用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍聖芳濟4班中一2班收BAND2
樓主: jimjimjim
go

九龍聖芳濟4班中一2班收BAND2 [複製鏈接]

twcho 發表於 12-1-19 11:36
有個問題:教育局是不是會告知每間中學收到Band 1學生多少,Band 2若干呢?
若然沒有,中學有沒有渠道得知 ...

唔係睇PRE S1成績
教育局係會講的

中一二無分精英班
中三有分, A同B係叻班

ohnono 發表於 12-1-18 20:12
油尖旺的band 1男仔咁少,可能本身油尖旺的男女小學生數目本身已失衡,男仔數目很小。再加上成績好的大多 ...
分析油尖旺區男學生流失的因素頗為合理。但我認為要衡量一區的男童升降,只考慮流失因素仍然有欠公允,油尖旺好歹都老牌學校林立,他區轉往油尖旺區應該一樣多吧,不少地區小學生都應該會轉到九龍城及油尖旺區的學校的。不過若果ohnono家長的「流失因素」是較強的話,那麼這真的是男學生家長的喜訊了!

ch1970 發表於 12-1-19 18:49
分析油尖旺區男學生流失的因素頗為合理。但我認為要衡量一區的男童升降,只考慮流失因素仍然有欠公允,油尖 ...

油尖旺的叻仔好多都會離家出走,可能呢個係歷史因素,因為早幾年灣仔區都比好多學位佢地。

ch1970  沒錯。我相信學生流動是由北向南的....  發表於 12-1-19 20:38
:verycold: :verycold: :verycold:

jimjimjim 發表於 12-1-19 16:36
唔係睇PRE S1成績
教育局係會講的

你講得啱, 無論中學及小學, 都會在升中派位註冊後收到教育局的報告, 中學知道新生的Banding比例, 小學知道應屆小六的Banding比例等等資料, 但資料是屬於內部文件, 教育局不准學校公開資料.
1   2   3   6  8

ch1970 發表於 12-1-19 18:49
分析油尖旺區男學生流失的因素頗為合理。但我認為要衡量一區的男童升降,只考慮流失因素仍然有欠公允,油尖 ...

我想講流失有可能係男仔人數少了,亦有可能係在油尖旺裡男女生人數跟往年分別不大,但大部份band 1生的名額去了女生這邊。其實當你從考試局的近年會考人數和科目摘A至E的分析中你會發覺除A等比較接近之外,B至C等係女生的優勢。
所以我覺得樓主不無道理,就算九華也不能幸免成績下滑。你還可過隔離伊中學校版看看,有家長講過,那裡每班的男生數目著實不多,就算加埋九龍城區四間聯繫學校,男生的數目都係少。與此同時,亦替油尖旺區的男生高興,band 1生真係唔優搵唔到好學校。
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 12-1-20 00:46
我想講流失有可能係男仔人數少了,亦有可能係在油尖旺裡男女生人數跟往年分別不大,但大部份band 1生的名額去了女生這邊。

我巳經猜到原因了, 樓主說的Band2是合理,  這批所謂Band2學生, 其實是與女拔小2011-2012年度的108位小六學生有關,
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2356208&page=17&extra=#pid34267462

樓主, 似乎我誤會了你!
1   2   3   6  8

ohnono 發表於 12-1-20 00:46
我想講流失有可能係男仔人數少了,亦有可能係在油尖旺裡男女生人數跟往年分別不大,但大部份band 1生的名 ...

你的意思是, 講到底, 不是油尖區的男生輸入多還是輸入少的問題, 而是根本不夠男生上band1? 其實不止伊中, 類似情況也早早見於銘基書院. 所以band1男生選男校 是九華還是聖芳濟 也應該是較幸運的一群!

甘講既話男校未會繼續跌band

咁即係生仔既要報男校?
男女校會好唔著數?

回復 redkoni 的帖子

唔該晒你既"平反"
2011-12呢屆入中一真係有近一半係BAND2的

ch1970  沒錯是band2,而且是「技術上band 1 , 名義上band2」  發表於 12-1-20 21:41
‹ 上一主題|下一主題