用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問收到褔中通知未 ?
樓主: HING2HING
go

請問收到褔中通知未 ? [複製鏈接]

回復 HING2HING 的帖子

我星期一打咗去問, 話今個星期會收到取錄信, 有就有, 冇就冇喇, 我問是否1月14日考英文程度試, 佢都話暫定係

回復 cherriecoby 的帖子

不用灰心. 我想仍有希望的 . 他們之前有說沒有收到取錄信, 會在waiting list. 我想應一定會有人不去註冊. 到時可能會後補到.  

我都想回應一下晧媽的情況。老實講句, 我個仔第二次面試的情況跟你個仔一樣, 個老師一開口就問小六成績如何? 一樣講無A唔收架。 如果是多A , 都去讀唔洗比學費D band 1中學啦! 我覺得面試個老師跟本唔應該對住個細佬講唔收你。係要面試, 如果無心收, 就唔好安排人面試,我覺得應該做番面試要做D 野,而唔係同你講 “我唔會收你的”。 甘樣好影響小孩子的自信心。

回復 maskedrider 的帖子

Maskdrider,
可能係同一位老師, 操有口音的廣東話! 其實唔單只打擊了小朋友的自信心, 連我的自信心都無了.

我收到電話收我囝囝,我囝囝成績全A 1B,但interviw時囝囝答得晤好,唸住唔得,但佢收我囝去雙語班,但我囝英文A,點解唔係英文班咩?所以放棄福建要咗優才,晤知有冇選錯,怕害了呀囝,有冇人可以話我知福建or優才好呢?

回復 scso 的帖子

你是否填表時只選雙語班,否則會安排考英文筆試,筆試合格先可入英文班。

我想問何謂A, B, C grade 呀? 如果係實際分數,佢又點分grade 呢?

我都是見副校,收了我個女,明天英文評估。

我都是見副校,收了我個女,明天英文評估。

回復 皓媽 的帖子

如果真是同一老師, 我都認同他是有問題. 因為我覺得你安排叫得我來第二次面試. 應是確認好我的孩子的成績是合符資格. 如果說是全部 A 才可入讀, 點解叫我來第二次面試 . 咁即是說學校行政上有不協調情況出現. 還是這位老師是不想做面試這部份的工作, 覺得孩子是來浪費他的時間.而作為一位老師, 就算孩子不被取錄, 都不應這樣打擊孩子. 應是要比鼓勵他們. 叫孩子黎緊D 考試比努力 D. 我想如果是我, 我想我會在場質問佢. 因為反正佢都表明不會被取錄. 而且我可能會同學校返影此事.
不好意思, 因為我 EQ不高, 一聽到這事就會發牢騷 .

回復 HING2HING 的帖子

Hing2hing,
其實我當時無想過佢會即時說不取錄, 一坐下個主任先問六年級成績, 後來問現在學緊什麼, 有無獎項, 跟住就話唔收無A........老實講, 如果唔係宿班同龍年太多人, 我只想買個保險, 見學校正増值, 學費較其他直資相對平, 先試。我小朋友是讀私小, 唔想連中學都比成三,四千學費, 留返將來謮大學好過!

所以我覺得自己好天真, 想面試好都有機會, 但係其實唔係!

原本我都唔想出post踩呢家學校, 但是見到有幾個家長同我有同樣經歷我都想呻多幾句.....話說我小朋友系frist in後學校再call我去second in, 當時我同我囝囝一場黎到, 坐低個老師就發話說我們學校好鐘意你小朋友gei游泳成績, 巨操行都非常好, 但是成績差左d, 我們冇A都唔會收GEI, 當時我就差D想鬧人TIM, 你有冇搞錯, 你唔系呢刻先見到我小朋友的成績拉, 你唔收冇問題, 甘都唔使特登CALL我黎話比我小朋友聽吧......我囝囝被巨講得塊面紅晒都唔使答巨TIM, 總之我Black list左呢家學校, 唔識尊重人的學校幾o力我都唔會比自己gei小朋友去讀.
呻完...

Williammama  一間令人反感既學校,唔收其實係一個祝福!!!  發表於 12-1-14 23:33

相反,見我地嗰主任就非常好,佢講話很中肯,也有笑容。一坐低就話我仔嘅成績只有中文科差(70),問我地點解,我個仔話係詞彙運用及閱讀理解方面未能掌握到,所以失分。跟住問咁有咩方法可以改善,我地答咗佢。佢一路都對住我地微笑,俾我地有個親切感。快in 完時仲俾份scholarship資料我地,話如果收咗我地,可以試下申請。因我個仔成績除咗中文,其它都是A, 再加有許多音樂方面嘅獎項。我地以為都好大機會收啦,點知冇! 所以我諗都好的老師,也有不善於表達嘅老師。我還是喜歡呢間學校。相信他們指A grade 成績是80分以上,而B是70-79吧,你地認為呢?

成績表show 的grade是根據自己小學的分數, 我小朋友的小學 Grade A是85-100,Grade B 是75-84, 所以好難一概而論.

因福中要收回全部福小 , 在簡介會時已講過福小有小部份學生成績是 b3 ,
所以自行他們一定會收成績好的 , 所以阿女就算有學界獎牌跟身都吾收 .
因阿女成績只是 2a , 加上可能第一次面試果個阿 sir 要求較嚴 ,
所以第一round已被 out , 事后檢討一定是衰成績 .
現在聽您們這樣講 , 就算有得 sec in 都無用 , 因成績已定生死 .
我也同意如個細佬成績是 b1 , 我也會等玩派位 ,

,

我小朋友是讀英文私小,Grade A是90-100,Grade B+ 是80-89, Grade B是70-79, 每間學校的程度都不同。 我仔仔曾在校內的中文考試取過60分左右, 但在補習社做其它學校的考試卷, 竟然有80幾分。我覺問題是, 既然該校的收生標準說校內成績只佔20%, 我估就算我仔仔的中英數無A, 都可以試下啦。 反正我也覺機會不是很大的, 但我無估到第二次面試是見了幾分鐘後當面說你無A,游水在學界又無奬, 系唔會收的。我仔仔即時無野講, 連我都唔識答。仔仔就無咩心機, 我就用此作為反面的教材去鼓勵佢讀多點書。

我小朋友都系九龍城一家名私小就讀, 學業成績雖然好普通, 但系游泳成績系全港排名10名左右gei,. 操行都系A- OR B+......我覺得你間學校因為成績吾收我小朋友冇問題, 我冇異議, 你大可可以系1st in後out我出局而不再聯絡我, 而你在1st in後再call我黎in多次, 自然會比人感覺系接受我小朋友gei成績後再in其他野, 我同個小朋友一場黎到後gei對白仲系度講緊因為個成績吾夠好而吾收我, 令我真gei感覺系家學校行政有幾混亂,
個阿sir仲識講, 我們學校好滿意你gei游泳成績, 操行, 但系讀書成績吾系太好.....我真系好想講: "阿sir, 我個小朋友如果連個成績都擺晒A, 我使鬼黎你家學校IN啊!!!" (算, 我當住自己個囝囝忍住吾講, 就當反面教材話比個仔聽, 讀書吾得, 其他曉飛都冇用...)

醒目開學勳章

回復 maskedrider 的帖子

同情你既遭遇。我去完first interview, 都覺得我點解要浪費2張相,$30同半日時間去attend一個咁趕住收工既interview first in, in得好求其。原來要全A先收。本來諗住拿下interview經驗,原來結果只係浪費時間。

我覺得不可以一概而論,因我仔小五中文上學期測驗是"C",之後有A有B,最後中文全年是B,小五呈分試又失手,只有3B1A,我想信我仔是和洋子同一 間私小,小六就3A1B,在2nd in 時,一坐低呀sir已經表出很滿意我仔,但佢有講我仔中文不太好,但福中中文程度高,將來中文一定有credit 以上,請放心,反而我覺得1st in時兩位老師的comment 很重要,因我仔in中文老師有讚佢普通話說得好,而in英文又okay,因我仔話兩位老師好滿意佢咁,所以2nd in呀sir咁鬼求其嘅,又話希望今年9月見到你返學,我心唸福中是    否很喜歡收私小的學生,但見其它幾位同學又沒有收,所以我覺得interview時的表現很重要,因我仔在學校是band1尾的。
‹ 上一主題|下一主題