用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖心明天 Interview la
樓主: Yipapa
go

聖心明天 Interview la   [複製鏈接]

做個勢想吸引咩? 無知家長? 只為名氣而來的家長, 一定唔係佢地想收的. 論長龍, 聖保羅堂聖公會聖保祿果條夠長到嚇死人, 唔通我又話佢地做勢? 做多左功夫就會.

同意, 就係經歷咗先知什麼安排叫做好, 為家長著想, 我老公為st paul church排咗2個鐘直頭想殺人.........終於知道點解會有"長龍"爭學位的現象出現......原來是由學校安排做成.....D 傳播界仲成日話D家長怪獸要排隊爭學位??!!   

長龍爭學位是由學校安排做成?
要排隊爭學位是怪獸家長??

Sorry, can never agree on it.     

但如果改為郵寄或親身報名時間有一星期甚至一個月, 仲有冇長龍, 好似真光, 聖嘉荔或者聖士提反等等, 出名但安排好都唔會有長龍......

我不是話排隊爭學位是怪獸家長, 但我會俾不知情者誤會D家長又瘋狂到派隊爭學位, 而不知道要親身報名, 而且只得兩日甚至一日報名......

正如版主話呢個爭論年年有, 次次都好多人表達意見, 校方都要這樣安排, 一定有佢覺得對學校有利的原因, 未必係有"陰謀", 可能佢從人力物力考慮.....

不過個人覺得以"人" 或者 以"仁" 辦學可以考慮下家長..... 是否一定要排隊/或者"不停等"才顯示有誠意 .....

首先申報我是SHCK家長,上年亦有星期五一早未夠八點排隊報名,排足個半鐘,因為想早報早啲見。我同事老公星期六交form乜隊都唔洗排。
我想(純粹愚見,不代表學校立場)學校安排兩天交表原意是給家長一些彈性,星期六不方便的可於星期五交,但就演變成大部份人都想早見,或星期六有其他interview、交表、課外活動等節目,於是main bulk就星期五排,由於學校地理環境,造成長長的人龍。據我所知今年星期五和星期六的隊長也有很大的分別,我覺得這是家長的選擇。

咁我真係誤會咗.....我住同一條街, 年年都人龍, 以為星期六會仲多D人, 所以選星期五......咁面試呢? 你會唔會又唔駛等一個鐘?

iantsang 發表於 12-1-11 17:16
回復 janettsui 的帖子

So, when a parent wants to understand a school thoroughly, there are bits and pieces which you have to understand while you do your "shopping".  I assume you won't expect "Chanel" or "Louis Vuitton" to run a discount sales promotion as you already know they won't be doing that.  Will that lessen your interest of buying their products?  
個人認為你既比喻不太貼切
我係咁認為...
想學校舉辦open day/簡介會或參觀學校,
並唔係奢望要LV大減價, 而係大家去買LV銀包, 唔會只滿足於係飾櫃前隔住玻璃咁睇,
都想叫sales拎個銀包出尼睇下, 模下, 打開尼望下d格數o岩唔o岩心水, 合唔合用
同理, 家長係會希望多d親身接觸/了解學校各方面才作決定

回復 dogeug 的帖子

理性討論換來"黑心回"應, 如不能在BK發表對學校安排意見, 就失去此平台的意義.......

家長係會希望多d親身接觸/了解學校各方面才作決定

呢點我同意, 但修會文化如此, 我會尊重和理解.

回復 washburn 的帖子

上年interview details,已經好模糊,只記得in9:30,但入閘至見完應該唔只半個鐘,我估越遲越等得耐(上年in其他學校的經驗:in 11:15,攪到過12:30出嚟,in3:30pm,就超過4:30出)。

人龍呢點, 我地家長確係有責任, 為了一個較有利自己的面試時間, 我去年都係晨咁早去排隊, 我因為排得早, in 得早, 仲要係果個時段果間房第一個in, 成個過程唔計我自己早左到達, 20min 都唔使.

w_y 發表於 12-1-13 23:43
人龍呢點, 我地家長確係有責任, 為了一個較有利自己的面試時間, 我去年都係晨咁早去排隊, 我因為排得早, in ...
我都係咁惗,寧願自已早啲排,唔想到時個女interview backlog太耐,人同此心就出現大清早的龍。

王國長老

janettsui 發表於 12-1-13 23:19
個人認為你既比喻不太貼切
我係咁認為...
想學校舉辦open day/簡介會或參觀學校,
幾個月前睇過男拔面試, 亦一樣好多家長不滿:

男拔interview 的情況

其實面試安排, 有時越係名校越可能難以控制 (人數太多), 我會體諒下, 面試都係為子女前途, 辛苦下都要啦.  

自己做搞手先會體會到, 控制情況呢樣野有時未必會事事如己料, 連經驗豐富既學校都有困難.

今年的EK家長真精彩,又努力

"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

washburn 發表於 12-1-13 19:15
但如果改為郵寄或親身報名時間有一星期甚至一個月, 仲有冇長龍, 好似真光, 聖嘉荔或者聖士提反等等, 出名但 ...

哈,我覺得o甘多間,SPN最以"人" 或者 以"仁" 考慮家長了,家長唔使點辛苦寄張相去就算,跟住等消息。SPK家長都唔使點辛苦,小朋友自己去揾老師傾就搞掂。

"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

brrbaby2007 發表於 12-1-14 01:41
哈,我覺得o甘多間,SPN最以"人" 或者 以"仁" 考慮家長了,家長唔使點辛苦寄張相去就算,跟住等消息。SPK ...

Duplicated !!!!!

edea 發表於 12-1-14 00:39
其實面試安排, 有時越係名校越可能難以控制 (人數太多), 我會體諒下, 面試都係為子女前途, 辛苦下都要啦.  

面試安排如何, 完全係學校內部決定,
想入人地學校, 當然要食得咸魚抵得渴

然而從學校既安排, 其實可以到睇到好多野
正正係為子女前途, 所以要錙銖必較

我個人不安於只求口碑及名氣
亦希望親身多了解學校教學模式, 理念, 環境等

每年呢個時間都唔知點解有咁多爭議, 平心而論, 自己女女讀緊第三年, 好開心好愉快, 老師同sister都照顧周到, 只係睇升小問題已經知道, 根本唔需要擔心, 只要你有心讀就得, 學校環境問題(樓梯), 我起初都好擔心, 但選擇得呢間學校就要接受, 不過我見姐姐同老師都好幫手, 同埋小朋友好守秩序, 個個都揸住扶手慢慢行, 所以都唔大問題, 每人都有選擇既權利, 選擇學校唔係睇名氣, 而係決定於學校適唔適合自己既小朋友
[img][/img]

能夠與時並進,廣納意見,也是一件好事吧? 正因為不夠瞭解才想知多點,不懂才想學。溝通果然係一門學問!

janettsui  "正因為不夠瞭解才想知多點,不懂才想學。" ~~~ Super like!!  發表於 12-1-14 23:04
‹ 上一主題|下一主題