用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 41區 基華, 新華德, 舊華德
樓主: MATTHAW
go

41區 基華, 新華德, 舊華德 [複製鏈接]

我初步應該是
1) LS 2) 基華3) 九官

ngwong2 發表於 12-1-5 12:36
唉.睇新聞隨時去埋黃大化仙添呀!!!!!

唔明WOW? 轉去另一區?

請問今年派位中心在那裡呀?

2008年派位中心係九龍塘聖家. D家長見到九龍塘聖家咁靚, 所以個年好多人第二填九龍塘聖家.

2009年派位中心係牛津道基華, D家長見到一家擁有名中學(英華書院)校舍的小學留哂口水, 所以個年好多人填基華小學, 唔多選華德

2010年派位中心係舊聖家, 家長會比較新舊聖家. 新聖家在窩打老道旁好多人見過, 比較下就唔會選舊聖家.

2011年派位中心係舊華德, D人覺得舊華德都OK, 加上新華德校舍落成, 好多識華德多過基華.

派位中心年份可能有異.... 老人家唔記得喇.

---------

另外, 新舊華德是天主教小學. 在41網, 天主教有LS, MCS, KLT HF, KLC HF, old bishop, KLT bishop

如果是41網天主教女仔, 多數MCS, HF, HF
如果是41網天主教男仔, 多數LS, new old bishop

在41網, 基督教有DPS, KW
如果是41網純要基督教學校, 無論男女, 都是DPS, KW
如果不是純要基督教, 就會MCS/LS, KW

不重宗教的, 選校比較難猜, 也很平均, 所以不用寫.

理論上, old bishop/klt bishop 應該無咁多人爭, 因為多只是天主教男仔會爭. 而kw, 因有男仔女仔基督徒一齊爭, 加上kw有"聯繫"幼稚園, 理論上難爭些.

但年年唔同, 2011年係好多人爭bishop. 大跌眼鏡. 可能係因為派位中心的關係.

請問哪一間是新華德?聯合道還是延文禮士道果間?

新華德應是延文禮士道, 在聖家書院旁的那一所. 新華德是前華德小學下午校.

Then this year is 新華德

2008年派位中心係九龍塘聖家. D家長見到九龍塘聖家咁靚, 所以個年好多人第二填九龍塘聖家.

2009年派位中心係牛津道基華, D家長見到一家擁有名中學(英華書院)校舍的小學留哂口水, 所以個年好多人填基華小學, 唔多選華德

2010年派位中心係舊聖家, 家長會比較新舊聖家. 新聖家在窩打老道旁好多人見過, 比較下就唔會選舊聖家.

2011年派位中心係舊華德, D人覺得舊華德都OK, 加上新華德校舍落成, 好多識華德多過基華.

2012年派位中心係新華德, 我相信好多媽咪第一次到呢間學校, 加上近年有選校BLOG是這校家長, 所以今年的媽咪會好記得呢所學校. 反正沒有特別心得, 媽咪多會放它為第二. 今年如果放新華德在乙部第二要小心了. 另外, 寫得新華德第二, 通常都會放舊華德第三, 好LOGICAL, 六月叩門時都易講D. 所以今年華德會好熱....建議無特別preference 的話, 選基華為第二會易中些.

男仔--41區頭幾間名校外之後點排好呢?

其實基華同九官邊間好D呢?

回復 ngwong2 的帖子

新華德 -> 舊華德 -> 基華

我會咁排

Joe8889  你會選九官嗎?
我仲有個女, 都想緊....  發表於 12-1-7 16:30

就算43網既學校幾好, 你都唔想去黃大仙網啦... 所以唔理黃大仙的學校.

基華
優點: 校舍應該是這三間最好的, 因為英華書院留給它. 沒有籌錢的問題. 基華跟英華小學的模式差不多(其實所有中華基督教會的學校模式都是差不多), 程度可能是三間最深. 基華在牛津道, 旁邊是BAND1的黃芴南, 賽官和銀禧, 考中學的關係應該不錯.唯一基督教學校, 好多基督徒父母.
缺點: 2008搬入的新校, 真正九龍城本區的人不識它.

新華德--- 今年派位中心. 如我另一個TOPIC寫, 今年會好多人報, 因為今年個個41網家長都會到過, 個個家長都識喇. 好大機會因為識它唔識其他就揀佢. 除非你真係好心儀, 否則最好避一避.
優點: 校舍新, 可用面積大了. 以前華德下午班成績沒有上午班好, (現在不知道), 所以用活動教學. 學校地段很好. 在聖家旁邊, 應該關係很好. 女仔將來想入聖家都應該好D.
缺點: 新校要籌錢....(我有朋友有一故事, 有興趣請PM)

舊華德
優點: 成績比新華德好, 傳統教學, 交通方便.
缺點: 學校舊

ngwong2 發表於 12-1-7 13:28
男仔--41區頭幾間名校外之後點排好呢?

咁係'黃大仙"果10間唔填嗎?

要填,不過填哂41網先填43網,除非你心儀43網的學校。
我見過起碼有2個人在41派位中心填黃大仙的學校為首3志願。人人要既野唔同。

當然啦~~~

回復 Joe8889 的帖子

九官第 3 選? 可以嗎? 試過嗎?  

九官好, 還是 基華 華德 好???

回復 786 的帖子

是否說樂善堂和耀山也要先填嗎???

回復 MATTHAW 的帖子

我都唔太清楚, 但本人為基督徒, 所以選基華先.

回復 786 的帖子

是否說樂善堂和耀山也要先填嗎???
我都想知,要填排序係?

回復 ngwong2 的帖子

要不要選耀山和樂善堂, 視乎你真正住所在那裡. 抽獎落到這兩所或黃大仙的學校, 你都會去叩門啦, 叩到時, 你都會返去呢D學校攞番張FORM. 如果你是住在九龍城, 當然要先填耀山和樂善堂啦. 佢地咁鬼近, 去注冊和攞FORM都方便D.

其實耀山同樂善堂並不是不好學校....

耀山
優點: 位置在嘉林邊道(後門在聯合道), 在民生旁邊. 環境優靜, 麻雀雖小, 五臟俱全
缺點: 得一班, 資源有限, 佛教缺乏好的同系中學

樂善堂
優點: 地段交通非常方便. 校園佔地不小, 樂善堂是用心的學校. 教署都有很多PRAISING.
缺點: 因在九龍城街巿後面, 不能給人高貴的感覺. 樂善堂也缺乏好的同系中學.

如果你們真的不是住在九龍城(住九龍塘或其他), 咁睇下你去那小學容易來排次序啦.

如果你地有BACKUP所以唔係第一第二線既小學唔諗既, 你都唔洗煩, 唔好理亂填或唔填, 放榜到時索性唔去注冊. 如果你無BACKUP一定要入津校的話, 咁就睇下你要近D你屋企, 定係一定要九龍塘網的學校, 去決定填唔填呢兩間囉.

黃大仙SUGGEST LIST  
1. 伍華 (新埔崗)
2. 基德 (?)/ 博德 (九龍城)
3. 黃官 (黃MTR)
4. 黃天(黃MTR) / 溥仁 (近九龍城)
5. 博智 (?) /大成 (黃MTR) /福德 (?) /天虹 (?)

‹ 上一主題|下一主題