用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 徵保母車 蘇浙2012年9月東區自組褓姆車重新召集
go

蘇浙2012年9月東區自組褓姆車重新召集 [複製鏈接]

鑑於蘇浙2012年9月開始將不為N班幼兒提供校車服務,現召集各位準N班同學仔自組褓姆車,此帖子召集路線為東區. 留意, 各位如曾在"談幼兒園--蘇浙2012年N班自組褓姆車"中回應本人的帖子的, 請重新留言, 因為所有留言被管理員取消了(原因是不符主題), 我也查看不到未閱讀的留言. 本人住西灣河鯉景灣.  請留言時告知你斤住區域, 以便統計人數. 謝謝!
   3    0    0    0

(PN)上午班BB仔,住柴灣,預埋我丫唔該。

西灣河鯉景灣, 上午班PN, 請預2位, 唔該!

回復 yeeyu127 的帖子

你的是孖女是嗎?

回復 jl914 的帖子

收到, 謝謝.  待有一定人數後馬上物色褓姆車公司

AM, 1位,西灣河鯉景灣
我想問吓如果我俾多一位錢,可唔可以俾一位大人跟車?
我有d擔心一個兩歲小朋友自己坐車!

我都係住鯉景灣的,但我好彩啲呀女今年已經讀緊n, 每日都係答校車,其實有regular route (route H), 上多幾個小朋友應該冇咩問題吖...
另外你地都可以考慮吓綠van #65, 太安樓油站對面上,長命斜中重間路口總站落,好快的。番嚟重快,響東區法院巴士站落,作為一個last resort都ok, 當然人手上就要安排個人跟出跟入了....祝好運!

回復 cheungco 的帖子

係呀, 孖女呀!

回復 josechan 的帖子

多謝你的提示! 對我地呢班新手家長好有用! thanks!

N1 a.m. ,囡囡,柴灣!
另外,我想問大家仲會唔會幫手寫信比校長!

柴灣都有蘇淅校車部校巴日日見到佢停我樓下,望住無得搭!好慘!

回復 josechan 的帖子

請問65號小巴太安樓對面站早上上學時間是否很難上車??  

回復 kwanc9hoho 的帖子

我也正有此意. 我會問問.  另外, 因為現時褓姆車只能停在校外斜路上, 小孩下車後還要大人拖著回校. 確有點危險和不便. 希望可向學校反映, 讓此只載N的褓姆車直接泊到操場, 唔知學校肯唔肯?

回復 MBK 的帖子

會否考慮先通過家教會反映?

回復 cheungco 的帖子

係幾難的, 但如果一個大人+小朋友坐大肶(即坐一個位 only), 可能三、四架都會等到, 要兩個人連位就好難好難了!
但其實朝早呢個應該係最快捷既方法(我個囡係AM), 因為就算等的士都有排等!!
Re 保母車: 一路以來都係唔比入campus, 我估要求學校" 比保母車入" 比起要求恢復N 班有校車更難! 其實番/放學時間, 果個路口既交通真係慘不忍睹!!

咁我想問下, 如果坐自組的保母車, , 即只停在校外斜路上, 咁邊個帶小朋友下車再到校內呀?

回復 yeeyu127 的帖子

褓姆帶 ! That's why現時的褓姆車公司決定不做 n班的, 責任與成本問題.
所以, 可能, 請褓姆車容許俾兩份錢加一大人同行, 都是其中一個方案

icic, 保母車如果得一個跟車, 真係咪必可以照顧到咁多個小朋友呀.

褓姆車應該唔會上清華街,好似係係前一條建華街停,然後小朋友行十幾級樓梯(有蓋)入到學校下層!下層有個門口返學放學會開放!我去睇過如果第日要自己送,柴灣小朋友可以搭8X係北角權發旁邊有條好長好長的樓梯,行哂就係蘇淅,不用行斜路!

你講開果條長樓梯令我諗起當年一單意外....有個爸爸抱住個小朋友行上, 上到尾心臟病發
‹ 上一主題|下一主題