用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 拔萃小學對喇沙
樓主: smallfoothk
go

拔萃小學對喇沙   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+12-02-01+發表In

原帖由 im_cyt 於 12-02-04 發表
係小學二、三年級的英文,已經好似中學F.5咁深,有d comprehension嘅字係以前我F.5、6才接觸倒

...
老實說,PD英文某些自是有點難,不過應該沒有小二與高中之別吧!

:-D :-D :-D :-D

of course LS

回復 502 的帖子

有幸看過佢地的英文卷,才會明白係好好深,家長買星加坡書做參考及練習‧

Comprehension 可能不太淺,但其它的 topics,如 grammar、vocab、novel 等,都是有範圍,溫-able 的。

以前我都同你一樣唸法, 但好幸運地我個仔能夠成為其中一個「閒人」, 冇任何connections兼不同宗教! 不過聽聞黎緊呢屆多左冇關係人士, 反而有校董介紹, 老師及職員個仔都waiting!

有一個疑問...憑個人能力考入嘅都怕跟唔上, 單靠關係嘅又點跟呢? 如果學校有為數唔少咁樣嘅學生, 整體成績一定下降, DBS/DBSPD又係點維持水準架呢?

tabodaisy 發表於 12-2-1 00:26

唉....入到DBSPD的不一定是叻仔,有做DB老師的朋友講今年D仔好吾掂,入到不代表好叻,佢話大部份是人事的,校董們每年都認頭一定數目的G1位,閒人入去........好難
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

無論讀邊間,家長都是註定一起陪讀了。

SCKnight  唔係點會要求小朋友嘅父母是但一位做全職湊仔!  發表於 12-2-6 22:18
smallfoothk  agree  發表於 12-2-6 20:30

回復 CF2010 的帖子

好想知多些, spcc這貴族學校嘅情況會類似dbs嗎? 要很聰明, 因無範圍可讀或谷?  如果只是中產的孩子讀spcc/dbs時,在比較下, 會令孩子出現心理的問題嗎? 以前聽過些兩極端的說法, 希望有些真實個案分享吓!

回復 snowvw 的帖子

朋友表示大家都是人一個,相處不會有大問題。小朋友也不會有什麼心理問題。小朋友間不會太計較,家長們間也不會鬥身家。一山還有一山高!大家都很清楚!不會有被人看不起的感覺。但是,不計較還不計較,差異確實存在!!你自己心知肚明,你兒子心裡也十分清楚。有一些東西同學們會有,你兒子永遠也不會有。不過,現在我想約有三份一學生是一般中產家庭,三份一是普通有錢人,三份一是超級有錢人,所以問題不大。
最令我朋友擔心的是兒子常與富家子弟一起,或多或少自以為也是富家子弟,有類似價值觀和想法。其中一樣,就是唔讀書唔緊要,反正最後也會海外留學,現在有得玩才是最重!結果,物以類聚朋友兒子也不太著緊自己成績,最緊要有波打有得玩!最後也真的因成績一般,只好出外留學!

haha....曾幾何時, 都聽過一兩個千方百計要子女入頂級名校的媽媽說, 啲小朋友長大後, 個個出嚟唔係醫生就係乜師乜師, 想個仔有這些富家子弟書友, 將來有人陪住一齊行, 条路都順啲, 到現在她還是把"佢的同學非富則貴"掛在口, 滿足非常!  其實大家中產, 有錢人嘅定意係要有幾多呢?  以我所知佢有層5-600萬嘅樓, 今時今日可以算是中產 嗎? 另有個朋友3個細單位在手, 應該都有2-3千萬, 都係叫自己做中產, 話唔敢諗入spcc or dbs.

回復 snowvw 的帖子

我想講如果以做醫生或乜師乜師為目標的,一定是一般平民草根階層。真正有錢人絕不希罕兒子做不做醫生乜師乜師!他們只想兒子學有所成。有錢人是不用做的!!!由此可見,你朋友的層次不同。

以我所知, 佢老公間公司早三四年前賣咗, 間公司就留返佢老公坐陣, 年薪應有百幾二百萬(行家消息), 如果算是草根階層的層次(唔知有無誤會你標準), 你所說的三分一中產的家庭, 大約身家要有多少才合格?

講真, 我都係唔想我個小朋友做醫生, 乜師乜師的, 係香港讀得唔好, 去外國讀都無咩問題, 不過, 我只是在某個標準下的草根階層!  還有你提及的"學有所成", 是指....... ?

很有趣, 從前看過某些名校的家長分享, 有人問, 有無階級之分, 有人答, 沒有, 佢自己是中產, 說大部份都是普通家庭, 會唔會大家標準唔同, 普通的其實不普通?

CF2010  Yes.  You are right.  發表於 12-2-7 17:09

I felt sad when parents using middle class or upper middle class as reference to consider great elite schools. We should look at the best interest of the kids and go for it.

I asked my son a couple times, the family backgrounds are critical for studying in your school or not, his answer is only outsiders and kids nothing to shine considered that is critical. A good friend of my son, his father was a Legislator, they never talked about that until he went to UK for boarding school and met his father in the farewell party.

If your kids are capable, go for it .........

I will write a blog to share those questions...........
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題