用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一生,你會放手給他溫習,還是在旁指導? ...
樓主: vincher
go

中一生,你會放手給他溫習,還是在旁指導?   [複製鏈接]

同意放手要睇小朋友性格。

好似我大囝咁,鍾意用自己的方法做野,我就可以利用呢個特點和他約法三章。若果成績高過我們的底線,就由他自己溫習;若低過底線,就要接受我地獄式溫習方法 :) 而這底線是會隨着他的進步,每年向上調整。

我估我囝囝若考了車牌,頭幾個月,我會坐在dead man's seat, 冒死陪他一段時間。即使唔指指點點,陪伴在旁,遇到危險情況都可以幫忙應對。(可能叫佢做司機車我去呢度個度)
for every one criticism, three positives must be given.

回復 Snakemama 的帖子

我兒很特別!令人心驚膽跳的!你落足心機陪溫,成績不如理想!溫完以為他不行咩!又給你驚喜!但不穩定的表現,呈分試就弊家火了!所以我最後還是靠畢業試替他叩門!因此以他性格和讀書態度來看,中一仍要扶他一把

性格都好影響,我大仔本身係獨立d,所以好多時d野跟一兩次可以放到手,但細佬就唔得了,冇人睇住佢,佢hea下就算,不過呢個時候佢個虎哥哥會出手xdddd

回復 lillymarie 的帖子

謝謝你既介,我會認真研究,希望自己和囡囡也得益。不過女仔D logic thinking都比較弱,睇黎都好大挑戰

我同意學習方法好重要,因為小學與中學的學習要求好不同。再加上範圍擴大了不少, 有時要記晒D野真係無可能!!

所以要了解子女是否掌握到合適的方法, 那就可以放手由佢試.  

性格和成熟程度都係影響因素,再加上朋輩影響,就考起唔少家長!!

我個個係完全唔想讀書型,如果咁快放手=由得佢科科食蛋,上堂又唔聽書,記性又差到爆(除學習以外既就一定記得,SO千萬不要欠佢野)

回覆:中一生,你會放手給他溫習,還是在旁指導?

學生的學習習慣應該在小三就形成,中一生應該知道邊種學習、溫習方法啱自己了,還要家長從旁指導?講真,唔係好明

vincher 發表於 12-5-12 20:09
回復 ALAL 的帖子

沒有隨書附送的光碟!我只用傳統方法一一寫字咭,你可叫孩子自己做,生字及解釋分開,仲 ...

謝謝

引用:學生的學習習慣應該在小三就形成,中一生應

原帖由 samyho 於 12-05-14 發表
學生的學習習慣應該在小三就形成,中一生應該知道邊種學習、溫習方法啱自己了,還要家長從旁指導?:questio ...
無時間!大家要兒女年紀小小便入水能游,出水會飛,除了把已消化的知識硬灌到孩子身上,還有什麼法子?久而久之,孩子自然無法自主學習。就像射鵰中郭靖與歐陽克比武,背後乃北丐西毒之爭,所以有人說,小學生讀書,還不是在鬥父母。父母想到一朝收功,孩子即內力盡失(或大減),應聲倒地,想放也放不來。

JustAParent 的帖子

只要不介意成績倒退,還是可讓孩子自主他的學習。

Yanamami  禁遲先現身既?  發表於 12-5-16 10:03

回覆:vincher 的帖子

今天我把這個話題和讀中三的女兒分享,她話:"點解中一仲要家長陪同溫書呢?溫書係好私人的事哦,我反而係如果父母在旁邊會影響到我咯。其實如果同學自覺就無需要陪,如果吾自覺你陪佢都可能只係拉布凼波鐘,好似無咩效果咁咯。我反而覺得有D父母將成績睇得太緊要啦,一退后10名、8名就即刻話要補習了,大佬啊,可吾可以比D我地犯錯改正的機會啊?拿拿聲就去補習咁我地都吾知自己的能力可以去到邊,除左補習外咩方法係work嘎哦,比D信心同機會我地去嘗試,一個方法吾得咪第二、三個咯,總會找到啱自己的獨門秘方嘎,咁到時就等於打通任督二脈咯,哈哈⋯",以上純屬個人意見,不喜勿拍

Roselady  我個囡識咁樣諗就好囉!  發表於 12-5-17 09:50
Yanamami  Typo: 成熟  發表於 12-5-17 08:05
Yanamami  非常或熟, 必成大器.  你老懷安慰了......  發表於 12-5-17 08:03
vincher    發表於 12-5-17 07:03

回復 ChiChiPaPa 的帖子

這招先置之死地而後生,很好!問題在乎家長能否接受了!

我由中一就叫佢讀,但唔聽成日走去打波,最後衰左,但都升到級
之後我決定放佢一個考試,睇佢點,點知真係醒覺左,係考之前一星期就狂溫,最後拎左全級第2 結論就係要佢自己醒覺,如果壓迫佢,可能變左拔苗助長

hw1115  如何(放佢一個考試) ?? 可否詳述?  發表於 12-5-21 16:21

回復 patrick2960 的帖子

醒覚!我也等緊,只發現:條頸長咗好多!你已很好!中二已開竅,我朋友個囝囝中五才主動讀書!

我小朋友一向獨立,一升上中一就話唔洗我同佢溫習,
好多嘢都想佢自己處理,我都半放手,只係跟頭跟尾,
不過成績方面佢真係有認真對代,成績也滿意,
希望佢keep住啦...睇得多post,成日聽到小朋友f2/3會性情大變,
真係驚佢會一下子變到面目全非~

vincher  我也怕這個反叛期  發表於 12-5-20 13:11

一定要監住黎溫書先得

ChiChiPaPa 發表於 12-5-16 08:57

有沒有家長有成功例子呢 ? 請分享!

vincher 發表於 12-5-19 23:36
回復 patrick2960 的帖子

醒覚!我也等緊,只發現:條頸長咗好多!你已很好!中二已開竅,我朋友個囝囝中五才 ...

有人入唔到大學才醒覚!

因材施教
EK 系統 6/29 號 刪了我兩篇日記,也刪了部份好友名單、提醒紀錄,,, etc 日誌已再補上,好友名單改天會再度補回~

回復 hw1115 的帖子

我知有人呢世都0吾醒覺-----隱蔽青年/宅男/女

hw1115  哈哈 !  發表於 12-5-22 10:09
‹ 上一主題|下一主題