用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 khmama 及各家長麻煩比d意見?
go

khmama 及各家長麻煩比d意見? [複製鏈接]

小女band 1尾(又尾唔晒),成績小五 3A1B ;小六 4A,操行A-.自行已入表順利天主教及梁式芝;另已考到官塘福建,請比些意見:
1) 如福中收讀英文班,直得放棄讀津校嗎?
2) 三間學校,各有何評價?
   0    0    0    0

回復 心美 的帖子

咁既grade都要去到band1尾, 你小朋友全級幾多人, 考第幾?

兩次呈分合計係 59/168.

醒目開學勳章

回復 心美 的帖子

請問小朋友讀邊間????
真係B1尾????

老師說79名前都係band 1,咁我除返3份,59屬第3,咁咪屬band 1尾又尾唔晒果隻囉,係咪咁分

:

回復 心美 的帖子

福中幾時要決定交唔交留位費?

khmama 發表於 12-1-19 23:59
回復 心美 的帖子

未知詳情.因分班試結果到今日都未知.又話今日會知,都唔知係咪入唔到英文班

khmama 發表於 12-1-19 23:59
回復 心美 的帖子

今日收到信喇,順利入讀英文部,2月11日前要交留位費,請比d意見我點揀好??

心美 發表於 12-1-21 13:34
今日收到信喇,順利入讀英文部,2月11日前要交留位費,請比d意見我點揀好??
盡快交留位費, 莫拖延。

但女兒喜歡順天;福中就不太喜歡,原因係她不喜歡國內同學校名"福建"
daddy就喜歡福中,應為程度合適,又有專業球類校隊,適合女兒活動既性格.
我就3間都各有喜歡.
始終用家係女兒,理應跟她喜好,但又驚抽唔入順天,升小一時已經唔好采要叩門,果種擔心法真係唔好受,好驚又來多次...

心美;

昨天家長日班主任有何意給你呀?其實最緊要囡囡喜不喜歡這間學校,如果她不喜歡讀得不開心,往後幾年怎算呢?
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/p0efd5180a15094e49bc8309350fd91f5/f9e92a54.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/pc8bf148c3b975239357968cfc2f3d509/f9e92a4b.jpg[/img][img align=right]

記得幾年前福建中學的錄取信上有寫,歡迎曾被錄取的學生在7月放榜後再去叩門.唔知依家點樣?

homingm 發表於 12-1-23 01:16
心美;

昨天家長日班主任有何意給你呀?其實最緊要囡囡喜不喜歡這間學校,如果她不喜歡讀得不開心,往後幾 ...
homingm,

果日一來係我老公去家長日;二來亞囡一早講定叫我地果日唔好問升中問題,因班主任分咐左佢地同家長講唔準問....

亞囡唔多like福建原因只係個名,理由唔多充份,同埋佢都唔算企硬唔鍾意.如果我地(我同老公)定得到主意,相信亞囡會接受,可惜我地仲係15/16....

一家的太陽 發表於 12-1-23 08:22
記得幾年前福建中學的錄取信上有寫,歡迎曾被錄取的學生在7月放榜後再去叩門.唔知依家點樣?
...

現在都有咁寫,但比補習老師嚇一嚇,佢話福中o向學校同學生講過,收左唔讀到叩門時就唔考慮的,補習老師話呢句"歡迎曾被錄取的學生在7月放榜後再去叩門"只係門面功夫,又話學校又唔怕收唔足生,所以唔會so我,就算收都只會係雙語班,所以又有顧慮...

醒目開學勳章

回復 心美 的帖子

如果你依家放棄, 唯一好處係:

1. 可能有機會抽到/入到順天, 但係無人講到俾你知有幾多%機會入到。

壞處係:
1. 有排驚,驚到7月放榜。
2. 最後一次呈分試不容有失,好大壓力。
3. 如果派得唔好,想番轉頭叩門,可能機會好細(純粹個人感覺)
4. 想像下如果派得唔好,週圍去叩門果仲慘況。

相返,如果你選擇注冊福中,咁好處係:
1. 唔洗驚到7月放榜。
2. 最後一次呈分試,儘力考就得,唔會太大壓力。
3. 唔洗煩叩門,放榜日可以安安落落飲下茶。
4. 有時間可以選擇去順天叩門,無壓力之下,可能考到。

唯一壞處係:
1. 失去抽入順天的機會.

仲有,考到福中係靠實力/成績,同運氣無關; 抽到順天係要有成績之餘,仲要有運氣先得。你再開個家庭會議商量下啦。祝你女女入到心儀中學

Fatty 發表於 12-1-25 15:45
回復 心美 的帖子

如果你依家放棄, 唯一好處係:

多謝意見.
亞囡話返學問多位老師,再集合這裡各家長意見後,會開家庭會議傾下,希望我地不要選擇錯...

褔建中學, 近年成績好好...可以話好優秀tim ....褔建中學係khmama 個直資中學排名好高....英中收你的話, 真係唔好咁易放棄!!!

近月,
我對於鄰近三所學校都做過調查,
包括順天、觀塘官中、褔建中學
最喜歡還是福中,喜歡他的全面性
EK 系統 6/29 號 刪了我兩篇日記,也刪了部份好友名單、提醒紀錄,,, etc 日誌已再補上,好友名單改天會再度補回~

回復 peaceandlove 的帖子

lrxsam, peaceandlove 多謝你們的意見
‹ 上一主題|下一主題