用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼稚園 SPK interview
go

SPK interview [複製鏈接]

Any mama can share your experience and techniques with us about SPK interview last year. Tks a lot!!!!
   4    0    0    0

是沒有的,最普遍係問小朋友咩名..個D,實際係咩,真係唔知,因為係小朋友自已入去.

咦!舊年已經開始自己入去喇!

小K 發表於 12-1-14 10:42
咦!舊年已經開始自己入去喇!

是呀,所以家長唔知問咩架,但D小朋友就可以講番出黎.

係無野好預備, 等30分鐘見3分鐘, 聽講今年有2仟幾人考, 真係撞彩架咋. take it easy la...

SPK多年來都唔會有家長陪interview, 要小朋友獨自面對'挑戰'!

從前是一位老師interview父母,另一位單獨interview小朋友,在一間課室內兩邊同時進行。都是問些很普通的問題,例如問家長為甚麽選SPK,問小朋友名字、男仔女仔、家裡有甚麽人等等...

SPK是頗為保守的學校,所以,父母一同出席面試是很重要的,小朋友千萬別穿得太豪華,端莊、潔淨最緊要!

天主教徒肯定有優勢,家姐在SPC或SPK就讀未必有著數,但媽咪係old girl就會有分加!大女細女亦冇咩分別,基本上,SPK會均勻地收取不同月份出生的女仔,我個女個班有10月11月出世的大女,亦有翌年8月9月出世的細女!
‹ 上一主題|下一主題