用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 政府資優教育組
go

政府資優教育組 [複製鏈接]

政府係有個資優教育組,用左好多人力物力,去請專才。

可惜係,根本佢地唔係幫家長,幫小朋友。
係培訓學枚。

佢地好多資源,好多資料,好多有用的小冊子,
但係唔會比資優學生,只係隨手派比學校。

好多學校收左資料,睇完就扔,唔會跟進。
資料落唔到小朋友。
好多學校老師,裝教資優生,去參加培訓。
根本回到學校,無培圳小朋友,只係取著數,進修。

我好希望,資優家長可以大家立起來,
一人一電話,
叫佢地重視學校培訓資優生。
唔係培訓事不關己的老師們,取呀公錢,考立名目,去進修。
回到學校,做回路人甲老師。

學校資優學生跟本無受益,
都係無資料,無培訓。

我打過佢,只想取一些資料睇下。想自學培訓小朋友。
佢地話係對學校,唔係對家長,唔會理我。
更說,學校有無資優培訓,有無把資料放到小朋友手上,佢地唔會理,
亦唔會關心。
佢地話學校好忙,佢地都好忙,理唔到資優生好正常。

我生氣地想,佢地成立目的,培訓老師目的,
著寫教材目的,為左什麼呢。

如果唔係社會上很少資優的項目資料,
我不用求你吧!

0    0    0    0

引用:政府係有個資優教育組,用左好多人力物力,

原帖由 eric5354 於 12-01-16 發表
政府係有個資優教育組,用左好多人力物力,去請專才。

可惜係,根本佢地唔係幫家長,幫小朋友。
有冇可能引起傳媒的關注及報導?這是唯一令政府部門受到壓力的途徑!

嘈個GOV 部門好似有用D.

Waste the tax-payer money......
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 12-3-11 02:28
Waste the tax-payer money......

係呀,真係浪費資源。

佢地係有做野架,但最终客戶群係資優小朋友,

落唔到係佢地到,未即係廢。

佢地不停地推廣學校,做教材比學校,

每次都印幾百份,幾千份。

本本都好精美,好多圖,好仔細。慢慢教這些老師的指引。

但原來好多學校都無老師去負責培訓資優生。

咁即係大部分資源都去左學校的廢紙回收箱或是雜物房。

但我地作為資優家長,借這些落在廢紙箱的資料睇下,都話唔得。

‹ 上一主題|下一主題