用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 普通話試認證助入學?
go

普通話試認證助入學? [複製鏈接]

我囡囡今年小四, 我呢個緊張媽媽一早已經擔心緊囡囡入咩中學好, 想幫囡囡拎多幾張cert放入portfolio. 前幾日睇左壹週刊, 入面有兩版係講考普通話試, 拎個普通話認證有助入學.報導入面話個GAPSK考試小學同中學都認受, 我想問下有無其他家長幫小朋友報過呢個試呀? 認受性高唔高架?
   0    0    0    0

有聽過下..但唔係咁了解
我都想知

醒目開學勳章 王國長老

GAPSK已經辦左好多年喇, 市面上亦好易買到教材同PASS PAPER, 你想搵班亦好多選擇, 算係一般高小生會考既普通話試

我聽啲朋友講gapsk考試認受性都好高,所以我都叫左我個囝囝去考,佢先啱啱考完上屆gapsk呢個試 ,之前我仲買左好多考試練習比佢操, 我都希望放多幾張証書幫到佢升學

可以係邊度報名呀?
你地既小朋友係邊度學普通話架?

我都想知??

My son didn't take any course for the GAPSK exam, so he only got Grade C. Do you think it is useful for applying Secondary School?
點簽呀?!

I also want to know!

其實係唔係報左course會好d? 我想囡囡考個好d既成績

我覺得讀左course 對我囝囝係有幫助, 加埋我要他操練習, 佢都考得幾好, gapsk 好似係有兩間基地 , 我住九龍區, 所以我之前係太子個邊讀左一個應試course , 佢送個模疑考試比我囝囝,都幾好.
‹ 上一主題|下一主題