用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發現女女有讀寫障礙, 想轉校.....
樓主: yinlaam
go

[讀障] 發現女女有讀寫障礙, 想轉校..... [複製鏈接]

吾該回覆,心急爸爸

簽名被屏蔽

回覆:smallmama 的帖子

可否pm 我?

吾該哂,我試試

smallmama,可否pm我

回覆:發現女女有讀寫障礙, 想轉校.....

Pls PM me!

我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

我仔仔都係有讀寫障的.各位想轉校.葵青區有幾間學校有政府資源給這类形小朋友.

回復 fitceo 的帖子

我想問下甘易轉到校咩,同埋我想問經學校社工,會唔會幫到轉校,我住大埔

4歲幾時評估過係"學習遲緩",現在小二經學校再排隊做評估,未知幾時,但功課日日做到好夜,又唔識做,幾乎

家長做哂,因理解唔到,默書讀成個星期只識一半/幾個字,都唔知可以點??又無得留班

回覆:發現女女有讀寫障礙, 想轉校.....

東華好幾間都有支援!

葵青,荃灣有那間,請pm我,thx

fmc 發表於 12-10-31 23:29

我想問下甘易轉到校咩,同埋我想問經學校社工,會唔會幫到轉校,我住大埔
唔好意思,咁遲先覆,而家少左入呢度, 如你對呢間有興趣,直接打去學校問有無位先, 佢地有位,就會叫小朋友去考筆試,或者你可約見梁校長, 同佢傾下小朋友的情況, 先再決定.
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

我地大埔lee邊,應無位同無學校想收

fmc 發表於 12-11-28 17:23

我地大埔lee邊,應無位同無學校想收
當初我仔都在沙田考左幾間學校,都係唔收架, 好在梁校長俾機會小兒, 我仔仲話咁多年小學,最開心係p.6在張煌偉既日子, 讀得開心又進步左, 又入左心儀中學, 而家間中學對學障又有支援, 唔會放棄呢類學生的.
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

你就好LA

我想問下你囝囝而家讀邊間中學?

請問將軍澳區有冇. 我個仔都係咁GE 情況, 可惜佢間學校冇呢D協助. 但講明自己小朋友係咁樣, 間學校肯唔肯收呢? 心急媽媽

請問港島區有邊間功課簡單又好的小學比我的特別仔仔呀? 請幫忙...

引用:我仔係小三轉咗而家呢間學校之後,+開心咗之

原帖由 smallmama 於 12-03-04 發表
我仔係小三轉咗而家呢間學校之後, 開心咗之餘, 讀寫有改善及進步, 而且老師們好有愛心, 佢自信提昇返唔少,  ...
可否PM我所小學?我想同呀仔轉校,因為太多評估測驗考試!

回復 smallmama 的帖子

可否話我知是邊間, 囡囡學障成績慘不忍睹之餘老師都無關心個呢個問題, 我曾經分別對小二及現在小三的老師傾過但都無任何行動, 真係對學校好失望亦都好無助...每日都要與功課同溫習角力, 唔知仲可以支撐幾耐...仲要好擔心遲D升中學會派去band 5, 好驚會學壞, 我而家諗下都會有D想喊...唉...

cherry_k 發表於 13-2-19 16:20
回復 smallmama 的帖子

可否話我知是邊間, 囡囡學障成績慘不忍睹之餘老師都無關心個呢個問題, 我曾經分別 ...

SORRY, 我而家工作好忙加上亞仔已小六, 好少上黎, 其實讀障你要預咗佢升中大多數入BAND 3 (我仔都係), 因為始終派位都係講全港性排位, 除非小朋友有讀障但資優, 所以我都係搵咗D BAND 3 但校風好既中學來報 (而家只有BAND 1, 2, 3的頭中尾), 沒有所謂既band 5, 不過只要努力, 都可能有機會去到band 3頭及校風好既中學.

我pm你我仔學校名, 但學校會否收我也不知道 (因小班教學).
‹ 上一主題|下一主題