用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 沙田大會堂天地畫室
go

沙田大會堂天地畫室 [複製鏈接]

嘩~~ 佢叫買d 物料好貴~~

我囡得3.5歲, 買左成千幾蚊野~~
   0    0    0    0

為什麼???通常成人班所學0既物料也不用那麼貴!
買甚麼?

我剛剛仲睇緊佢既章程, 考慮中, d物料咁貴, 可以幾耐?

回復 anita_yps 的帖子

我已經退學了~

一肚氣~~

回覆:沙田大會堂天地畫室

我個囡讀緊K1 (3歲), 學校一星期都有圖書給小朋友閱讀, 閱讀完要小朋友畫返關於圖書入面的圖, 所以我就一心比佢去學畫畫

當初報名~ 我就同負責人講我想個囡學畫線條外型, 例如畫花, 簡單動物, 佢話我小朋友太細最好先玩塗鴉先, 咁就聽佢講, 一報要比12堂~ 佢話唔包畫具, 比完錢就比左張LIST 我去買野~ 買野時我問店員呢到大約幾多錢, 店員話要$1500-$1800, 我 即時問幫我執全部最平就得~~ 我問店員點解咁貴~ 佢話呢間畫室要求學生全部用靚材料~~ 心諗更係啦~ 唔洗佢比~ 之後店員又話曾經畫室個校長去鬧佢地, 叫佢地唔好再比d 平野比佢d 學生~~

如是者開始畫~ 初頭呀囡都好開心~~ 但到了第5, 6 堂呀囡就問我可唔可以畫貓, 畫雪人, 因為佢見附近大個佢d 哥哥姐姐畫緊貓和雪人, 我就問老師~ 老師就話佢楂筆未太有力所以唔得住~~ 我心諗我個囡係學校已經開始寫中英文字~~ 咁我只有同囡囡講下次~~

其實係上堂時間我都有跟囡囡一起上堂的~ 因為老師話塑膠彩好快乾, 所以我要幫囡囡close d 顏色蓋, 洗筆, 攞水, 洗手 etc, 成個課室有2個老師, 一個校長, 一班有不同類型既學生~~
如是者上到第10堂, 呀囡開始唔喜歡上堂了~ 因為佢想畫動物, 或其他野
我就問老師可唔可以下堂教佢用筆畫野, then 上顏色, 但個校長就係咁話佢太細, 又話什麼楂筆未有力, 咁我就話其實佢係學校已經識寫字~ 仲有畫畫, 我比我囡囡平時自己係屋企畫既畫比佢睇~ 佢即刻唔出聲...之後仲黑面對我~~

最後我決定連最後2堂都唔上~~ 當豪比佢~~
其實呢間野學費唔算太貴~   但如果計埋d 畫具就好貴, 一盒塑膠彩要成$500-800
, 筆成$200-300 一套, 另外每次用一張畫板, 畫板一塊要$60

依家囡囡已經轉左去駿景園Jenny music到學了~~ 剛剛返了第一堂~ 我問佢老師教佢畫左咩~ 佢話士多啤梨, 仲好開心話要再返...

回覆:ILOVEchloe 的帖子

回復 natnatm 的帖子

當一次教訓~~
我有朋友問我好唔好~ 我都會講佢知~

回覆:ILOVEchloe 的帖子

咁細個唔應該畫塑膠采啦,學個校長話齋,筆都唔夠力揸啦,點控制支畫筆?

‹ 上一主題|下一主題