用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有冇人聽過割利筋?
go

[聽/語障] 有冇人聽過割利筋? [複製鏈接]

囝囝兩歲仲未講到野,99不停話囝囝條利唔識向上,只係識向下或左右,佢話泰國(99家鄉)果邊d技術好好多,囝囝再唔講野就帶佢返泰國做手術割咗利下面條筋,等佢條利正常返咪講到野囉.

我囝囝做緊私人治療,問過姑娘,姑娘話囝囝情況唔算好嚴重,未必要割.

我個心十五十六緊,如果照姑娘咁講,囝囝可能做物理治療就可以改善到,但要幾耐先講到野就唔知. 如果做手術就可以買個保障,但始終係手術,我有保留,同埋就算做手術,我同c6都一定會請假跟埋去(即係要夾期),唔會俾99就咁帶個仔去做.

有冇小朋友試過做哩類手術呀? 係咪真係有必要做?
   1    0    0    0

可以伸脷出尼,只係唔識脷尖向上.

其實上緊言語治療,不過治療師話要幫佢拉返鬆d筋,好似物理治療咁.

我個仔找葉錦輝醫生,兒科外科,剪咗利根啦,宜家條利靈活咗,他好專業,快而準。

去泰國 !?!??!  我無朋友在那裡做過.
不過2歲時醫生話佢條脷短, 如果到3歲都咁短, 就建議佢在hk做.
之後爸爸好有心機同佢上st / 做訓練, 你試下用果醬 / 百力滋放在佢咀上/下/左/右, 然後你面對面示範把舌頭移向不同的方向, 之後提及那個小朋友不停練習, 而家未到3歲, 舌頭可向不同方向移動, 也可靈活伸出縮入咀部, 而家都講到野試下啦.

momotang  佢依家已經成日玩脷,我用手指同佢玩. 但真係伸唔得長,只係出到咀少少.  發表於 12-5-8 14:36

conniewktang 發表於 12-4-13 21:46
我個仔找葉錦輝醫生,兒科外科,剪咗利根啦,宜家條利靈活咗,他好專業,快而準。 ...

我都係搵DR. YIP 同個仔剪左脷根, 快靚正, 5分鐘搞掂!

Issac_BB 發表於 12-4-15 10:31
我都係搵DR. YIP 同個仔剪左脷根, 快靚正, 5分鐘搞掂!
Issac_BB,
can u tell me Dr. yip's tel number and address please? i would like to make an appointment to see him too. Thank you

葉錦輝醫生的手術收3300,保險claim回3280,醫生幫我填得張form好好。

momotang  咁平? 洗唔洗全身麻醉? 我個仔好細膽   發表於 12-5-8 14:35

不用全身麻醉,只在利根查麻醉葯,份量還少過拔牙,因他勁合作。

Otherwise, he should go to hospital to have that surgery, it would be more expensive to do so, and the brain cells may be affected because of 全身麻醉.

momotang  哩個我最唔想...所以我想佢大啲肯合作先做.  發表於 12-5-10 10:28

But 2-3 years is the period which is called golden period for improving language ability.

引用:葉錦輝醫生的手術收3300,保險claim回3280

咁慘,我仔份保險月供才五百。算啦,最緊要小朋友好就得啦!順便一問,你個仔仔係唔係同我個仔一樣係2009年12月bb?

可否比個醫生資料我呀.唔該哂,亦想問吓的小朋友兩歲二個月,如bb唔肯張開口咁點剪呢?

回覆:MANDYYMWONG 的帖子

如果只是有少少黐脷根其實不用剪,只要搵言語治療師,佢地會教你點樣幫小朋友,不過要慢慢才見效果,我小朋友都係咁,現在已正常

醫生有工具弄開小孩嘅口。

回復 conniewktang 的帖子

想問你小朋友幾多歲做呢個手術呢? 同埋點解保險可以claim ? 咁係咪入醫院做?
歡迎參觀軒軒趣味站 2003年12月7日响QE出院, 2.84KG 2004年6月9日 7.6KG

He did the operation at the doctor's clinic, not the hospital.It is so simple.  The doctor wrote that it was due to his developmental problem, not in born, so we could claim money from insurance co.

He did it when he was 2 years and 3 months.

葉 錦 輝 醫 生, 小兒外科, you can surf the internet as I have lost his name card.  His office is in Jordan.
‹ 上一主題|下一主題