用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺BAND1 津貼中學排名 (2012 過往3年升學資料分析) ...
樓主: ch1970
go

油尖旺BAND1 津貼中學排名 (2012 過往3年升學資料分析) [複製鏈接]

伊中得四班, 聖芳濟, 九龍華仁書院and 銘基書院有五班, 聖瑪利甚至有六班, 但大家中六都開三班, 聖瑪利中一有240人, 中六得返90, 原校升的一定係精英la. 反觀伊中, 中一得160人, 中六又係要收90人, 原校升的實唔會全部係精英.
以全級中一入學人數計, 不是會準確些嗎?
入u率 =  入U人數 / 中一入學人數

伊中入u率 = 90×56% / 160 = 31.5%
聖芳濟入u率= 90×70.5% / 200 = 31.7%
嘉諾撒聖瑪利入u率=90×81% / 240 = 30.4%
九龍華仁書院入u率=90×63.41% / 200 = 28.5%

wingleema 發表於 12-1-9 23:44
伊中得四班, 聖芳濟, 九龍華仁書院and 銘基書院有五班, 聖瑪利甚至有六班, 但大家中六都開三班, 聖瑪利中一 ...
咁冇喺原校升中六而又入咗u 嗰d點計? 你估呢四間中學會有幾多呢?

wingleema 發表於 12-1-9 23:44
伊中得四班, 聖芳濟, 九龍華仁書院and 銘基書院有五班, 聖瑪利甚至有六班, 但大家中六都開三班, 聖瑪利中一 ...
看似合理,其實不然。上文提過了,這是非戰之罪嗎?少初中班就一定成績差?那麼家長只需看中一開多少班,不用看費心看師資看成績了。都係果句,334就知準唔準確,依家點計都會有變數。即使我以中一人數為分母,仍然不能估計各學校於中六高分轉往他校的學生,這樣繼續爭論落去開始沒有意思了。

臨近收生截止日期希望幫一下各位家長

推一下!

冇咩意思。間間依然都係甘多人爭。強者依然都係強者。是旦入到一間算lu.

‹ 上一主題|下一主題