用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 黃棣珊紀念中學交流區
樓主: happy201
go

黃棣珊紀念中學交流區 [複製鏈接]

今日中史測驗我個仔話唔識,另外中文,佢話有成十幾分做唔晒,慘///

回復 happy201 的帖子

我個女中文重衰直頭唔識做頭2頁,中史佢話佢識!今天數學重做唔晒真係慘!

我個仔都說中文吾夠時間做,好好多問題要答,最後唯有簡單答了,好过唔答;MATH,EPA 比想像中易。 我唸,中文多数匈多吉少啦!

你地仔女係咪精英班?我個仔係C班

chchinglam  精英班我都想  發表於 12-3-29 23:12

考埋聽日可以放過假期啦

回復 happy201 的帖子

我個女聽日考完試之後,就要練中國舞有排都未返。星期六又要去比賽,真係好煩!成日放假都要返學,遲D又要去紅+字會練習!

我個仔D班; 但聽我個仔講, C班都是精英班(好似是数學勁啲)~好似°

實精英班都好有壓力,有時比老師鬧,開口走埋口'你地是精英班,没有理由唔識;我心想,唔識就唔識架啦!迫他們都没有用。

prettyboy 發表於 12-3-30 19:22
我個仔D班; 但聽我個仔講, C班都是精英班(好似是数學勁啲)~好似°

實精英班都好有壓力,有時比老師鬧 ...

Agree That....

各位好,呀女今年9月升中,現要填大抽獎填表,小女全級30名內她好想入黃棣珊她乙部要放第1,但老師好像話佢成績好不需要,其實我哋識個街坊她今年由貴校升大學.而我本身同女女都喜歡,想問問你哋覺得學校好嗎?因它坊間的資料很少.
另呀女本身都自動自覺.我想選間學校令她讀得開心不要太大壓力.

各位好,今年呀女升中,因坊間很少貴校資料,小女全級30名內,她想乙部第一選貴校,我想大家比多些資料.

各位好,今年呀女升中,因坊間很少貴校資料,小女全級30名內,她想乙部第一選貴校,我想大家比多些資料.

對不起因部腦有問題發多了帖,sorrysorry

回復 hcmswsy 的帖子

我個2女都今年升中一學校有好多同學都揀黄棣珊為第一志願,而我D朋友果2間都係好多人揀。而且今年b1位根本唔夠分比b1學生,所以一定要小心揀。

派晒卷唔知幾時派成績表?今次中文欠2分先合格全班有成22個人唔合格,真係慘!

hcmswsy 發表於 12-4-21 23:47
各位好,呀女今年9月升中,現要填大抽獎填表,小女全級30名內她好想入黃棣珊她乙部要放第1,但老師好像話佢成績 ...

hi, 你好, 想問你的女兒讀那間小學 ??  如老師說你女兒屬第一組別, 看看你自已是否要進取型, 取進取型當然好像你老師說, 不用選黃棣珊, 可選上智, 銘賢 (但你選時, 亦有大把人選, 到時看看你是否好彩了); 其實, 老師說的不是不信, 而是我會保留一些, 因如你跟老師的話, 派得好, 除了你女兒開心外, 相信學校亦會因此提高了聲譽; 但你想想, 如派不了你的志願, 學校是沒有責任的, 但你的女兒便可能派了好后的學校, 最多學校幫你信封叩門信, 到時怎算呢?? 況且今年是龍年.

prettyboy謝謝你,其實你所講的我亦清楚,女女其實想讀男女校但她不喜歡銘賢,想問你兒讀得開心嗎?

我個仔就好彩d,全級考十幾,第一志願大抽獎入左黃棣珊.不過e間學校同學既質素都唔差,讀書壓力普通,我相信都適合你個女.

唔該哂happy201,希望有機會入到啦.

回復 chchinglam 的帖子

你們好, 我幫阿仔升中選校第一自願選黃棣珊中學, 請告知此校日常情況, 如功課是否很多, 多唔多課外活動.  校風如何等等.
‹ 上一主題|下一主題