用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學生成績次第
go

學生成績次第 [複製鏈接]

有無地方可以查到自己仔女既學生成績次第?教育局會唔會提供資料?因為而家好似估估吓咁,學校唔提供名次,又唔知學校既banding,咁即係靠估?
   0    0    0    0

信學校,靠老師,不用估,約老師談一談,你心中學校一問,其實學校知道學生派中學有記錄,有D學校還會年年统計,上網一看更方便不用問.

bnb 發表於 12-1-12 13:08
有無地方可以查到自己仔女既學生成績次第?
教育局會唔會提供資料? 唔會
因為而家好似估估吓咁,學校唔提供名次,又唔知學校既banding,咁即係靠估? 問老師, 如果佢唔答, 你可以根據以往的派位成績自己估下.

學校跟學生有6年,知學生是什麽料子,如學習型,運動型...除非小六後期"開竅"了,成績像火箭,老師多數估計學生派位差不多

其實係有直屬中學,但又唔係100%直升,學校講明唔講排位,問過N次,答案都一樣,只可以自己同自己比,好無耐,跟本唔知人地成績係點,連係班度排第幾都唔知,完全係靠估

講banding嗎?如banding 1定升上直屬中學,好容易計平均分9X定直上中學

乜都唔講,班主任,校長全部口吻一致,佢地話學校無幫學生排名次,原因係就算佢地排咗,同區其他學校成績,佢地唔會知,太多因素影響,所以就算知係學校裏名次都無意思

bnb 發表於 12-1-12 15:37
乜都唔講,班主任,校長全部口吻一致,佢地話學校無幫學生排名次,原因係就算佢地排咗,同區其他學校成績,佢地唔 ...

即是叫你哋叠埋心水直升

回復 長生不老 的帖子

唉,咁其實其他同學啲分數又唔知,最多問下幾個同學仔,都唔會個個同學科科話你知, 自己成績係學校裏係BAND幾完全唔知, 大抽獎時點排呢? 如果敢定升直屬就無問題啫,仲有1次考試,點知會唔會失手呢?

回復 smallfoothk 的帖子

平均分都唔係計程分嗰幾科,係全部計晒,仲係得個GRADE,唔係分數,所以又無參考價值

回復 長生不老 的帖子

你都講得啱,唯有係咁,唔唸咁多,希望可以直上算
‹ 上一主題|下一主題