用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有冇人知青衣學之園N班interview考d咩? 咩形式呢? ...
go

請問有冇人知青衣學之園N班interview考d咩? 咩形式呢? [複製鏈接]

請問有冇人知青衣學之園N班interview考d咩? 咩形式呢?
   0    0    0    0

樓主你係咪收到青衣學之園interview 信? 我仲未收到, 我apply 紅磡n 班.

往年係咁既:

>入去,登記
>1st part : 同小朋友一齊坐在老師面前,枱上有玩具,老師問吓家長問題,例如平時邊個照顧,假日去邊...等,又同小朋友玩吓玩具(玩乜,就視乎枱上有乜玩具,如入珠仔,入形狀,推車之類)
>2nd part : 小組坐在一齊聽一位外籍老師拿住本書講故事.
>等候期間與小朋友在一間課室內,家長填問卷,小朋友自己玩
>3rd part : 家長帶小朋友一齊聽校長講嘢.小朋友要自己坐(坐在家長前面的小櫈,家長坐在後面的櫈).校長會問吓啲育兒處境題,家長自由作答.

注意:小朋友與老師眼神接解,叫早屒再見謝謝等.有反應.聽外籍老師的故事時,顯示投入及明白/有反應,不怕外籍人士.聽校長講嘢時,小朋友願意自己坐在家長旁邊,安靜.最好:小朋友能面帶笑容,雖然不必全程笑住(無可能做到).
以往幾間分校的面試結構差不多,只是小節不同.例如凱帆校的校長會叫小朋友拿住份問卷走去她面前交給她.

不過因為近年越來越多人in, 聽聞問的問題也刁鑽了.其實你可以search下BK,記憶中都有一些帖子係分享面試內容的.

Christi,感謝你詳細的回覆,我會再SEARCH一下的呀﹗
leungcnine,未收到面試信,不過問定先,呵呵﹗

回復 mycolau 的帖子

The following items were tested by teachers in HL campus in prior year - numbers, colours, animals, alphabets, shapes, matching, etc.

Thanks for info!

請問PN BB幾大可以報? 有冇得提旱排隊??
‹ 上一主題|下一主題