用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教各位家長,期待您們的意見
go

請教各位家長,期待您們的意見 [複製鏈接]

小兒屬油尖旺區,是BAND1尾BAND2頭,英文科弱些,

申請自行,我心水是長天、圣方濟、不知怎樣排位,還有想請教您們有沒有其他學校推介

0    0    0    0

回復 moon2000 的帖子

兩間都可以試下, 但勝算唔係好高, 如果第三次呈keep到band1, 可以聖芳濟作為第一志願. 想穩陣亦可以考慮下九龍城既band1尾如丘佐榮, 陳瑞琪喇沙同何官. 深水埗瑪利諾神父同唐乃勤亦可以考慮.

回復 khmama 的帖子

您好,收到您的回覆,十分感謝,我想再請教幾個問題:
1)聽聞陳瑞琪的校風一般,請問你的看法?
2)如果男校,還有其他的推介嗎?
3)小兒英文差些,會不會影響入英中的機會?
4)如果考慮中中,有沒有好的推介?

為盼!  

男校o的男仔係會坐唔定, 校風又未至於好差. band1尾男校唔係好多, 你都可以試下長天. 如果英文唔好, 面試當然會唔著數. 中中男校唔多, 灣仔既鄧鏡波同官塘既聖若瑟都可以考慮.

請問香港鄧鏡波書院屬於BAND幾?校風如何?升學率是多少?謝謝!

鄧鏡波屬band2頭, 校風ok.

您好,很感謝您的回覆,現在我還有幾個問題請教您:
1) 香港鄧鏡波和九龍城的鄧鏡波,哪一間好一點?
2) 如果油尖旺區去報考香港鄧鏡波會不會BANDING 會降低,機會大嗎?
3) 我在自行的排位:圣方濟書院、長天; 在統一派位:圣方濟書院、長天、香港或九龍城鄧鏡波、這樣排位是否
      可行、穩陣?

為     盼!   

回復 miffy 的帖子

每間學校唔同, 有d學校全級頭30名係band 1 , 有d頭80名都係band 1 , 視乎你本身間小學有幾多band 1 位

您好,很感謝您的回覆,現在我還有幾個問題請教您:
1) 香港鄧鏡波和九龍城的鄧鏡波,哪一間好一點?
2) 如果油尖旺區去報考香港鄧鏡波會不會BANDING 會降低,機會大嗎?
3) 我在自行的排位:圣方濟書院、長天; 在統一派位:圣方濟書院、長天、香港或九龍城鄧鏡波、這樣排位是否
      可行、穩陣?

為     盼!   

1) 根據Khamama的2011年分析,香港鄧鏡波屬Band 2A,而鄧鏡波則為Band 2B。
2) 自行階段是沒有所謂升跌Band的,如你決定在統一派位階段(即大抽獎)跨區到灣仔,那如經三次呈分試評分後你囝囝是邊緣人,那Banding是有機會變化的。
3) 自行以Band 1尾Band 2頭選聖方濟或長天都是較進取的,要獲得取錄並不容易。而大抽獎階段甲部是可以全港任報的,我相信油尖旺水平應高於全港平均,故跌Band的可能性較低,反而有可能升Band。可是,甲部學額甚少,策略應是選三間抽到入讀不會後悔的中學。而乙部如不跨區,放聖方濟第一可以,但油尖旺區去年他區學位並沒有長天或香港鄧鏡波,如今年不變的話(要三月後才知),你的排位將不成立。

回復 twcho 的帖子

非常之感謝您的詳細分析,我想再問一下,我的統一派位的排位是在甲部填寫的,您覺得穩陣和可行嗎?

如果你選的band2學校係熱門既band2學校,甘你要想一想,當你博band1第一自願既時候,有一班band2學生既第一自願係博緊你既第二自願band2學校.如你小朋友真係band2的話,好大機會會全軍覆沒.

回復 renewdanny 的帖子

呢o的係一般家長既誤解, 以為band1/2/3一齊抽獎, 實際上係band1抽完晒先輪到band2抽, 唔存在band1生放第三志願既band2學校會比band2生放第一抽咗去. 反而樓主要知道假如你甲三既band2學校比你抽中咗,你就冇機會抽乙部.

多謝您的更正,我都被誤導了,嚇的我都不知道怎樣考慮排位了。還有請您幫我看看我的統一排位甲部穩陣嗎,請給些意見!謝謝!

thx         

妳好:
       本人路過.這是本人小小睇法.我覺得不能說某家長在誤導.只是大家的理解出問題.
       因妳說妳的小朋友是邊緣人.B1尾.B2頭.(因妳自己都不確定小朋友是那一條隊).所以.某家長假設妳小朋友是B2生.在大抽獎時.第一志願博B1.可能會全軍覆沒.
      如她說.先抽完所有B1生才抽B2生.而抽B2生時.是先抽大家的第一志願.而妳的第一志願是博B1校.可能很早已沒有位了.所以妳要等抽第二志願.而妳的第二志願.是別人的第一志願.到妳抽第二志願時.亦可能很早沒有位了.那妳要等抽第三志願.如此類推.
      其實.我覺得現階段是自行選校.大家可進取小小.但不可太貪心.要量力而為.找一間適合小朋友的中學.讓小朋友讀得有自信.不然會有反效果.可能會影響小朋友讀書的興趣.親子的關係.到時家長可能又會說.(我兒很反叛.怎辦).請家長們三思.
       最後.祝願各位小朋友.能入心儀的中學.讀得輕鬆和有自信.

我既假設係當你小朋友係band2,如果你甘有信心個小朋友係band1既。甘當然你既選擇係ok既。
‹ 上一主題|下一主題