用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 尾班車,首屆334白老鼠家長可以講講自己的喜怒與壓力嗎? ...
樓主: KWT
go

尾班車,首屆334白老鼠家長可以講講自己的喜怒與壓力嗎? [複製鏈接]

途人 發表於 12-2-9 18:58
基於無拉CURVE, 到時會出現比大量同分學生, 再加上大學可以自行分配JUPAS同NON-JUPAS名額, 到最後從JUPAS入 ...

途人,

所以話新grading幾煩瑣,沒看「等級描述」,真不代表什麼.如果報考外國大學,外國人更難理解.

港生能夠由JUPAS入讀醫科,律師,真是精英的精英.如果知道2012 AL尾班車,讀得壓力咁大,我都後悔仔仔小時沒有轉讀NON-JUPAS.只能說自己眼光不夠,其實做父母總想將最好的子女,可以理解家長,校長鼓勵學生從NON-JUPAS途徑入大學,學生都要付出,只是壓力競爭沒有咁大.

KWT,
For UK universities, they do not based on 「等級描述」as no body knows what they are. Per HKEAA, there is an "approved tariff recommendations" for 24 HKDSE subjects so as to "level" the HKDSE grading to GCE A-level for UK universities reference.

Yes, it is really difficult for all 2012 AL & DSE students. Let's pray for them.

亞仔今日話: 好想快D過, 又唔想佢嚟! (DSE -28-03-2012)
唔知係唔係其他同學同家長的心聲呢?

唉~我仔尾班車........成績中等, F5已經衰過一次(係學校爭少少入唔到理想果班, 攪到要讀2AL+2AS, 有科AL重係半放棄狀態.....)而家重晚晚打機打到2,3點........
同佢講今年水泡科都會超多人(因為以前d考生成績好既都會博多一年揀好d科, 今年唔得...)
唔知佢想點

94BABY 發表於 12-3-21 20:42
亞仔今日話: 好想快D過, 又唔想佢嚟! (DSE -28-03-2012)
唔知係唔係其他同學同家長的心聲呢? ...

是呀!我仔仔都希望快d到4月,我更加希望無驚無險,又到4月.明天(23/3)正式開考,我現時心情都十五十六,無聊到想起明早應該給什麼早餐佢食,吃得太飽會不會考考下眼瞓,飲得水多要不要去廁所.....真是養兒一百歲,長憂99.

LittleKidult 發表於 12-3-22 10:09
唉~我仔尾班車........成績中等, F5已經衰過一次(係學校爭少少入唔到理想果班, 攪到要讀2AL+2AS, 有科AL重 ...
,,
總之,大家努力.我仔都有打機,佢話用來減壓,成日見佢戴著耳機,邊聽邊溫書,做練習,我都有由得他,始終咁大個,佢有自己想法,唯有尊重佢的決定.

94BABY 發表於 12-2-10 22:08
KWT,
For UK universities, they do not based on 「等級描述」as no body knows what they are. Per HKEAA ...

一句話,新grading不利我們仔仔去外國讀書.

真是養兒一百歲,長憂99.

Can't agree more!  明年到我女兒考dse,她 現在已開始緊張,令我也緊張起來,有時見她未睡我也睡不到。最近我還積極地考慮明年辭去現時的part-time,聽起來像很可笑,但是反正做part-time 是為了消磨時間,倒不如多些時間留在家陪伴她,give her emotional support.。其實這樣做,可能我會感到好些。

dailam 發表於 12-3-23 10:54
真是養兒一百歲,長憂99.

Can't agree more!  明年到我女兒考dse,她 現在已開始緊張,令我也緊張起來,有時 ...

你真是好媽媽,相信你囡囡會感受到愛意,大家一起努力,向目標邁進(入大學).

Listening to the AL Chinese listening exam with my kid now, quite long and dull.

hhma  請問幾時AL ENG?  DSE CHI / ENG?  發表於 12-3-25 22:02
hhma  成段野同一個TONE, 羅命  發表於 12-3-25 22:02

已報了多間外國大學 Foundation做後備了,agent 話今年競爭很大呢,所以都很担心不收。

Hi, hhma,

AL Eng listening was held this morning, sorry for the late reply.
DSE Chinese Listening 29/3 (Thur)
DSE English Listening 31/3 (Sat)

cocomints 發表於 12-1-4 10:29
我仔仔都係白老鼠, 佢都好比心機温書, 表面好似一d都唔緊張, 但內裡壓力應該都唔少, 佢最擔心通識呢一科改 ...

我同你一樣心情...兩日後就考了!

一直沒有回應這個topic是因為心情低落,不想影響別人.何解?

中文口試 ;  考試當日上午及前兩日,仔仔回校拼命做試前練習,因為每次測試成績都是肥佬,無奈都要面對現實 ----  應試.希望其他試卷能扯高d成績..

中文考試當日,考完試,佢竟然在街上遊盪三個多小時,期間不接電話.回來後才知佢不識答其中的文化卷,幾乎交白卷.佢當時說中文一定會肥佬.也即是沒資格入讀香港d大學.佢非常失落,因為有盡力,結果仍然是.....

一直都是低氣壓,隔幾天考UE,見佢考試當日都不想起床,以為佢放棄不考,誰知佢最終選擇繼續考,堅持考哂所有科目.

到了放榜,成績有驚有喜,不過,都是失落多些.為什麼?因為有2科在試前做了很多測試,成績都是A,而且一直帶頭,可考試成績出來,竟然只得C.最慘是在校成績比他差的同學都攞A.反而中文以為不合格都有D,其中口試竟然是A,真是大跌眼鏡,考試變數太多,

最終佢都入左HKU,不過,不是熱門科目,希望佢可以快快樂樂享受幾年大學生活.

也希望你們子女都可以入到大學.皆大歡喜.

Jackieson  恭喜恭喜, 在HKU的幾年大學生活, 真係要盡情享受!  發表於 12-7-31 11:43
Sumyeema1   飲得杯落, HKU bo...  發表於 12-7-30 15:17
Shootastar  Congratulation! I fully understand your sentiment then and now.  發表於 12-7-30 10:51
QQee  恭喜, 恭喜, 好登你開心.   發表於 12-7-30 10:02
hhma  congrats  發表於 12-7-29 22:55

回復 KWT 的帖子

睇到我眼都濕晒...
認識幾位如妳孩子般的考生, 中游成績背負著很大的壓力, 由升上中四後, 面上笑容近乎消失, 有些更鑑於家庭經濟問題, 令他們感到只許成功...

無論如何, 看到妳的孩子最終成功考入HKU, 真的為妳及孩子高興, 總算是獲得合理回報.

祝阿仔及各同學仔女繼續努力, 創造自己美好既人生!

回復 KWT 的帖子

恭喜, 恭喜!
只要他喜歡, 讀甚麼科其實並不太重要。
很多人畢業後的工作和讀的科目毫無關係, 也很成功。
Let him enjoy the U-life!

回復 KWT 的帖子

恭喜!恭喜!入到 U就ok 啦!
雖然明年才到我,但dse 放榜前一晚我都睡不到,眼光光,等天光!剛才一面看妳的留言,感覺到你和兒子當時的低氣壓,我也忍不住眼濕濕。現在雨後現彩虹,祝願妳兒子開開心心的踏上新的階段!

回復 KWT 的帖子

恭喜 恭喜
好在阿仔肯堅持,結果永遠在意料之外!
依家一天都光哂,好替你哋高興。
哥哥讀完大學,又到弟弟過關了,到時大家都要加油啊!

醒目開學勳章

恭喜晒,我女如果入到hku 開心到彈起都似

醒目開學勳章

kwt

恭喜晒你同亞仔呀! 終於都皇天不負有心人.  我全部3pages睇晒, 睇到最後真係眼濕濕, 因為我都感受到你同你仔既壓力!! 真係好似透唔到氣咁!! 幸好你仔安然渡過, 呢個summer 要同亞仔大吃大喝盡情咁release晒之前既負能量去迎接更好既將來, 再繼續努力呀!!

我地d做亞媽既, 真係無野可以幫到佢, 唯一既係少出聲, 唔好俾壓力佢, 整多d唔同既野食, 等佢可以開胃d, 有足夠既能量去應付每日大量既workload.

你之前有提及去補習社, 想問, 效果是否滿意呢? 是否可以幫到你仔呢?

過多3年就到我仔同你細仔了, 睇完你呢篇野, 我既壓力都不其然的湧至, 唉!! 一試定生死真係好攞命呀!!
‹ 上一主題|下一主題