用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91網大家點排位呀?入來傾傾啊..
go

91網大家點排位呀?入來傾傾啊.. [複製鏈接]

下星期要決定了,仲十五十六未唸掂.....
1&2已有心水,仲係幾熱添。但3..4..5..6..7.點排
請問以下學校應點排序?有否認識這些學校,可否比D意見
沙胡
蕭漢森
沙循
田家炳
瀝源邨崇真
如有家長曾就讀,請分享吓,THX!

3    0    0    0

有無人呀

你嘅1同2係咩先?千奇唔好將2間最熱的放在1同2呀!
lmy

1.沙呂 2.梁小
兩間都好熱,不過自己都鍾意同近屋企。
但反而之後真係唔知邊排,你有無咩睇法。
你係未今屆?

我細女係今屆,不過首輪入了沙呂(25分,因大女是沙呂畢業生)。
1.2都排得OK,近年梁小都冒升得快,不過我相信放第二都有機搏一搏。但沙胡與梁小只可2選1放第二囉!(純粹個人意見),當年(大女時)我幫朋友排:1沙呂2胡素貞3梁小,結果佢入咗2!
lmy

咁你真係唔使煩,有家姐帶到佢入。我又係仲有個細妺跟尾,如果佢入到就可以幫埋個細。你當年係夠分入?抽入定叩門入?
我都有唸過沙胡放3位未必有機,咁蕭小與沙偱邊間好呢?
梁小其實第2都未必有機,我見有媽咪今年自行15分都入唔到。不過佢比較近屋企,所以揀佢。

我大女當年好好彩20分首輪入咗沙呂,又係唔駛煩,所以都係幫朋友排。
其實你可以登入佢地學校網址,睇吓今年升中派位情況再決定!
lmy

我女是上屆的,我排位是(1.一胡 2.梁小 3.沙胡 4.田小),大抽獎入左田小,但後尾叩門去左梁小。
1. Cherry媽咪講得無錯梁小同沙胡只可二選一,以我所知上屆放第二的人梁小放第二入到的機會是一半。
2. 如蕭小同沙偱我個人會選蕭小。
3. 田小上年的新生講座同適應課我全部都有參與,的確是一間很有愛心的學校,校長﹑老師﹑嬸嬸都好好人。
希望可以幫到你。

CherryMammy
想問吓你囡囡讀了梁小差唔多一年, 他給你各方面的感覺如何.  另有人話扣門梁小要填一, 一至考慮, 你填第二佢哋都俾你叩門?  再想問吓他們收 profile 嗎?

有冇人知係唔係要填哂表入面 30 間學校, 冇咁多點填呢 ?  又有人話甲部填一間首選, 其餘 2 間唔填, 若唔中就入乙部第一, 即係同甲部同一間?

91有16間學校,係咪可以唔揀哂?如果第一已經有心水,咁一呂,沙呂,一胡等hit學校仲放唔放入list?

回復 small-pekkle 的帖子

都只是返左半個學期(約四個月),個人覺得:-
- 校風好嚴格,小朋好大部份都好乖。
- 老師都好願意同家長溝通,緊張學生的成績,常常鼓勵學生。
- 讀書氣氛不錯,我囡常常在課堂上舉手答問題,勇踴參與,小息會去圖書館睇書、借書、搵外藉老師玩遊戲又或者去聽詩歌分享。
- 課程深與淺我無同其它小學比較過所以不比意見。

我上年甲2&乙2都有放梁小,它們是收Profile的,我放榜即日已去交Profile。 上年如果選梁小第一應該是一定入到的,所以我放第2都有機會interivew。但我上年等interview都等到好遲,上年interview時校長講收到叩門信約170幾份,當然佢地一定睇你放佢第幾位。

希望幫到你地啦!

CherylMammy : 你舊年點排其他學校?我知一定唔可以將hit既學校放二,三;呢d學校係咪是但排响後面?

回復 ballbeef 的帖子

其實hit的學校(如:一呂、沙呂)放第2、3已經無意思,因為一定入唔到。
所以建議排第四、五位一定要好穩陣。
我上年張餘下來好hit的學校放係尾尾。

乙部係咪只可以填91網?得16間,係咪填哂好d呢?但有d(例如聖華,慈航)真係唔想入到.....唔填係咪都有機會入到?

回復 CherylMammy 的帖子

咁點解你讀咗四個月無讀既,轉了私校?
咁你IN梁小時會問你D咩嘢?你準備咩嘢叩門機會才大D?
其實我都好鍾意梁小,不過只係想博一博沙呂,因仲有個細妹跟尾。

回復 yan321 的帖子

令你唔會了,意思係2011 9月開學到現在只是4個月左右,我囡仲係梁小讀緊同讀得好開心。
Interview校長主耍問日常生活問題,主要問小朋友,個人認為學校比較注重家庭教育,小朋友品德同埋睇你有無誠意。

回復 CherylMammy 的帖子

咁佢有無問你點解唔放佢第一位,咁你點答呢?我pm了你,想請教該校的叩門信,thx!

回復 yan321 的帖子

佢無問我呢條問題。

咁其實多數會問嘜嘢問題呢? 同小朋友一齊定分開問?
‹ 上一主題|下一主題