用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問怎樣才知那些學校有拔尖及真正的補底? ...
go

請問怎樣才知那些學校有拔尖及真正的補底?

唔怕一萬只怕萬一....而且有補底的學校感覺上有愛心及包容些。聽過不少名校學生成績差,沒有補底反會被讙退...

kts
http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=2355812

聽聞港同及優才也有補底,不會勸退 .... 有錯請指正
想知聖心上午及下午,聖方濟各(灣仔),跑馬地聖保祿有補底嗎?

iantsang  聖心下午有補底  發表於 12-1-12 10:42

醒目開學勳章 王國長老

港同係的, 優才就...........自己爬文啦我唔講太多了
另外幾間唔清楚呢

「補底」明顯有貶意,優才有「努力小組」。

不用想太多,入名校如中六合彩,到時可能校長轉了又有新景象,孩子入得去就是緣份啦,成績差又如果,資校只能讙退,可留班,努力後有很多變尖子.

Ianstang,  thanks! 囡囡是否決定聖心下午呢?

Charlotte_mom, thanks 又引到你留言,謝謝! 優才的評價好像好壞半參, 有不同的說法,你認識有小朋友讀緊嗎?是否愉快學習?少工課及多活動?