用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇人收到九龍塘HKPS的信呀!
樓主: cclemon2009
go

有冇人收到九龍塘HKPS的信呀!   [複製鏈接]

各位, 好讓開解大家的疑團吧! 九龍塘樂基收生的標準係好怪,可以謂特別啦!  他們有某一些小朋友是不會取錄的. 1)家景富裕(睇你住址就知) 2)專業人事 3)面試時家長或小朋友穿著太好 4)面試時表現很愛鍚及超關心小朋友 5)小朋友面試太叻, 即 well-trained 6)小B 7)面試真係不是考小朋友, 而是考家長.
學校認為學術不需要家庭教, 也不應該迫小朋友參加太多不合年齡的活動. 他們是要小朋友, 天生自然的.
可能會有例外, 但例子應該不多了.

你講的criteria我基本上都中, 難怪只有waiting list的份。但我又晤覺得有的乜嘢問題,俾我再in多次,我都會系咁,晤會隱瞞的乜嘢,例如特登著得樸素的,表現得晤太著緊個仔。都好啊,學校挑選佢哋覺得適合的學生同埋家長,如果你不是佢杯茶,夾硬俾你入去,對個細佬都未必是最好。晤match就系晤match啦,我就覺得ok,也晤會寫求位信,雖然間學校聽講來好好,但我都相信我個仔一定有更適合的學校收佢。同我一樣收waiting list or reject 信的家長,大家take it easy la, your one is always the best one.

你的態度是對的. 其實什麼都講緣份. 讀邊間幼小中大學, 其實小朋友出世個刻已經定了, 只是我們不知道的, 因為人生大體的情況真是命運已經安排好的. 我們每一個人只是演繹人生過程中的細節, 結果是定了的.  最妙是我們是不會真的不會什麼都不做的, 但也不會改變任何事宜. 所以千萬不要羨慕任何人或事喔!

你講的緣分論我都buy ge. 不過我又晤系好信命的人, 任何事, 我覺得都要盡力, 只有盡咗力就問心無愧了, 結果若是強差人意, 就由你講的緣分來解釋了:)

其實我到今日都收唔到封信。打左去HKPS幫我check result,我個女冇被取錄,不過就要再等封信先知係waiting 定reject。不過都總算知道結果。

恭喜晒成功既小朋友!其實入唔到係正常,因為太多人爭,入到既小朋友你0地真係好叻叻!你0地一定有過人之處。

雖然我唔知道HKPS既收生準則,不過我深信佢0地有自己既一套方法去挑選適合佢0地學校既學生。係公平既。

祝各位再戰心儀學校成功!

頑皮鬼之父  totally agreed!  發表於 12-1-11 10:23

回復 retriever 的帖子

I have KLT waiting, same as you, with a hand writing reference number.

retriever  謝謝你的回覆... 好像大家沒太留意waiting的寫. 我家b也是2月b, 如果KLT的WAITING是有限數, 希望大B可以排得前D..  發表於 12-1-11 14:55

回復 easyview 的帖子

你講得好岩, 好同意
可能HKPS真係唔係好適合阿仔, 免強都無幸福
我地去面試都會同阿仔著得靚D, 我同老公都會著得整齊D,
都係尊重場合, 亦無想過會係學校既其中一個不收生的因素, 哈哈
我仔當天IN時都答哂所有問題, 我對他及自己的表現都很滿意, 盡了力這已經無悔了
佢係我心目中係最好的, 係NO. 1~~

Leddylau 發表於 12-1-10 16:17
各位, 好讓開解大家的疑團吧! 九龍塘樂基收生的標準係好怪,可以謂特別啦!  他們有某一些小朋友是不會取錄的 ...

我想這是你的猜測. 我見樂基既家長都幾多係專業人士, 富裕都有 &大部份都好愛鍚及關心小朋友.  小朋友都好Smart. 小學派位都幾好. 入唔到只係太小位. 缺點係課室太細.

回復 fellow 的帖子

Can't agree more!  No system is evenly favorable to every individual and we do not possess the prestige to ask for a tailor-made system for our daughter along her whole life.
It is beneficial to think thoroughly and objectively the reasons of being rejected, learn and improve during the trials; both ourselves and the girl would then be able to take the most out from the failures.  Same here, we revisited with the girl her performance in the interviews, showed her the reject letters and explained to her what we can do better in the future.
In some cases, she performed well already but she may still be rejected because of someone may had performed better, may be more outstanding and more suitable.

我有點唔同意Leddylau講既收生的標準,
1)家景富裕 - 我見家長都有家景富裕,最近我睇報紙溫碧霞個養仔都考到HKPS;
2)專業人事 - 我同老公穿都係專業人仕,個女讀緊K2,我知好多家長都係專業人仕;
3)面試時家長或小朋友穿著太好 - 唔清楚點叫穿著太好,我個女interview既時候總之著得斯文正常,不過christmas party and new year party啲小朋友穿著好好,好名貴;
4)面試時表現很愛鍚及超關心小朋友 - 很難assess,因為父母都很愛鍚及關心小朋友;
5)學校認為學術不需要家庭教, 也不應該迫小朋友參加太多不合年齡的活動. 他們是要小朋友, 天生自然的 - 我個女讀好多英文班數學班,參加朗誦比賽。

根據經驗,我諗HKPS係由入門口開始interview(我見有老師係playground行來行去寫嘢,好多學校係無老師行來行去),我當日同老公一同阿個女interview,我本來叫工人一同去,但老公叫工人係門口等,因為老公見到老師係playground行來行去寫嘢,我諗HKPS會收父母一同陪小朋友去interview既學生。

不過詳細
HKPS既收生的標準,我就唔清楚。

i got my letter now, rejected lor

唔係建制入面都好難知佢地的criteria

有没家长还没收到信的啊?

also reject...
‹ 上一主題|下一主題