用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Net 12 大家如何排位
樓主: yiptszman10
go

Net 12 大家如何排位 [複製鏈接]

回復 hellojl 的帖子

即是如果想叩軒上/下,一定要放乙二或乙三.
那第三位是否放埋 Wah Yan (for 叩門)......

排乙三 : 有冇什麼推介一下.....

回復 wttclh 的帖子

李賜豪,是一所不錯的小學,可惜它是在12網內,很難同同區非人小學競爭.你可在早上到校內參觀,跟家長談談校內情況,會有另種體會. 有時間還可到附近非人小學門外看看, 會見到非人小學的小喪屍, 每天都由書不離手的父母帶領上學, 很有趣. (李賜豪可放二三位)

「假地址」報讀學校是不誠實意圖的用法,會觸犯「訛騙」的刑事罪行! 教育局鼓勵市民利用學位分配組的熱線電話28327700舉報懷疑的個案。

回復 yiptszman10 的帖子

華仁乙一,乙二都大把人,乙三一定泡湯,如只為叩門,又似乎比乙一,乙二難表誠意?

boy
1. 華仁上午小學
2. 華仁下午小學
3. 聖若瑟小學
4. 軒尼詩道官立上午小學
5. 軒尼詩道官立下午小學

girl
1. 聖保祿天主教小學
2. 聖公會聖雅各小學
3. 佛教黃焯菴小學
4. 軒尼詩道官立上午小學
5. 軒尼詩道官立下午小學

醒目開學勳章 王國長老

華仁無謂放第3喇, 又講一次, 幾時都要play safe, 第1,2位可以搏, 第3就要保守喇, 華仁擺第3肯定係0機會 (我寫包單)
策略失敗好多時都係派得勁差既原因

李賜豪唔係咩熱門學校(對, 12網太多好學校), 不過近年都好進取, open day果d做得好足, 我仔果班有幾個入左, comment又唔錯, 老師校長好有heart, 人數唔多所以照顧好足, 學生仔信心返晒黎, 亦覺得被重視, 不過要注意功課都唔少的, 而且一早會操tsa, 要有心理準備

SCKnight  Like! Charlotte_mom好犀利呀!喺HKUGA都知其他學校情況,佩服!  發表於 12-1-10 23:14

乙1. 聖若瑟小學
乙2. 軒尼詩道官立上午小學
乙3. 軒尼詩道官立下午小學

乙二,三只是想有叩門機會,有冇錯呢....................
如乙一二三都沒選軒上及軒下,是否冇叩門機會.
如乙二三,都選了軒上及軒下,是否有兩個叩門機會.
但壞處是等同己放棄了此區乙二,三的抽中機會.....

請問咁放有無機會呀? 會唔會太進取?

乙2. st.francis
乙3. 寶血

有無人知道李陛大坑,寶覺,張凝文同黃焯菴如何呀? 有少人講呢幾間學校,唔知好唔好呢?

sixlau 發表於 12-1-13 00:05
請問咁放有無機會呀? 會唔會太進取?

乙2. st.francis
我覺得St Francis唔放第一位係無機會的,因為好多人選St Francis唔選St Paul因為St Francis全日制!

sixlau 發表於 12-1-13 00:09
有無人知道李陛大坑,寶覺,張凝文同黃焯菴如何呀? 有少人講呢幾間學校,唔知好唔好呢? ...
黃焯菴同隔離黃鳳翎中學是一條龍,我在中學部讀左2年高中,感覺幾好,但讀書氣氛真係麻麻,始終係band 3學校。
李陞是英文小學,比較多南亞小朋友,我就覺得唔係咁好.好耐之前有post話有媽媽專登搵日走上去定係預先打比校長想參觀校園,校長好熱情招待和介紹學校!呢個比較深印象!

Sorry, post錯,唔係李陞,係嘉道理先啱!

Charlotte_mom 發表於 12-1-10 16:08
華仁無謂放第3喇, 又講一次, 幾時都要play safe, 第1,2位可以搏, 第3就要保守喇, 華仁擺第3肯定係0機會 (我 ...

---------------------------------------

回復 wttclh 的帖子

機會不大了......

請給點意見....

boy
甲:
1. st. joe
2. 華仁(下)
3.  軒尼詩道官立上午小學
乙:
1. st. joe
2. 軒尼詩道官立上午小學  
3. 軒尼詩道官立下午小學
4. 華仁(上)
5.  華仁(下)

醒目開學勳章 王國長老

華仁無可能擺第2, 更無可能擺3,4..........

如乙一二三都沒選軒上及軒下,是否冇叩門機會.
如乙二三,都選了軒上及軒下,是否有兩個叩門機會.
但壞處是等同己放棄了此區乙二,三的抽中機會.....

1. st. Joe
2. 軒上
3. st.jame

2 & 3 no chance,是否想於叩門時,表示有誠意

仲未度掂乙部1-13排位啊 (男仔),請各位急賜教!
‹ 上一主題|下一主題