用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教握筆姿勢
go

請教握筆姿勢 [複製鏈接]

請教握筆姿勢

囡囡之前大部分時間用 crayon 畫畫 或 tracing 練習, 習慣用無名指托筆, 我們未有刻意糾正.  而家要用鉛筆 或 顏色筆 做 tracing 學寫字, 已購一些三?筆練習, 發現很難令佢習慣.  請問有無好建議?

又一蠢問題: 其實係咪一定要用"三?架姿勢"呢?  我自己就兩種(中指, 無名指)都用. 係就係唔好睇, 不過又

Re: 請教握筆姿勢

請問有無回應呀?  Thanks.

I also bought this kind of colour pencil for her and she loves writing so much and even cannot stop doing her homework.  She can write the letter E by herself today(no tracing line).

書局有 d 握筆套, $1/ea.
套入普通鉛筆上用.
膠上有三個位置放手指位,
試吓.
你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

東方日報 - 1 小時糾正壞手勢學生寫字快靚正 
2002-11-20 , 副刊 , E08

「阿仔,你

多謝回應.  其實已買三?鉛筆, 不過發現很難令佢正確握筆.  又唔想迫得佢太抗拒.
剛打電話到該中心, 負責人(我估係雷老師)話我小朋友太細 (K1), 可以到書局買佢o既 字帖+VCD練習.

其實我都有係 Internet search 過, 不過大部分都係 國內 或 台灣 o既 information. 同埋無乜實際 training guidance.

Thanks again.
‹ 上一主題|下一主題