用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有兩位小朋友的媽咪, 揀學校時, 會考慮細佬ma? ...
go

有兩位小朋友的媽咪, 揀學校時, 會考慮細佬ma? [複製鏈接]

0    0    0    0
簽名被屏蔽

我有兩個仔,冇宗教,所以大仔只得15分,細佬更加只得10分
本來我都打算遲下去叩下門,等哥哥入到津校之後,細佬可以直入
但現在又改變主意了,哥哥有一間好適合佢的私小收左佢,細佬唯有自己再闖

醒目開學勳章 貢獻勳章

marcuscyrus 發表於 12-1-18 17:01
我有兩個仔,冇宗教,所以大仔只得15分,細佬更加只得10分
本來我都打算遲下去叩下門,等哥哥入到津校之後 ...

我估我都會係咁
如果個大嘅有一線學校收,咁就唯有等細佬靠自己
如果個大嘅只有d OK 好嘅offer,叩門時叩到間唔錯嘅官津校嘅話,就會讀官津校
(呢度,仲有一個因素,就係阿哥暫時比細佬smart好多,如果佢面試一線學校時無運行,希望佢叩門時有番d運仔,咁細佬就安全喇... 但如果阿哥有運行的話,細佬就麻煩dd..)

恐龍家

小曳人 發表於 12-1-18 17:08
我估我都會係咁
如果個大嘅有一線學校收,咁就唯有等細佬靠自己
如果個大嘅只有d OK 好嘅offer,叩門時叩 ...
我仔o個間可能唔少家長都只係當backup,不過真係o岩哂佢,所以我唔搞咁多,抽獎,我只抽一間九龍區男校,有就有冇就算囉(應該都冇啦..得8個位xddd)

hyatt  你嗰間都好好了。  發表於 12-1-19 09:25
小曳人  我都係咁諗,如果中到6合彩就發達喇!祝你好運!  發表於 12-1-18 17:12

回復 Karlie 的帖子

同你情況一樣, 我仲考慮緊.

幫家姐報二線比較易入男女校帶埋細路, 定唔理細佬同家姐搏難入一條龍女校呢?
好煩.今年9月前要決定.

我情況係細仔醒過大女, 但大女既表現比較穩定, 細佬仲未定性.
所以真係好煩惱...

小曳人  你都好呀,細嗰個靠自己都仲有d機會!  發表於 12-1-18 17:22

我本來以為細佬都落後哥哥好多,但大大下,原來細佬都ok

你可以留意下中西區聖安多尼, 20分是差唔多必收, 你有時間可以參加佢地的簡介會聽聽.  男女校來講這校派位很好, 佢地網站有登出來.  

我覺得要考慮埋細佬, 因為宗教分對首名子女起到作用, 20分有得抽下, 但次名子女連埋宗教分只得15分, 蝕底好多.

我都未有耐幫大仔揀小學,佢出年9月先k1,
我一直以為大仔入到男校,咁細佬唔係都大機會咩??

家有2個queens, 又係未有耐揀小學, 大女都算醒目, 細女剛出世, unknown, 想幫大女報直資, 但又怕細女入唔到....

回覆:有兩位小朋友的媽咪, 揀學校時, 會考慮細佬ma?

我都有對兄妹,莫講話小一,淨係k1轉唔轉都令兩公婆煩好耐。不過我地都傾向哥哥有運仔既話同妹妹再戰江湖,即使妹妹各方面發展暫時都比哥哥爭好遠........

我是過來人,我的情況和樓主一模一樣,當年我一意孤行為大女博女校,成功咗。細佬來年考小學,我會為他以十五分博二綫天主教小學當後備,再考私校和直資,最後會叩門天主教一綫津校。我沒有後悔為女兒揀女校,校風好和學習氣氛好,唔多唔少影響到細佬,而且我覺得家姐唔應該被細佬剝削他就讀好學校的機會的!

karen55407 發表於 12-1-19 09:23
我是過來人,我的情況和樓主一模一樣,當年我一意孤行為大女博女校,成功咗。細佬來年考小學,我會為他以十 ...

Good!
I will do so too!!

Good luck to everyone!!!

回復 karen55407 的帖子

你的說法也很有道理.
我要再想一想.
多謝你的分享.

我就避開晒所有女校, 只諗男女校.  咁我仲有自己校做 back up, 今年自行 20分都抽到, 如果將來細佬考唔到家姐學校或其他學校, 都仲可以以 20 分入返自己母校.

我大女時又考女校又報男女校,可以兩面同時進行,考到或派到再比較和考慮,亦要因應子女的性格及喜好去決定。有些男女校程度和校風都幾好,而又可以煩少d,保障細佬。來年的競爭真是愈來愈激烈呀!

我都是一仔一女的媽咪, 也是天主教, 但在沙田比較好的小學都是基督教, 如沙呂, 一呂, 培基等, 咁我的宗教分仲有冇用?

咁如果我想用這宗教分, 你地会在第1輪誇區去選其他區的天主教小學嗎? 因為如首輪誇區揀小學, 入唔到的話, 第二輪選校時也只能選同區的, 如沙呂, 咁萬一又抽唔中去叩門, 咁沙呂会不会覺得我冇諴意?  咁是否唔應該選誇區

有二十分唔用去博十五分無可能入到嘅學校,即白白浪費了二十分。沙田出九龍塘讀書大有人在,既然要博叩門入,不如博自行分配同統一派位啦!況且,未必一定叩到嘅,你可以揀間二十分有把握啲嘅。

chanwendy 發表於 12-1-19 12:34
我就避開晒所有女校, 只諗男女校.  咁我仲有自己校做 back up, 今年自行 20分都抽到, 如果將來細佬考唔到家 ...

如果好多人都有20分,就要抽簽,所以要考慮到20分都唔係必入。

Belle3 發表於 12-1-19 17:56
我都是一仔一女的媽咪, 也是天主教, 但在沙田比較好的小學都是基督教, 如沙呂, 一呂, 培基等, 咁我的宗教分 ...

舊年9月去聽沙呂簡介會,新任校長講到明,要係自行、甲部同乙部都揀佢地第一,呢d叫做誠意,咁樣至有得扣門。
‹ 上一主題|下一主題