用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 西貢區 (band 1 尾) 應點排位 (冇联奈, 冇結龍)?請指教 ...
go

西貢區 (band 1 尾) 應點排位 (冇联奈, 冇結龍)?請指教 [複製鏈接]

有冇人可給意見, 請指教!:thinking
   0    0    0    0
:-D :wave:

樓主, 不如你先講自己有什麼心儀的學校吧?

回復 三佰蚊 的帖子

我們希望
宣基 和 墓德
但唔知邊間放在第一?
請指教!

Terry280905  Of course, skss la.  發表於 12-1-5 14:37

Band 1 尾要在自行階段獲得 宣基取錄, 機會很微
慕德有可能, 但自行成功, 即代表不能在統一博抽 其他學校
自行只選 宣基 及 慕德, 以自己喜歡程度排先後, 但宣基是較熱門及好
band 1尾 宜在 景嶺, 慕德, 王華湘, 呂潤財 中選2 間

慕德麻麻喎

謝謝回覆!
但景嶺不難入嗎? 我覺得好似仲比宣基要求高!
我又驚如果選了Band2校入到了, 便冇得抽/博第二輪大抽獎, 真難搞!
而聽聞墓德Band1尾學校? 是嗎?

景嶺近2年是多了學生申請入讀, 但相信 band 1 頭申請的人數一定比宣基少, 公開試成績亦是宣基較佳.  band 1 尾選 景嶺可能較宣基多
慕德 在 band 1 尾 及 band 2 頭之間, 加上校舍細/舊, 近年景嶺受歡迎程度較慕德高.  
今年升讀本區中一的學生, 要保守一點, 多300人升學, 為全港升幅之冠, 但各受歡迎的 band 1 中學 維持4班, 競爭加大.
最好在自行可以成功上岸, 否則加上統一進取策略, 可能到頭來只獲派 band 2 中或尾.  寧可在 自行階段取得一間 band 1 尾 / band 2 頭的學位, 放榜後再扣門.

回復 mamas 的帖子

請問宣基現在排位是band1頭,中或尾呢?

mamas 發表於 12-1-4 13:42
有冇人可給意見, 請指教!:thinking
自行以下兩校較合適:
‹ 上一主題|下一主題