用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

Del [複製鏈接]

Delete
   1    0    0    0

siubbsw:Please check PM.

For me, 真道

GT的才華班,好似課外活動咁.  係每個小朋友都有得上的,.所以唔使擔心....

優才不是一間催谷學生的学校,課程不算淺,但學生可以跟到進度。才華班有點似課外活動,動有乒乓球跆拳道,靜的有English Kitchen和–般的繪耋及手工班,每個參與的小朋友都樂在其中。

回復 Minnie_Mickey 的帖子

Minnie_Mickey,
請問知不知道優才對於追不上的學生有否補底?

muichujamie  有補底! 呀女小一而家都有同學要補底,好似係叫做努力小組  發表於 12-1-7 00:56

littlefaith

please check pm, thanks
不要為生命憂慮喫甚麼.為身體憂慮穿甚麼。

我都係放左真道, 會入優才, 主要是考慮到真道基本上一定要讀番真道中學, 但小朋友的發展在此一時間較難定, 需要對學校有極大的信心.   優才如真的不合都可以轉出去, 同埋優才是小學校小班, 比較會照顧到個別同學的需要, 我相信無論是否資優的小朋友, 個別差異大, 尤其是主張行活動教法的學校, 老師如上課, 一個要照顧太多人, 一係就係由得課堂上混亂控制不來, 小朋友多數開心玩, 忘了主力學習,   一係用嚴罸去控制, 此同活動教法的原理相反, 2樣我都不想.  看上去優才老師的turnover 都不是太高, 也許小班對他們來說亦是比較好教的.  

其實如果真道如仍是舊校長, 我都好大機會選真道, 因為都有好多朋友在讀.  有機會中學行IB 是我的target, CKY 都是, 只是CKY 太貴, 下星期如收左都不會去.   優才都說會攪, 不知幾時會成事.  

我希望小朋友有良好的中、英文,普通話,presentation and communication skills, 要有自信但謙虛(很重要),處事能靈活變通。
優才與真道,哪一間較合適啊?

優才的英語教學是很好的,因為外籍老師的比例比其他學校多很多。
而且若冇記錯,優才由小三起便由外籍老師做班主任,由小二起用普通話教中文(若有錯請指正)。
所以我也會選優才(冇報考真道)!

如優才及播道, 你們又會怎樣選擇呢? 小女已被此兩校取錄, 聽聞播道雖然是英文小學, 但英文程度只是一般, 升上中學又不知它的公開試成績, 但它標榜重鼓勵, 多讚美, 愉快學習, 本人也很欣賞。至於優才, 我的concern也是"聽說成績追不上會被要求退學", 所以唔知點揀好

deelokbu 發表於 12-1-9 15:18
如優才及播道, 你們又會怎樣選擇呢? 小女已被此兩校取錄, 聽聞播道雖然是英文小學, 但英文程度只是一般, 升 ...

2間我都係收左, 不過都係選回優才, 一來原因同你說的一樣播道相信會以補底行先, 有一段時間(p3以下)是偏淺的., 優才感覺會同外界接軌些, 比一段教快半年, 另外 播道現在才開始有自己的小學生上中學, 不計之前收的band 2 外來生, 中學真正的水準仍是未知,  但如播道小學畢業如考了外面的中學, 是冇得返原校, 所以似乎得先選原校才有中學的backup, 優才就仍有機會先試其它的才昇回原校, back up 比較實際些.  

Kindly correct me if I am wrong. As far as I know, if you choose to goto GT secondary section, your mark will not be submitted to Education Dept. But if you choose not to take GT's offer, the school will tell you your banding and submit your marks to Education Dept.

HaYi 發表於 12-1-9 21:05

deelokbu 發表於 12-1-9 15:18

回復 HaYi 的帖子

咁如果播道同真道呢兩間又會點選?

首先大家要明白三間是不同的學校

播道: 小六會問你升唔升讀原校中一,你唔讀就唔幫你留學位。
真道:無TSA成績比其他中學參考,而且學制不同,學生需要其他資歷証明自己的水平
優才:你可以直升或選其他學校 (不過如你中一要選其他學校,哪麼為甚麼要選優才呢?)

講真句,小一生讀小二課程小朋友是適應的,但當小三時很多家長都反映課程多咗快咗要求高咗,不過在我知其他學校都一樣。

Siubbsw:我只知初小沒小朋友要補底

我想最終我都係選優才, 始終它是小班教學, net又比較多, 其他學校未必有這樣的資源。中學好像也不錯, 升中時如考不到更好的, 留在優才也好。

回復 deelokbu 的帖子

起碼老師記得所有小朋友的名

如果如此,  我想會去真道, 因為識一些中學部學生此制下不錯, 如果幾年後IB順左會出好成績. 播道就要起碼等6年先有中學部的"自家"成績, 我們哩一批6年後入中學時會不會仍不夠資料去參考..

Lovelybbs 發表於 12-1-10 08:59
回復 HaYi 的帖子

咁如果播道同真道呢兩間又會點選?

好簡單, 看看華夏盃網上數學成績, 便知多點三間學校數學的分別。而且播道優才較正路, 考TSA. 真道就一讀十一年, 很難走出來. 也可以放學時見見他們的學生, 也許會找到合適的小學。

真道是要考TSA的, 我都想知道從那裡得知, 有那些津校, 直資學校不用考TSA?
‹ 上一主題|下一主題