用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請給予選校意見,謝謝
go

請給予選校意見,謝謝 [複製鏈接]

阿仔就讀九龍塘私小,成績屬於Band1頭,無特異功能,淨係得張中大資優計劃證書,但操行就全A。自行想揀喇沙及伊中,請給予意見,謝謝
   0    0    0    0
8-)

喇沙有聯繫小學,自行很少位,伊中要一試

醒目開學勳章

smallfoothk 發表於 12-1-9 16:12
喇沙有聯繫小學,自行很少位,伊中要一試
La Salle's primary school is feeder 直屬 (not nominated 聯繫), and the relationship is applicable for seats in central allocation (Stage 2), not discretionary places stage.

The number of seats available for S1 admission is 76 (which is pretty high as LS has 6 classes).  This number is directly related to the number of S1 classes.

Thanks for both of you, 想請教甲部是否都要填番呢兩間?
8-)

wildcat_hk 發表於 12-1-9 15:55
阿仔就讀九龍塘私小,成績屬於Band1頭,無特異功能,淨係得張中大資優計劃證書,但操行就全A。自行想揀喇沙及 ...

請問你怎樣可以很定是BAND 1頭,因為知道是BAND 1不難,但學校不會說學生是頭是尾。
我只知是BAND 1,頭尾自己估。

可能全級頭幾位定知,如1,2,3位

回復 smallfoothk 的帖子

yes
8-)

回復 wildcat_hk 的帖子

恭喜,請問呈分試點樣能考好D?

wildcat_hk 發表於 12-1-9 15:55
阿仔就讀九龍塘私小,成績屬於Band1頭,無特異功能,淨係得張中大資優計劃證書,但操行就全A。自行想揀喇沙及 ...
自行可一試以下中學

回復 smallfoothk 的帖子

我習慣大約每兩星期叫佢自己review一次,平時無咩功課就做一兩個雞精練習同埋揀一篇英文報紙要佢讀及翻譯,自己對答案,真係唔明先問我,測驗或考試前一個月就開始夾佢自己中數英常反覆自己溫習,所有課外活動要繼續正常進行,因為我覺得更加要比佢透過活動來減壓
8-)

你的孩子真乖,我的要求多多又懶惰,踢極都唔郁果種.

smallfoothk 發表於 12-1-10 09:19

你的孩子真乖,我的要求多多又懶惰,踢極都唔郁果種.

我果個一樣.... 佢好似仲未知事件嚴重性.... ><

會不會是聖誕節後遺症,還未回魂,真擔心
‹ 上一主題|下一主題