用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍聖芳濟4班中一2班收BAND2
go

九龍聖芳濟4班中一2班收BAND2 [複製鏈接]

2011年中一入學
聖芳濟開4班中一收生有約一半係BAND 2學生
咁係唔係個仔係BAND1尾BAND2頭都應該搏下報
似乎都有一半機會入到

但係佢地0個D咩正負增值科科都係負增值
岩岩今年數學中四全級得3%合格率
又怕個仔讀完之後仲要差左

但個校名又叫做幾好咁
咁大家覺得報唔報好...?
定係搏九華英華?

3    0    0    0

星期五前要做決定... 大家幫幫手?
點睇?  讀唔讀得過?

jimjimjim 發表於 12-1-16 23:32
星期五前要做決定... 大家幫幫手?
點睇?  讀唔讀得過?

九華中一收全Band1, 但又唔見得九華入大學多過聖芳濟書院喎,  咁"一本通書睇到老"呢個思維會唔會有問題?
1   2   3   6  8

Redkoni 你好,想請教你小兒於藍田聖公會李兆強就讀. 級名次大約為36/168. 操行只有B,但他是數學校隊代表. 若自行時選取此校,你覺得機會如何呢?Thanks!

redkoni 發表於 12-1-17 00:29
九華中一收全Band1, 但又唔見得九華入大學多過聖芳濟書院喎,  咁"一本通書睇到老"呢個思維會唔會有問題? ...
看到redkoni這樣回應有點欣慰!「入大學率數據派」有知音人了!

chris125 發表於 12-1-17 00:43
Redkoni 你好,想請教你小兒於藍田聖公會李兆強就讀. 級名次大約為36/168. 操行只有B,但他是數學校隊代表. ...

操行B-就話驚啫, 參考往年派位, 我估計李兆強的36/168教育局成績次第仍然會排得幾好, 又有數學賽績, 自行報大角咀聖芳濟有機喎, 如果係天主教徒更有分加, 不過聖芳濟的校內試考得很深, 讀書型會啱啲, 活動型兼且讀書有自覺性的去九華會啱啲, 你其實自行報九華都有機, 我覺得你聖言、九華、大角咀聖芳濟, 3間揀2間都有實力一試.

ch1970 發表於 12-1-17 01:57
看到redkoni這樣回應有點欣慰!「入大學率數據派」有知音人了!
我無話"數據派", 只是量化的東西比較有說服力, 投其所好而巳.  我其實較欣賞增值的表現, 能夠收Band2而更能夠教得好成才, 這樣才真正表現到學校的誠意及能力.  如果挾著高高的議價能力及條件, 收全部精英中之精英學生又如何, 教得好功歸學校自己, 如何如何從來不收錯學生, 如何如何出幾多尖子,  教得不好罪在學生自己, 如何如何學生態度欠積極, 如何如何學生應該自我反醒.   「偽善派」也不乏知音人!

ch1970  快狠準!滄海明燈!  發表於 12-1-17 18:40
霖霖B媽咪  100% agree !  發表於 12-1-17 08:59

jimjimjim 發表於 12-1-16 23:13
2011年中一入學
似乎都有一半機會入到

2011年中一入學

油尖旺2742人, Band1佔914人, 假設男:女=4:6, 男=366 女=548

假設男生自行直資甲部等離場25%, 剩下275人參加乙部大抽獎
假設女生自行直資甲部等離場30%, 剩下384人參加乙部大抽獎

乙部非保留學額: 九華100個  聖芳濟72個

組合A   (1)九華(2)聖芳濟 (選這個組合有150/275)
組合B   (1)九華(2)xxx    (選這個組合有55/275)
組合C   (1)聖芳濟(2)yyy  (選這個組合有20/275)
其他    (男生選其他有50/275)

你話上述咁估合唔合理!  如是者就算我只當組合A的九華中晒, 組合B的九華輸晒, 抽中聖芳濟的Band1都有組合A的50人加埋組合C的20人共70人, 斷估聖芳濟自行果54個絕大部份是Band1, 這裹大抽獎祇有2個位進入第三輪, 我當最後俾咗Band2, 都係不多過10人, 但依你所說, 144人有72人係Band2, 有無咁誇張, 拿真憑實據證明好嗎?  你咁講都唔會少咗人報嘛.

2011年中一入學

自行首選可一試 華仁書院(九龍) / 聖芳濟書院

但聖芳濟我見自行要求好高哦,左度右度我兒子學校只得一個去報自行,他科科拿A 包括操行外加一大曡獎

2011年中一入學
無可能   

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2357538&extra=page%3D1

2011年中一入學
無可能一半都是BAND 2, 看看以下的數據

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2357538&extra=page%3D1

回復 tocan 的帖子

我唔敢話你引出既數據係假
但係我話佢地岩岩中一收生有近一半係BAND2係100%真
係一位0係入面教既老師話校長0係教職員會議時公佈的
話岩岩呢年既學生有40幾%係BAND2
而所有科係負增值都係校長親口講

我0係度問
唔係即係叫大家唔好報
咁自己仔仔就會易D入到

我只係想大家俾下意見究竟九華好D定聖芳濟好D
定係應該選擇番男女校好?

其實呢個世界成日都會出現轉左校長之後學校勁跌BANDING既事

回復 elbar 的帖子

定係報MING KEI??

甘假既。band2要入到去讀。自行根本冇可能。甘即係得大抽獎先入到去。70%大抽獎內有50%既人係band2.入到去讀。不如講埋剩餘既20%係band3入左。

唔知樓主小朋友係band幾呢

jimjimjim 發表於 12-1-17 13:14

但係我話佢地岩岩中一收生有近一半係BAND2係100%真
係一位0係入面教既老師話校長0係教職員會議時公佈的
話岩岩呢年既學生有40幾%係BAND2
而所有科係負增值都係校長親口講

朋友, 我唔敢話你講的是100%假話, 但你怎肯定喺入面教果位同你報料的老師講100%真話!  算吧, 上得嚟這個EK網站攞料的家長, 都唔會係傻瓜, 你上來報料無任歡迎, 不過如果太離譜嘅嘢, 你係咪要盡量求證一下, 不致誤導一些也上來找資料但又唔識世情險惡的學生哥們.

jimjimjim 發表於 12-1-17 13:14

我唔敢話你引出既數據係假

不如咁講。即使上述資料係真,但不等於「負增值的學校」是特別落後於「其他印象中同級」的學校。

第一個原因:
增值指標乃比較中一(入學前),與「同一批」,係「同一批」離校的量化指標(主要是中五及中七)。所以即使增值指標減,都只能夠反映「七年前」(若校長的數字是剛出爐的話)該校的收生情況、教育成果落後於全港的淨正增值成果。這個指標是相對性的,即例如全港有三間學校,一所的中一學生七年後畢業時能增值50%,另一所增值30%,另一所增值10%,那麼全港的平均增值指標是30%。由於沒有官方數字,我需要再確認一下,究竟校長是指「落後於增值標準」,抑或是完全的「負增值」,而這與第二個原因有關。

第二個原因:
一般BAND 1中學收生質素高,甚至「太」高。通常BAND2、BAND3 學校才會較容易出現正增值的情況(因增值的概念是相對性的:教文盲識字是很大的成就;教愛恩斯坦數學難於登天),所以我們才會見到很多中游學校掛大BANNER大賣增值率跑嬴全港──但很多人往往忘記增值率在BAND 1中學是非常少有的,而我深信中西區的傳統名校也逃不過這一負增值的污名。

換句話說,你以為一間差,可能間間都咁差。只係有一間比較誠實而已。

twcho  不錯,增值概念對Band 2學校更有意義。  發表於 12-1-19 02:04
redkoni  雖然理通意達, 但又有多少人真正明白.  發表於 12-1-17 19:02

樓主呢個消息都幾得人驚。
聖芳濟4班有2班band 2。即係144人裡面有70幾人係band 2。
照咁睇那一批band 1生除了在自行時收左50幾個band 1生後,在大抽獎只能收多廿多個band 1生。唔係咁慘呀!

:verycold: :verycold: :verycold:
‹ 上一主題|下一主題