用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇人收到九龍塘HKPS的信呀!
樓主: cclemon2009
go

有冇人收到九龍塘HKPS的信呀!   [複製鏈接]

雖然我未收到信, 但見各位做到要求的小朋友都係REJECT, 我個女做得一半都唔知有冇, 宜家已經想喊定

其實真係唔知佢地收生用咩準則收架,我小朋友係超大B,當日面試in得十分好,所有問題及指令係100% Bingo,但收到沙田結果係Waiting;朋友個仔當天in得麻麻,但收左下午班,真係無得解釋

yiwanlung 發表於 12-1-8 00:14
雖然我未收到信, 但見各位做到要求的小朋友都係REJECT, 我個女做得一半都唔知有冇, 宜家已經想喊定 ...
其實又唔好咁講。HKPS咁多人apply但得咁少位,咪當買六合彩心態面對。細心諗,如果計埋內部認購我估隨時無左一半學位,尤其英普上午班隨時九成學位一早已被mark曬,所以就算好多家長見囝囡即使答到所有問題,都重有好多其他因素取決收定唔收。再努力吧。

rejected

rejected

有時諗,學校會唔會要balance番男女生既人數,而女仔多數又成熟d表現穩定d, 所以變左多d囡囡 in得好ok但waiting/reject呢?

我就仲未收到信。

其實收生好多因素:

一、識人:我估唔係太大%,因為要識到高層(唔係普通老師)又要肯用自己職份幫你既未必好多。我識朋友教名校,佢同我講,佢都幫唔到佢朋友,因為佢朋友個仔interview唔得加父母學歷唔係大學畢業,所以校長唔比個位佢朋友。

二、學生表現:好似HKPS0甘多人揀既學校,做到晒所有task大有人在,不過學校都唔會要求100%做到,我估只係達到某個標準就可以。

三、家長表現:家長給予老師係點﹖老師觀察加對話已feel到,另外,再加家長同學生互動既印象。印象唔係只係言語,body language觀察了解比言語更多。

四、家長背景:表格有要求寫家長學歷、讀邊間大學、工作、學生國籍。

五、問卷:有冇兄姊、讀緊咩小學,仲有0個兩題open questions。

其實以上都係考慮因素,而且係排名不分先後。

到最後點揀,我估係要加加埋埋0甘多樣野。搵一0的係學校target既學生。

其實我估最後係抽籤架,你以上所講既條件亦大有人在,學位只有咁少,亦有小朋友唔識答問題(沙田),都收,其實真係只有樂基自己知道點去收生,唔緊要啦!大家繼續努力,希望大家都搵到心儀既學校,最重要係,千萬唔好覺得係自己or自己既小朋友有問題,考得唔好,所以唔收,只係彩數問題,收左又唔代表人地d小朋友特別叻,我真係覺得,只係佢好彩, GOOD LUCK !

簽名被屏蔽

v_vcsl 發表於 12-1-8 10:03
我就仲未收到信。

其實收生好多因素:

我係HOUSEWIFE,老公係專業人士,表姐響HKPS 讀緊N班,表姐都係上年同校長講,校長答OK,SO表姐依家讀緊,早幾日去左同校長講,叫佢幫我女入HKPS,校長唔想幫,因為今年太多人,加上我女係7月B,佢地唔要細B,SO 我女REJECT左.
SO我覺得今年識人,都要BB係大B,細B都唔會幫到手.我響1007度問左D MAMA, 8個7月BIN,8個都REJECT晒.

簽名被屏蔽

各位家長好!每年到呢個時候,都見各位媽媽為自己囝囡係BK報喜報憂!我都係一對囝囡嘅媽媽,我都深深感受體會到!每次見到HKPSKT嘅topic, 我都必定入嚟睇下,update下!我都希望向大家發表一下我嘅感受!

我大囡係HKPSKT 2007年畢業,現在已經小五!我認識呢間學校係全因我朋友囝囝係度讀得好好 (他依架也是男拔中一生) 。 因此我當時家住屯門,都比囡囡搭長途校車出九龍塘返幼稚園, 直到阿囡係九龍塘上小一, 我先搬出九龍住。

我細囝係0907 B, 依家係HKPSKT讀緊英普am! 回想去年細佬interview, 我都真係比佢100分! 我地in neg teacher, 細佬同老師有好好interaction. 我對阿囝都好有信心,end up好好彩地收左!  無可否認,樂基真係一間好好嘅學校,細佬讀左半個學期Playground, 已經有好大好明顯嘅分別!  佢讀得好開心,日日都唱新歌仔比我地聽,仲用普通話唱埋校歌。語言能力強左好多!

所以各位媽媽唔好灰心!Reject or waiting 一定唔係小朋友唔叻,好多時都要講運氣同緣份!希望妳地可以好快有其他心義學校嘅offer喇!Good luck and all the best to all of you!!!

i also think that it is lucky draw。  gd performance is a must to join this lucky draw,i dunt hv any excellent background, no brother n sister can add marks, parents doesn't hv excellent academic bg too, not live in 豪宅, didn't dress up on the interview day, just walk around in the outdoor playground on that day, n finally get the am session offer.

其實 lucky draw 一啲都唔出奇, 幾千個 applicants 要揀幾十個, 即係平均幾十個小朋友入面選1個, 俾你都頭痛啦. 而且我覺得 HKPS interview 嘅 tasks 比起其他學校真係唔算難, 表現理想嘅學生一定超過收生數目, 學校自然要用方法決定收生名單.

我個仔都算大b, 都係 waiting, 但係我唔會怨係自己同個仔嘅問題, 講真唔好話幾千人, 就算得幾百人揀十個都未必揀中啦, 無謂為咗啲背景、學歷、關係等等唔可以改變嘅因素唔開心.  何況報得名校都已經有心理準備, 考到嘅咪當中獎囉.

希望大家快啲收拾心情, 喺嚟緊嘅 interviews 繼續努力.

簽名被屏蔽

布希亞:
I dunt remember the all details, just remember those impressed:

~teachers a v nice
~some staff holding a file to mark the children in the outdoor pg
~the questions a a bit difficult but my child is all done n correct
~a gift to u when u got out the campus n the staff ask my child to come again next time n my child said ' yes'

rejected

回復 yocoffee 的帖子

想問下是2009 Dec 還是2010 Dec?

hello,

would like to confirm the following

- KLT campus issued 3 types of letters: Accept, Waiting and Reject, while Ascot campus issued only 2 types of letters: Accept and Waiting;

- Ascot Waiting Letter is a photocopied letter, no names and ref no of the child's name, while KLT Waiting Letter has HAND WRITTEN child's name and application ref no.;

- almost all children admitted to Ascot campus are living in Shatin or neighbor region, e.g. Tai Wai...

tkyou!
‹ 上一主題|下一主題