用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 khmama 及各家長麻煩比d意見?
樓主: 心美
go

khmama 及各家長麻煩比d意見? [複製鏈接]

不客氣,祝福你們選擇到一所合適學校!
EK 系統 6/29 號 刪了我兩篇日記,也刪了部份好友名單、提醒紀錄,,, etc 日誌已再補上,好友名單改天會再度補回~

回復 心美 的帖子

福建同順天既成績都差不多, 比梁式芝會好些少. 如果你自行順天同梁式芝, 可能已經入咗, 即使唔成功, 你大抽獎填呢兩間都好大機會抽入, 只要你囡囡唔會失手跌落band2就可以. 假如你覺得自行順天成功機會唔大, 我會選福建, 因為好大機會梁式芝已經收咗你囡囡.

khmama 發表於 12-1-29 16:11
回復 心美 的帖子

福建同順天既成績都差不多, 比梁式芝會好些少. 如果你自行順天同梁式芝, 可能已經入咗,  ...

咁如果我現在先註冊左福建,而黎緊兩次既考試(呈分同畢業試)又keep係返band1成績,叩門順天有無機會?
老師都說入梁式芝機會好大,但現在我老公先同我講唔喜歡亞囡讀女校,佢話如果亞囡讀梁式芝,不如讀福建.兩校是否都係福建好些?

回復 心美 的帖子

如果福建同梁式芝兩間選一間, 我會選福建. 放榜後去叩順天門當然可以, 但競爭會大, 成績要有番咁上下. 不過到時你已經有福建在手, 叩門成功與否都冇咩壓力.

khmama 發表於 12-1-29 22:29
回復 心美 的帖子

如果福建同梁式芝兩間選一間, 我會選福建. 放榜後去叩順天門當然可以, 但競爭會大, 成績 ...

多謝意見
已經有福建在手, 叩門成功與否都冇咩壓力.<-----我都係咁諗
另我想問下,如果我簽左放棄大抽獎,咁自行揀果兩間學校仲會唔會有得面試?到填表大抽獎時,我仲要唔要填架?

回復 心美 的帖子

我覺得唔會影響自行面試, 因為直資學校唔使咁快交番放棄大抽獎既form比教育局. 大抽獎既表格要照交但係唔使填30個志願, 詳情可以問學校, 放榜都要返去攞派位証, 上面會寫咗直資學校既名.

唔記得話你聽, 你仲可以選擇唔去梁式芝interview, 佢就冇機會收你, 如果你仍然想搏順天, 自行唔得都可以搏抽獎.

khmama 發表於 12-1-29 23:10
唔記得話你聽, 你仲可以選擇唔去梁式芝interview, 佢就冇機會收你, 如果你仍然想搏順天, 自行唔得都可以搏 ...

妳好:
        如果樓主真的註冊了福中.就不能參加大抽獎.因福中上年3月頭.就要註冊和簽署放棄大抽獎的文件(.自行可能還有機會).
       本人覺得順天會比福中好.順天的老師和校長真的好關心學生.而福中有某些老師的態度比較差.(因我仔仔上年都有考福中.所以有這感覺.)
        這是本人的個人睇法.不喜請諒.
        祝願樓主的小朋友能入心儀的中學.

98730 發表於 12-1-29 23:55
妳好:
        如果樓主真的註冊了福中.就不能參加大抽獎.因福中上年3月頭.就要註冊和簽署放棄大抽獎的文 ...

98730,

多謝妳的意見:D
妳所講的我當然知道,簽左就連抽入既機會都無埋,就是這樣才令我難以取捨,我真的怕了萬一抽唔到會係點...但唔抽過又有點不甘心,真係好煩.

我老公常說我自找煩惱,因他一直都是話叫囡囡入福中,佢無我咁三心兩意

回復 khmama 的帖子

khmama,

多謝妳的意見

心美 發表於 12-1-30 13:30
98730,

多謝妳的意見
妳好:
     其實上年我仔仔也考入了福中(英文班).順天也有99%可入讀.(因我仔讀的是天主教小學.有教區推薦位.而我仔也取得首名推薦.)但最後我兩間都放棄了.
     福中是我兒不喜歡.仔說不喜歡面試老師的態度.(我也有這感覺).他說:就算福中收他.他也不會讀.我尊重仔仔的決定.因讀書的是他.不是我.所以放棄福中.
     而順天.是我想仔仔再多看一點其他中學.讓他自己選.(因學校在12月中.就要我交自行選校表格.比其他自行選校收表的學校早一個月.我一直在想.若表格一交.就沒有了別的選擇.好自然的會入順天.)所以我也放棄了.

老師說, 我的囡囡仍是Band 1 尾,兩次平均級排49名,因第二次呈分試大退步,由band 1中跌到band 1 尾, 自行入表聖傑靈及梁式芝,自知聖傑靈無望, 而老師想我放棄梁式芝, 等大抽獎,老師說梁式芝實收她,不明白為何老師這樣說?  因恐怕囡囡在第三次呈分試又失誤,所以沒棄梁式芝, 請幫忙分析梁式芝, 謝謝!

98730 發表於 12-1-30 15:29
妳好:
     其實上年我仔仔也考入了福中(英文班).順天也有99%可入讀.(因我仔讀的是天主教小學.有教區推薦位 ...

98730,

妳仔仔成績一定好好,敢問最終仔仔入讀那間?

心美 發表於 12-2-1 15:36
98730,

妳仔仔成績一定好好,敢問最終仔仔入讀那間?

妳好:
        我仔仔最後自行第一志願選.保良局荷蔭棠中學.(是他自己選的).他有參觀校舍.十分喜歡.我也有聽簡介會.亦覺得此校不錯.交通也很方便.
        而第二志願是保良局唐乃勤初中書院.(是朋友跟我說.此校和莊啟程接龍.我自己再上網看資料.覺得此校也適合他然後推介給仔仔.)最初他是不喜歡此校.因他覺得環境和設施都比荷蔭棠差.返學路程也比較遠.(因荷蔭棠是仟禧校舍.地方比較大.設施比較新.返學也很方便.)而唐乃勤.地方細和校舍比較舊.所以他比較不喜歡..
       但最後奇蹟出現了.我仔先IN唐乃勤.他IN完出來即時跟我說:媽媽若此校面試不成功.在大抽獎時.也要把此校放第一位.(其實.我也猜不透.此校有什麼魔力.令他有360度的轉變..而他對自己面試的表現和對答都覺得不錯.
      而他第二IN是荷蔭棠.他IN完跟我說:在面試過程中.跟老師單獨面談很好.老師還讚他.而小組討論那一部分.他說信心不大.他說:因有5個學生一起討論.但有4個是同一學校的.所以他沒有信心荷蔭棠會收他.我跟他說.沒所謂.只要盡力了就好.何況面試是很主觀的.可能跟你面試的老師.很喜歡你這一類型的學生也說不定.不用太擔心.天父自有安排.(本人是沒有宗教信仰的.)
       最後荷蔭棠真的收了他.但他不喜歡.說要到唐乃勤叩門.我尊重他的決定.陪他去叩門.叩門也成功.
      但我要他自己想清楚和親口說到那一間註冊.因我覺得.讀書的是他自己.不是我.讓他自己去選擇是最好的.讓他能容易投入中學生活.對自己在學業上負責任.免除日後有怨言.傷了親子關係.
      祝願妳的女女.也選擇到一間適合她的中學入讀.加油
‹ 上一主題|下一主題