用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維多利亞與學之園 style 的比較
go

維多利亞與學之園 style 的比較 [複製鏈接]

如題... 不論地點, 只講教學方法, 內容... 假定唸到畢業...

表面感覺好似兩間都比較modern...

請指教!!!
   1    0    0    0

回復 retriever 的帖子

自己頂一下... 請大家分享經驗... 謝謝!!!

我所知不多,不過2年前都曾有維記與LH的offers,兩間我都好鍾意,思考好耐才決定LH.當時都有比較過吓.

如果只談教學:
1. 在phonics方面,Victoria用jolly phonics而LH用letterland.曾googled過2種的優劣,但得出的結論是2個不同系統,而且好視乎老師是否handle得好.所以無得比較

2. 兩間極注重2文3語,兩間都會要求net老師只用英語與學生溝通.有些abc係懂聽中文的,不過如果小朋友用廣東話和她們傾偈或問問題,她們都會扮唔明,這是希望訓練小朋友習慣與外籍人士用英文溝通.(當然,這是大體的要求,在日常的操作上,可能會有一,兩個例外情況)

3. 何文田維記屬IB學校,其他分校未係.我相信入得IB學校,在教學方法,與小朋友的互動方面都有其要求.當然,校方/老師是否keep 到要求,是另一個問題(我不是暗示維記keep唔到,可能佢地keep得好好,我只是因為無資料,唔知道,所以唔評論).LH不是IB學校.

4. 兩者都強調探索,所以都有幾多空間比學生[犯錯](即係話,好多無傷大雅的問題不會有指定答案,小朋友答到天花亂墜都冇問題)

可能有其他媽咪也分享一吓...

謝謝分享你的經驗...  好像是相同之較多? 那你覺得主要分別在哪? 為何最後選LH?

我B報的是康怡校.. 聽說維記比較HEA, LH讓我感覺好像知識量多一點, 雖然兩間都好像比較活動式, 維記比較國際.. 是否這樣?

我會選擇學之園, 教師更多的關懷和耐心.

回復 retriever 的帖子

2間的確好似.所以我先掙扎咗好耐.就係因為我最終無讀維記,所以好多課程既嘢唔能夠有事實根據去比較.所以我冇寫低一啲純粹感覺既嘢畀你.

最終選LH的原因,也是選一間願意讀4年的原因.我當時的考慮係:
1. 維記最大優勢係有小學backup.但一嚟佢間小學於我來說太遠,二嚟即使我地決定去讀國際學校,我亦不會列佢間小學做首選,所以對於我來說,佢呢個優勢冇咗.
2. 相對嚟講,LH的課程會比維記深少少,意思係,例如PN學的中文字會多一啲,因為LH都幾注重與小學的接軌.我諗在LH留讀4年(即係唔駛再戰K1)的機會好大,而讀維記我是抱著走著瞧的心態,也不排除會K1再報其他學校,與其係咁而2間都好鍾意,咁當然選LH.
3. 維記個名比LH響,但名聲則一樣好,但對我來說,名氣並非決定性因素

至今我覺得當年決定好正確.不過,要強調呢啲其實係好個人的選擇,唔同人有唔同既價值觀.

請問你最後入左LH邊個CAMPUS?

回復 Christi 的帖子

IB school means?

[b]回復 [url=forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pid=34269474&ptid=2361008][color=Olive]retriever[/color] 的帖子[/url][/b]

其實LH課係程係由佢地的課程發展處負責,所有書本/學習玩具等等都一樣,所以基本上各分校的教學內容大致差不多的.

回復 Anisalai1908 的帖子

你可以到以下網址去了解更多關於IB的東西...

http://www.ibo.org/
‹ 上一主題|下一主題