用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 有什麼可以為囡囡準備去適應港同的小一呢? ...
go

有什麼可以為囡囡準備去適應港同的小一呢?

囡囡將於今年升港同小一.  

我沒有特別為她上課外班(只是彈琴,畫畫為興趣玩的), 知道囡囡英文不是很好,只是一般k3小朋友的程度,未知她會不會跟得上小一課程, 我有需要給她上英文班補底/習慣全英語環境嗎?  港同的英文課程會不會"教快"的? 聽說有些小學中英數都教快1-2年.... 有點擔心.....

另外, 有需要開始給囡囡學習用電腦嗎? 現在開始鼓勵她多寫中英文, 看書及自己做閱讀報告... 還有什麼可以準備?  還是我太過緊張?  小朋友自然會適應下來?

c6覺得囡囡上小學後會很忙,沒時間學玩的, 想給囡囡學滑冰(囡囡自己說有興趣) 我應該反對而給她上英文班嗎?

沒有教快, 放輕鬆

醒目開學勳章 王國長老

數學同英文都唔會快的, 放心
唯一要預備的, 係普通話拼音, 真係教得好快, 如果真係由零開始到時會追得辛苦, 我會建議起碼掌握到聲母韻母發音先

我同oooohk都有相同的擔憂, 選擇港同都係希望囡囡可以愉快地學習, 但又擔心佢會跟唔上........
我想請問Charlotte_mom, 遲d需唔需要考編班試? 我個囡有d同學仔入左其他小學, 已收到通知暑假要去考編班試, 攪到媽媽又好緊張..

醒目開學勳章

沒有編班試的,而每2年會調班(即3年級,5年級).
但學校之前說不會以成績編班的,因去到4年級如數學是會小組上,即按照成績分不同小組一起上.
不過今年1,3年級的第一學期全級優異學生(全級10名)的分佈怪少少
1年班是4,3,3,
而3年級有7個集中在1班

回復 ziyi 的帖子

ziyi,

只係咁岩一班有7個成績優異的學生同一班。阿仔小二時,他班內有6個優異生,小三時已分開左了。不過小朋友隨著成長,成績都會不斷進步,會有改變的。

iwff

醒目開學勳章 王國長老

ziyi 發表於 12-1-4 11:46
沒有編班試的,而每2年會調班(即3年級,5年級).
但學校之前說不會以成績編班的,因去到4年級如數學是會小組上, ...

真係RANDOM架, 聽講係ABCDABCD咁派, 派完再酌量執下個MIX, 不過有時就係咁得意
我仔果班都試過, 幾個拎晒學業獎, 人地話"嘩你個仔果班好叻", 我話"車又無我仔份, 叻都無用啦"

多禮各位既回覆, 我諗我有d過份緊張.....:  依家做父母, 成日擔心呢樣,果樣..我諗上小學重更加心力交瘁..

醒目開學勳章 王國長老

放心啦, 港同唔係跑得快果D學校, 會俾小朋友慢慢適應架, 重視小朋友係獨立個體, 係學校既專長嘛

聽到你O地咁講都放心D, Thank you very much!

Charlotte_mom , 明白了!! 以後還要向妳賜教, 謝謝妳!!

醒目開學勳章 王國長老

隨便隨便, 我最鐘意打字

除左我之外, 仲有好多helpful既家長架

回復 Charlotte_mom 的帖子

9月開學前使唔使幫他報定普通話拼音先?我同事的囡囡讀普教中的津校,一開學要學哂拼音,好辛苦。
[img][/img]

回復 Charlotte_mom 的帖子

嘻嘻~~ 真係多謝晒!!

我想請問妳係唔係港同家教會既成員?  

回復 minminma 的帖子

hi 我囡囡係2011-12小一, 小囡幼稚園d PTH都好屎, 佢9月入學前都冇進補過。雖然頭兩個月教哂d拼音, 係教得好快, 但小朋友吸收力強, 而家返左學4個月, PTH已經好過我, 唔洗擔心! 佢地功課量少, 反而花係閱讀時間多, 因為每日最少都要睇15mins英文書, 中文一星期一本, 日日返學都好開心。最好慢慢培養下小朋友睇書0既興趣, 又可以當親子時間:)  

ooooohk  明白了!  我會努力的!!  謝謝!!  發表於 12-1-18 01:19

我想問港同有無小提琴學呀?

醒目開學勳章

jennybill 發表於 12-2-10 16:39

有的!!

醒目開學勳章 王國長老

jennybill 發表於 12-2-10 16:39

有, 課外活動形式, 星期六上午上課, 學校定期會有樂團audition, 有興趣可以報名加入埋樂團(p1無喇)

Thx! 即係P1可以學, 但就未可以加入樂團?
因為我個囡依架係自己間幼稚園度學緊, 畢業後如果繼續係度學, 未必可以有人帶到佢返去學, 所以諗緊點樣好?
咁請問港同係唔係喺出面請導師返黎教? 口碑好嗎? THX!

醒目開學勳章

因為我住TKO,所以沒有俾囡囡返學校學小提琴or大提琴
但學校是跟出面center辦的,是外面老師