用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發現女女有讀寫障礙, 想轉校.....
go

[讀障] 發現女女有讀寫障礙, 想轉校..... [複製鏈接]

小女現就讀二年級,10月評估完有讀障,但係佢間學校好谷小朋友,成績差小小成班老師圍住問你"小朋友有冇溫書,點樣溫,咁樣落去唔得架,你要搵D幫到佢既補習班先得架"我亦都試過搵,但係情況都係一樣,學校亦講明,調識係有既,但係只係加時,其他就冇,上堂方面一班35個學生,佢地冇可能講到個個都明,有一半以上學生晴明佢地就唔會再教,要家長自己返去教,因為我諗住岩岩學期開始,比佢再讀下睇下點先再決定轉唔轉校,但係而家既情況愈黎愈差,阿仔返學除左數學科外,中英文佢跟本都唔知佢教咩,咁樣落去我覺得只會對佢愈黎愈衰,佢唔傻我都傻,所以我想同佢轉校,請問各位係九龍區有邊間小學會有好d既支援同埋d老師會有多D愛心既小學介紹,差既小學我都唔介意,只係希望小朋友日日返學放學都開開心心,唔會覺得老師唔鍾意佢,萬分感激!!
   3    0    0    0

沙田區諗唔諗, 我仔剛轉左校讀左上學期,有d後悔無早d為佢轉, 可能成績會追得番 tim.
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

請問沙田區邊間呀? THX

在大圍的東莞工商總會張煌偉小學, 我仔讀過3間小學, 呢間係佢讀得最開心的一間.
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

Change school as soon as possible. Contact specialized social service agency who have this kind of service, e.g. Heep Hong, ask the social workers those schools around your living area with more accommodations for your child.

Change school and get accommodation is the most important step to avoid further harm on kids.

A lots of schools are not considering your kid's welfare, they only attend to the majority students' need by ignoring and harming the most powerless students in school.

我仔係小三轉咗而家呢間學校之後, 開心咗之餘, 讀寫有改善及進步, 而且老師們好有愛心, 佢自信提昇返唔少, 不過係葵青區, 如你有興趣, PM我話你知.

讀寫有改善及進步, 而且老師們好有愛心, 佢自信提昇

that's good, you are doing the right thing for your child.

回復 yinlaam 的帖子

中英文佢跟本都唔知佢教咩,咁樣落去我覺得只會對佢愈黎愈衰,佢唔傻我都傻

that's too stressful, an indicator that this school is not supporting the child.

引用:我仔係小三轉咗而家呢間學校之後,+開心咗之

原帖由 smallmama 於 12-03-04 發表
我仔係小三轉咗而家呢間學校之後, 開心咗之餘, 讀寫有改善及進步, 而且老師們好有愛心, 佢自信提昇返唔少,  ...
我想知是那間小學呢,請pm me,謝謝!

Andrew 體重全記錄: 出世 3.33kg 12/8/2003 3.41kg 12/15/2003 3.71kg 12/19/2003 4.07kg 01/13/2004 5.41kg 02/13/2004 6.48kg 03/16/2004 7.02kg 05/11/2004 7.93kg 08/03/2004 8.5kg 11/09/2004 9.4kg 17/5/2005 11.4kg

回覆:發現女女有讀寫障礙, 想轉校.....

簽名被屏蔽

請問葵青區係邊間?可否pm我?
如果荃灣區有冇?Thxs

siukingkwok  Me too please!!!!thx!!!!  發表於 12-7-1 23:36

回復 bbnck221 的帖子

bbnck221,

Pls check PM.

已全部回覆, 請CHECK PM

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

smallmama
我有興趣, please pm for me thanks

我是爸爸,本人女兒也有讀障,而且現在和太太剛離婚,我帶住她,她身在單親家庭,今年佢小一,我都想知荃灣或葵涌边間和怎樣去見學校,好驚佢冇自信
‹ 上一主題|下一主題