用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 初次搭校車同解決急尿問題.....
go

初次搭校車同解決急尿問題..... [複製鏈接]

囡囡將會轉校,之前係行路過對面就得,依傢同佢講要學習搭校車返學啦,點之佢一聽到已經咸,
想問要幾耐先適應?同埋囡囡3歲幾,已介片,但小朋友一急起上黎都忍唔到傢喎,咁如果搭緊車急點算?
係咪要帶定片係書包?到時姨姨同佢著?定同佢著定?
請有經驗媽咪指教下!
THX!

0    0    0    0

我囡囡都係一樣一聽塔校車返學就眼濕濕                    
至於係校車上想去洗手間的問題, 你可以出門口前同佢去一次洗手間.

同佢去睇吓其他小朋友上校車嘅情況,比啲校車嘅相佢睇,甚至上YouTube望吓搭校車嘅情況,好快就okie.  Cyberpigpig 嘅提議都非常好。

我囡囡返K1,老師都話返學著panty,我話擔心佢搭校巴會忍唔住,老師話呢個年齡可以忍到兩個鐘,咁我就一直比佢著panty,一直冇事,放D spare panty 同衫in case 食茶點弄濕。
P.S. 我個女一起身會去vivi先,之後飲支奶先返學。搭30-40分鐘車返學。

我個囡就係忍唔到尿,試過學校係屋企對面咋,分鐘到,佢行到一半話急尿,叫佢忍住,好快到屋企,點知屋企架LIFE 全部去緊高層,最後LIFE 未返到屋企已經係LIFE 度賴咗,比佢激死,所以你話就算出門前呵咗,佢可以2個字後又去傢,因囡囡平時好鍾意飲水,所以先頭痕,無理由因此叫佢唔好飲水.你傢如果要搭都要45分鐘車程傢.

回復 beepaul2007 的帖子

咁返學前同佢著定片, 等佢大D忍到先轉panty

beepaul2007 發表於 12-1-12 13:18
我個囡就係忍唔到尿,試過學校係屋企對面咋,分鐘到,佢行到一半話急尿,叫佢忍住,好快到屋企,點知屋企架LIFE  ...

如果忍唔到, 跟車ee會用垃圾桶比佢痾架, 不過唔可以時時都係, 所以一起身比佢vi左先

chichibb 發表於 12-1-12 16:28
如果忍唔到, 跟車ee會用垃圾桶比佢痾架, 不過唔可以時時都係, 所以一起身比佢vi左先 ...

3歲巳經有自尊心, 响咁多人面前痾............

LL222 發表於 12-1-12 16:39
3歲巳經有自尊心, 响咁多人面前痾............

如果急都冇計, 所以最好出門口都去一去, 不過有時出門口都好趕, 同埋如果介左片都唔好著片返學, 同學仔見到可能會笑佢麻

回復 chichibb 的帖子

垃圾桶?男仔就得者,女仔點呵呀...或耆如果去大呢?

beepaul2007 發表於 12-1-12 18:12
回復 chichibb 的帖子

垃圾桶?男仔就得者,女仔點呵呀...或耆如果去大呢?
係囉,女仔點坐垃圾桶痾呀,咁dirty!

LL222 發表於 12-1-12 20:15
係囉,女仔點坐垃圾桶痾呀,咁dirty!

吓,你出街去D好dirty既公廁都係抱住佢vi架啦, 唔通你照比佢坐
‹ 上一主題|下一主題