用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 "星級爸爸﹕名校媽媽大控訴" 邊間名校呢? ...
樓主: blueblueclub
go

"星級爸爸﹕名校媽媽大控訴" 邊間名校呢?   [複製鏈接]

chongnicole 發表於 12-1-5 19:12
而家d學校係谷得好得人驚,好多朋友家長話:「我地以前都係咁啦!」

No, 我地以前邊有K2讀P1、K3讀P2書玩 ...

係呀, 好多家長明知某些"名校"又谷又辛苦,但為左個"名份" 都千方百計要仔女入到該些"名校",以一句「我地以前都係咁啦!」來合理化。我自己係名津校畢業,小學時,老師惡,學校嚴,功課默書考試測驗都多籮籮。不過果時係返半日班,學校又無"強迫"一體一藝,又唔洗上好多興趣班,所以日日都有時間玩同睇電視。所以同似宜家D小朋友相比,真係輕鬆好多。我諗理念一套,實際推行卻是另一套的學校有好多間,真無奈!

回復 hugub 的帖子

一定唔係PC,除了符合百年老校,其他都不符。PC暫時都未要求一人一樂器(換左新校長後會唔會就唔知),另外PC從未試過用校隊名義參加音樂節(個人名義參加鋼琴小提琴就有)

一生一樂器,同搬咗去黃竹坑嗰間好吻合。我細路幼稚園個舊同學入咗呢間,都係要一生一樂器,此外,由於都係谷成績,谷到連家長都覺得辛苦,佢哋已決定安排第二個細路入另一間,唔入呢間,免得雙重痛苦。

SPCC 可以落操場玩ga
每班有兩個班長

一人一樂器好多學校都係啦

我的孩子在這間学校就讀,我的看法是: 学校是强調開心学習,但從沒說過輕鬆,直到現在,我兒子仍十分喜歡上学,這點好重要。

打從第一天,学校已强調家校合作,所以入得去家長真的要有準備。這點我就一早預咗要配合孩子。

功課量多少完全睇下小朋友能力,我個仔做功課要花多些時間(一小時以上),但也有好多同学好快做完。  他的同學還参與好多興趣班。

我個仔屬成績不太好的一群,但我從沒將他和別人比較。  我只要求他及格及有進步就OK,縱使只是一丁點...! 但的而且確,他告訴我有些同学会比較分數,也有同学沒取得九十分就被家長打鬧,我從來不会這樣做,所以我個仔在這方面沒有壓力。

至於老師惡,也真的有些老師較惡(我想間間都有惡人啊!)。  記得我個仔試過被老師鬧得好勁(因某次quiz不及格,我和老公立刻联絡班主任及該老師反映,学校給我的感筧是積極及有跟進的,也很快作出回應及改善。  當時我這樣做,有人問我怕不怕被秋後算帳及兒子被針對,我告訴他們如有這情況出現,我毫不猶疑会轉校,不会戀棧名校生的虛名!  最後,我個仔當然沒被針對,上学也很開心!

至於一生一樂器,好多学校都有的!  

而樂团指揮是很有要求及很嚴格,但不是無理的要求。 学生在他指導下真的進步神速,我所見的学生大部份也很開心作為樂团一份子。  音樂老師也好愛錫及關懷学生。  操練是頗密的,但一分耕耘一分收獲,我孩子也明白這道理,從沒怨言。  明白這個道理對孩子的成長是十分重要的!!!

如果孩子真的因這樣要看心理医生,就應考慮轉校了。  因為影响深遠啊!

我估是 SPB .. 因為要守rules..

回復 unknown 的帖子

我剩係唔想小朋友變成一部讀書機器,亳無快樂可言。
我更不想變成幫兇壓迫小朋友。

Hi unknown, pls check PM, thanks !!

好難估, 不過可以分析一下hints :

1. 百年名校 - 有時話"百年名校"可能只是指"老牌", 未必有鈿心數過, 所以歷史長如 apx, ktx 等都有可能

2. 一人一樂器 - 這個hint較大, 就是家長誇張了不是小三一定入校隊云云, 學校一定出名好看重樂器.  

3. 強調愉快學習 - 這個hint不算很大, 但最少是有簡介會的或者有推廣的.

4. 小息安排/四個班長 - 這有一定的參考價值, 因為好specific 不像胡吹, 尤其是校舍細小的更有可能. 不過文中或有以篇蓋全的可能, 即是可能只是某一段時間、某一些年級甚至班別如此, 畢竟如果一直都是如此嚴格, 精靈的kb家長怎會不報料? 早就該街知巷聞了吧?

5. 有男仔 - 當然是hard fact 了, 除非筆者故意男女顛倒混淆視聽.

當然, 分析之後不會有確切知道答案, 不過是不是可以用"排除法"把你自己擔心的那一間"掛除"出去?

多謝分享。

問問你意見,怎樣的學校會教出讀書機器,怎樣的學校會教出讀書人?

又,怎樣的家長會成為扼殺孩子學習興趣的主謀或者幫凶?

其實邊間學校唔重要, 因為根本不用理會. 投訴的不是名校媽媽, 是怪獸媽媽.  小一生5-6歲, 15分鐘小息放佢落操場? 到時媽媽又投訴個仔無時間去廁所啦(因為去咗玩), 上堂返唔切課室啦, 操場人多撞倒啦等等. 小一生規矩唔嚴? 點控制班超級頑皮的男孩? 你問你做媽媽有無發惡鬧你自己個仔先啦.  轉堂伏係台又唔係罰你企, 咁都唔得? 學校有其他好多獎勵給同學, 又貼紙, 又文具, 又閃咭.  有賞有罸.  如果個仔剩係比人罰,  可能應先譣討自己.

我絕不相信學校能强迫學生参加樂團或校隊, 如果學生本身唔開心都可以攞咁多好成績, 唔怪得咁多人爭.

聰明孩子都要做功課到 9, 11點? 其他學生咪要做通宵?  TSA 又關學校事?  一條龍如果唔係包尾一樣讀12年.  家長自己迫到個仔睇心理醫生, 唔好瀨學校. 可能係媽媽睇心理醫生.  張導演寫這遍嘢唔知有無用腦.

醒目開學勳章

HaYi 發表於 12-1-6 11:55
我估是 SPB .. 因為要守rules..

唔會係SPB, 雖然要守rules, 不過佢地每班得兩個班長, 小息有 prefect 不過小朋友可以去操場玩又可以去library架! 仲有故事爸爸媽媽講故事聽.

nofrills 發表於 12-1-6 10:22
香港有多少所百年老校小學、有男孩、校長強調快樂學習?答案呼之欲出:

英華書院(1818年)

Information only:

英華書院(1818年) <= 2 ~ 4 class monitors
聖保羅書院(1851年)<= only 2 class montiors
拔萃男書院(1869年)<= only 2 class monitors
聖若瑟書院(1875年)<= only 2 class monitors

唉,比你估仲又如何??收左你諸亞仔,你會唔會唔唔比亞仔讀…

littleangelyy  haha.....  發表於 12-1-13 13:02
chu__chu  That's very true.  發表於 12-1-6 14:19

kochiman2004 發表於 12-1-6 13:48
Information only:

英華書院(1818年)

四個班長的目的並不是用來摘名,是要增加每位學生參與班務的機會,還有IT長、圖書館長等等,人人有份。這是學校盡量避免出現隱形學生的理念。

NKpa  對,學校讓孩子當xx長、學生大使,讓他們覺得受重視,受信任,同時要擔起職責,培養責任心。  發表於 12-1-7 23:28

回復 sheffield 的帖子

能知道哪間,如知道有小朋友又乖又聰明又有天份,一定介紹佢報讀

我諗係邊間學校都唔係好重要,最緊要就係個小朋友適合間學校,例如囝囝學校都係班同班之間既操行比賽,佢好興奮架,日日返來報俾我知佢地班既分係點,咁佢咪好愉快囉.但係我諗如果個小朋友覺得咁樣都比賽,佢唔想配合,仍然想做自己想做既野,咁咪冇辦法愉快學習囉.
又例如個小朋友本身個程度同學校既配合,咁學校教既野,佢好快就做得好功課,應付測考自如,咁呢D咪又係可以愉快學習囉.但係俾著一個唔適合程度既小朋友去讀,又點會愉快喎.
學校教深幾多都唔代表係谷既,學生有咁既能力,讀得輕鬆,又點會係叫谷呢?我相信全香港冇可能間間學校都係教同一深度既野就係一件好事囉.唔同既人係要配合唔同既學校既.
只不過家長既心態就多數都係覺得,學校教深D,自己個小朋友一定學到多D,先可以唔會跑贏過人,就算呢一刻係辛苦,都有可能有日開竅,咁先會令到呢類程度較高既學校咁多人追捧啫.
http://era-central.blogspot.com/

‹ 上一主題|下一主題