用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖羅撒書院
go

聖羅撒書院

請問自行報聖羅撒書院機會大不大呢?因她有聯繫小學的,恐怕她會收大部分聯繫小學的學生。本人對此校認識不多,是否收歡迎呢?希望各位能給多些資料,謝謝!

TINGMUM  laughapple,  大家都知Cameo懶腰論的真假.  不需回應, 算罷啦!   發表於 12-1-7 21:17
laughapple  據我所知, 沒有那麼多人走了; band1頭至中的學生有數十人, 邊有那麼多人走呀!  發表於 12-1-4 15:20
csy_ma  大吧?該校小學家長較清楚中學的底蘊,能走的都走了,剩下的band1頭至中的學生應不多(雖然小學對自行不單揀其直屬的學生全無支援),所以有機  發表於 11-12-31 20:55

回復 maylaumun 的帖子

早 10 月去聽簡介會 , 校長講明給家長知 , 就是不要期望此校學生是開開心心上學 , 是會幾多功課的 . 校風嚴謹 .
如果家長理念不附, 就唔好選佢呢一間學校.

而手機是不準帶回學校 ,就算沒開機 ,但如果有老師, 領袖生見到, 也會記錄處罰 , 雖然第一城管理好, 食店多 , 但6年也不會外學生出食 lunch . 就算己有 17, 18 歲的 F.7 的 學生 , 都係留校食  . 運動不會多鼓勵 , 多是學生自己報名參加 , 不是用學校名義報名 .

我亞女即時在我耳邊講 , < 呢間乜野學校黎 , 乜返學要人喊住返 , MAMI 我死都唔讀呢間 > , 如果唔係讀開佢間小學, 真係要諗清楚 . 而佢小學的學生, 都係在統一多揀佢, 校長話在自行收生時 , 去年都有收 10 + 個自己小學 , 而成績又係到位的.

所以咁睇機會, 又肯遞表, 係 BAND ONE 女生計 , 入表不會太多.
如果你揀選 SRL , 希望你早些給你女兒訓練 , 就是知道不會是開開心心上學.

如果係BAND 1生, 若英文好, 我相信機會都大, 因為小學部既, 成績好既都大都可以走都走. 而學校對成績稍遜既同學支援....... ???  一上中一, 家長們都科科搵補習.  不過校風是嚴緊的. 對服從性高及自控能力高的同學, 又能配合到學校既文化同方法, 亦是一個好選擇.

maylaumun 發表於 11-12-31 20:22
請問自行報聖羅撒書院機會大不大呢?因她有聯繫小學的,恐怕她會收大部分聯繫小學的學生。本人對此校認識不 ...

自行報聖羅撒書院機會大唔大 ? 呢點相信無人答到!
自行她會收大部份"直屬小學" ??  因為直屬關係喺大抽獎時已收85%小學部,所以自行選校時,書院之前已喺上年提過,會盡量呢part吸吓外邊學生,唔會盡收自己人 ! 亦咁講,喺小學較top的去自行選書院當然預佢收硬,但偏偏好多小學部band1A學生like 搏出面(無蝕)!

若肯定阿女係band1生,對SRL真係有興趣,我覺得機會未算太難 !

當然,我都係要重申,為小朋友6年中學著想,睇清楚學校作風,老師咩態度去教書?咩態度去教學生?

校風反而可放心,一來無得出面食lunch,二來到現時都難搵一間咁多家長/工人接送的中學,呢間中學真係幾多父母係湊女湊到初中甚至高中(現有中六生係由父母接戲返學)!

校內女仔算係斯斯文文(由小學train up),父母又貼身照顧,不少學生補幾科,乜都有人幫!

所以考慮吓風格啱唔啱個女+自己 !

啱讀就係好學生,唔啱讀就入到都無謂勉強
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

謝謝各位的寶貴意見,現在對此校有更多認識。

你可以先去簡介會感受下學校既理念同做法同自己相唔相同. 如果錯過左, 亦可去小學部睇下小學部既課程同處事手法, 就可略知一二, 中學部既情況.

回復 霖霖B媽咪 的帖子

霖霖B媽咪,
我有去過簡報會, 校長和老師給我的感覺都很實在, 冇sale自已學校, 佢都提及過在這間學校讀書唔好唸住好輕鬆, 這點我當然明白啦, 所謂一分耕耘一分收穫。 當學生帶我地遊校園時, 我問咗帶我哋果兩個同學讀得辛唔辛苦 (佢地一個係小學介生來, 一個唔係), 佢地話 "呢D係個人嘅, 我就覺得OK, 可以handle到",  至於lunch要喺學校食, 我個人認為冇問題, 最緊要個女點睇, 我個女就覺得冇嘢。好似我咁, 如果又想揀女校, 又唔想跨區返校, 呢間係唯一選擇, 不過機會太微了。
請問你個女係唔係已經讀緊呢間中學啦 ?

回復 cowrabbitdragon 的帖子

我覺得霖霖B媽咪有少少弦外之音……………

cameo  你成績唔好,又學人伸懶腰咪犯規,去1E班房問吓啦  發表於 12-1-5 14:28
laughapple  我指: 伸懶腰會違規, 不會的!  發表於 12-1-4 15:24
laughapple  邊會呀?  發表於 12-1-4 15:22
csy_ma  中學生,假如受得了上課時托頭伸腰都明令話係違規既……咁又真係幾純樸既  發表於 12-1-3 12:14
csy_ma  選校之前,去佢小學既討論區睇吓,您會見到幾多熟悉面孔?  發表於 12-1-3 12:06

回復 IMAX 的帖子

delete

--delete--

回復 TINGMUM 的帖子

TINGMUM:

我不是聖羅撒中小學的家長,只是碰巧認識其小學畢業生吧了。

互聯網的好處,就是可以反映不同人的不同角度,一百個人可以有一百種意見,而又互相尊重。

至於上課托頭伸腰被判違規,我也是聽朋友反映直上中學的其他家長意見反映吧了。我當年唸的中學,據聞是那時全港校規最嚴的(規定女生不可留長頭髮),而我因為喜看閒書至夜深,白天上課時經常打瞌睡當然有被老師叫醒,但我很少因此受罰,倒被勸喻試試吃珍珠末提神,結果被同學以此作綽號之一……

老師是否關愛,大概身受者最清楚,謝謝您提出不同的角度,這樣才能讓門外人稍窺到門內?

TINGMUM 發表於 12-1-3 11:57
回復 IMAX 的帖子

imax,

其實imax又無刻意去抹黑,事實正正如此! 而事實聖羅撒由小學至中學都係呢種方式去管教班女仔,由小學至中學都無強調自己係一間愉快小學,輕鬆中學....
係呢類型的女仔,聽教,服從性高,當然入SRL係至好選擇,有band 1B成績,帶住SRL需要o既風格去自行面試,都好多機會會收/叩門收 !

以成績分banding 未係太難,上嚟BK有khmama分析,單以banding去考慮入邊間就過分簡單了! 我阿女係SRL小學,以過來人身份勸大家,要搵一間合適自己小朋友學校,唔係合適父母要求,唔係合適父母想個女係咩形象,,,,,諗清楚自己個女係咩性格,唔好幻想/奢想 你入X學校就變X學生 ! 你明明係Y,入去Y只會辛苦,只會退步....

再講,言行係有得train,但性格無得train !!! 我女喺SRL唔太適合,性格從來唔會盲目服從,主動理論/多多辯駁 ?呢D就係咩學校用咩作風 !

我都唔係要抹黑SRL ,啱性格的大有人在,最緊要講出一間學校o既事實事例,為分享而分享,先係幫到人,幫佢搵到合適學校,,,,,更幫到間學校搵到合適學生!減少錯配情況 !

~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

借tingmum回覆一用 !!

中學部, 學生病了缺課老師幫佢補返課. 上堂唔明,落課去問老師又會解釋返, 這不是老師責任感的表現嗎? --> 唔知係咪普通班/精英班有分別??我較熟家長都係喺精英班,又唔見佢地有補課,failed都無人跟! SRL家長多數自己搵tutor
此校很注重校風, 相信乖女形的會讀得開心! --- > 一定! 乖女最適合 !

回復 cameo 的帖子

IMAX 只是說出觀感, 而我亦只是善意告知第一身感受. 不成任何"抹黑"意味. 不回應了....

我反覆睇過依幾篇回覆, 我真係睇唔到有人想抹黑學校, 大家只係用所見所聞去幫其他家長. 既然如此, 不如我試下換個角度去分享. .... 不如試下講乜野性格既學生及家長會較適合此校 :

1. 高度服從性, 自發性很強, 不用老師激勵亦會努力向上, 失敗左會痛定思痛, 轉化為動力, 努力向上既小朋友.
2. 家長理念要求有高度性既紀律, 校風嚴謹, 家長可以多參與或跟進學生的進度, 有需要時, 可幫學生找額外支援, 無論在經濟及時間上.

而至於如果小朋友性格比較有主見, 不平亦鳴, 自發力弱, 需要認同或讚賞才有動力讀書, 而家長又不能貼身支援同學時, 可能會較難適應.

其實揀中學時, 家長既可以從open day感受學校既文化是否自己杯茶, 自己小朋友既感覺亦不可忽略.   如果覺得自己鐘意而囡囡又喜歡, 就揀吧, 互聯網係讓不同人分享自己所見, 自己睇完再分析.

要填飽個肚, 有人會食西餐, 亦有人會食中菜, 無話錯與對, 只係岩唔岩自己胃口吧 !

再者......朝中人未必最了解朝中事, 我相信大家亦不會向自己公司同事盡情講自己公司既野.....   

反之, 好多局外人仲知得多過局內人, 我自己身邊有唔少srl中學既家長朋友, 當中有初中至高中都有, 再加上識唔少校內生, 由直接對話以至facebook既留言, 都可以睇到佢地既中學生活既點滴.........

最後一句, 純粹分享個人意見, 不喜莫插.

laughapple,
正因為SRL適合你女女作風及你o既理念,所以佢越讀越好,你亦可以越來越放心!

我女係SRL小學,或者我都明白小女性格,及讀書風格,喺SRL唔適合,特別喺呈分試2年多同校內家長討論升中去向,若果真係"SRL風格"的學生,當然唔好放過直屬學校!
但以我個女為例,作風唔啱只會考慮其他適合的中學,校內top 10去向太極端不宜討論,但band1生都有不少理智家長明白選校真係需要了解女女及自己要求,所以今年有人去上智,華英,OLR,等等,,,,

至於補習, 即使是其他中學(很出名的如是), 學生都會出去補習, 并不是st. rose 的標籤; 現今的子女細路, 多是有父母的支援和幫助, 亦不是st rose 的獨有。 即使在其他學校, 亦有同樣情形出現 ----> 我意思係比例偏多

現今社會的趨勢和教育制度出現了以上普遍現象, 不是st rose獨有; 除非/可能, 在非傳統學校 (e.g. 國際學校), 讀書可以輕鬆一點, 不用在港競爭大學學位吧 --- > 我女無要SRL直屬位,升去OLR讀書係自發,但唔代表輕鬆,不過亦唔洗補習,校內有足夠支援(有現讀大學的OLR old girl回校幫師妹,可申請),學生無SRL咁文靜,偏向活躍多言,,,,,,其實唔代表OLR比SRL好,但一定比較適合我女!

OLR及SRL都係好中學,但作風上有大大出入,多D 日常事例去分享可以俾現家長作為升中選校做參考 !