用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一生,你會放手給他溫習,還是在旁指導? ...
樓主: vincher
go

中一生,你會放手給他溫習,還是在旁指導?   [複製鏈接]

黃巴士 發表於 13-6-4 09:00
可能我要求高,總是覺得我囝溫書溫得好表面,仍忽略了很多重點部分及多角式思考.
...
同你一樣, 亞女有溫書, 但我總擔心佢溫不到重點, 又覺得佢無方法, 因為同小學好唔同, 又多科目, 但佢又唔想我插手,上學期已考得唔好, 這次再唔得, 就升唔到原班了, 唉! 但只能自己乾著急

回復 yiuyiu2000 的帖子

我囝沒抗拒我插手, 反而我是唔想跟.  
所有英文科目如英文, MATHS, GEOG, EPA&IS...已放手,  SO FAR還可以.
自己只跟中史&中文的科目.  中文作文最難跟, 唔肯多寫.  作左文, 又怕羞唔肯俾我睇. 普通話, MUSIC更是死哽科.
但嚼食仔, 家政煮食又幾好囉!
最近TARGET, 除左學業成績外, 反而更著重小朋友的修養及內涵.  如鼓勵他多做義工, 多參加歷奇活動, 做家務, 多認識新朋友,多運動, 多流汗與同學一齊打波及親親大自然...... 好過成日對住電子產物.:;pppp:

但如是影響不合格而只為了溫不到中心點, 是否須與她溝通吓?? 免了她找錯模式, 浪費了時間而打擊自信.

黃巴士 發表於 13-6-6 13:41

但如是影響不合格而只為了溫不到中心點, 是否須與她溝通吓?? 免了她找錯模式, 浪 ...

多謝你的提點!  今次考試她都是自己溫, 看看今次考試結果如何, 如果還是無進步,就真是要好好溝通一下, 找出原因了.

黃巴士  ADD OIL!!  發表於 13-6-18 14:40

回復 黃巴士 的帖子

完全認同!作文最难跟,根本吾肯俾我睇!囝囝通常是这样!!!!

吾放都吾得,因為升在上中學我已經無能為力,一切得睇佢自己做化了,

父母有能力,方法.應該作指導,中三前還可以應付得了, 到中六高考,還有幾多人可以應付?
到時只有去補啦!

回復 BBDAD2009 的帖子

中三物理、化學,我已投降!

其他科仲得巳經好:

回覆:vincher 的帖子

Why not? 我D仔女小四五就開始自己溫習。耐唔中都叫我地幫手背下書。而家一個中四,一個中一無問題呀?

vincher  羨慕!我儿学习困難,只可中二慢慢放手!  發表於 13-6-20 15:27
[imhttp://f20.yahoofs.com/hkblog/QxQNJuaZBxbMC83Zvzc-_2/blog/ap_20080328124932397.jpg?ib_____Dvg8knZgQg align=right]

woodst 發表於 13-6-20 14:50
黃巴士  有時我都是係咁E考吓佢, 見佢有信心, 我就費時再插手.  發表於 昨天 16:57

通常考佢重點, 與及提 ...

我都會有提他答題技巧.  但重點就提少少便算.  
SHARING : -
上次中史TEST, 我貼王莽篡漢, 結果無出, 今次EXAM都無出.  
囝囝反而話依D, 依D係重點.  FINAL, 佢貼中.  所以我諗始終上堂個果係佢, 佢最清楚哪方面是中心!!
換個角度睇, 我都係時候改變, 由佢自己溫, "只督促, 不插手".  

安格斯媽媽  我仔自己有佢貼題方法,有時不用貼,老師在堂講過要考,好像全班只有他留心,只有他能熟讀,其他同學沒有作答,因此大幅拋離12分,抵比個讚他  發表於 13-6-22 22:33

回復 黃巴士 的帖子

俾个叻你儿,證明佢上課專心,你安落晒啦!

黃巴士  暫見OK. 養兒一百歲啊!!  自己心態反而改變了-- 即使個心著緊, 但都不在他面前表現出來.  現在只靜觀其如何跌?? 是否曉如何爬上來???  發表於 13-6-20 15:54

我不認同放手, 如果大人有好嘅方法,點解吾直接教佢.而是等佢摸索?
一來好浪費時間.二來如果吾識開窈就會可惜....

自學能力+毅力,  好重要.

Yanamami  有時啱自己果套未必適合他。所以會教他點點點,但始終要他自己fine tune。  發表於 13-6-22 16:17

不竟小朋友已經步入青少年期, 個人會選擇以朋友方式去引領&指示他/她們. 而且有些感覺是要青少年親身感受&摸索的.  
父母引領他/她們擴濶眼界,  自然地"等"他/她們開竅.

woodst  是的, 撞過板, 印象深D, 下次會醒目  發表於 13-6-24 15:38

開竅。。。。真的要等!一般中三!当然要引導佢勿沉迷打机,否則30歲宅男,只會打机

安格斯媽媽  做隱青更擔心,沉醉於網絡世界,不問世事  發表於 13-6-22 22:21

引用:不竟小朋友已經步入青少年期,+個人會選擇以

原帖由 黃巴士 於 13-06-22 發表
不竟小朋友已經步入青少年期, 個人會選擇以朋友方式去引領&指示他/她們. 而且有些感覺是要青少年親身感受& ...
可以的,剛才跟仔傾過這議題,父母越煩越唔做,但又不可全放手,要在旁題點他,多鼓勵,有了信心便會繼續努力,我問他為何作文可以進步,他回應中文科老師教導,班主任的鼓勵使他成功,以前愛理不理,四百字文章一半字都無,現在可以限時完成,只是短短半年的事

woodst  是的, 多鼓勵   發表於 13-6-24 15:32
黃巴士  ..  發表於 13-6-22 18:47

回復 安格斯媽媽 的帖子

遇到一个好老師,真的差好遠!!可見老師的魔力,我係阿妈,就算有能力睇佢中文,都懶理你呢!!
‹ 上一主題|下一主題