用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 adhd小朋友讀轉直資好唔好
go

adhd小朋友讀轉直資好唔好

小一前已經想揀直資點知社工話津校有好多支援,點知學校話小朋友成積好好咩都安排唔到比佢
:-) :-) :-) :-) :-)

咁而家小朋友響學校既表現點先??

若然学校都覺小朋友ok,無特別提供任何支援,這是值得恭喜,又証明小朋友與其他同学無大差別,right?

是否讀幼稚園時已診斷是adhd ?

簽名被屏蔽

是也...零支援好慘!
:;pppp:

醒目開學勳章 王國長老

當然唔係啦, 我仔都係讀直資, 直資資源分配比較flexible, 睇下校董會點去分配姐!

我仔間學校, 有ed psy, 有st, 有ot, 社工係長駐的, 會o係p1時識別, 無論係咪已斷症special need, 只要有需要就會開小組: 自理小組, 社交小組, 親子寫字小組等(事實上小一已經有遊戲學社交單元識別有需要學生, 亦有安排免費簡單iq test睇下會唔會有資優小朋友)

不過我唔否認, 我都唔會o係申請時講明我小朋友係special need

回復 Charlotte_mom 的帖子

Charlotte mon, 你講嗰間係邊間直資?thanks!

我都係讀直資。係老師觀察到小朋友有問題。之後安排了係學校做評估。有社工及老師跟進。

我小朋友讀東華三院既學校

我覺得東華三院既學校都有好多支援, 一樣有駐校社工, 姑娘, 語言治療師, 讀寫幫忙等等..

只係我個女未需要到學校支援唧 (因為我自己已經花左好多功夫....)

Charlotte mom,請問係邊間直資學校?因為現在阿仔讀間學校歧視和疏忽他。他的班主任話學校無這麼多支援和人力可以幫助他。so, 我現在在找學校同阿仔轉校。我仔是有ADHD .

小尚  邊間  發表於 12-3-12 13:09

回覆:Charlotte_mom 的帖子

你小朋友是HKUGA?

回覆:tulipyk 的帖子

你小朋友係邊間直資?

我囝囝9 月要選小學,如想讀直資就不要填寫有特別需要??

Hoining 發表於 11-12-31 23:39
直資更加吾會有支援la, 同埋直資學校都吾鍾意收呢類學生

都唔1定! 嶺南都收好多special need學生
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

醒目開學勳章 王國長老

唔好意思各位我唔係想賣關子, 係有一排無入黎姐........
我小朋友係讀hkuga (港大同學會), 我覺得佢地真係好有heart

醒目開學勳章 王國長老

我覺得揀學校, 真係唔好框死"官津"vs"直資", 正如津校都有爭崩頭, 有面臨殺校, 直資亦一樣, 每間都有自己特色同理念, 直資亦唔係間間有支援, 我身邊都有朋友中招, 攪到轉完直資攪唔掂, 而家要移民.....(個仔日日唔抄家課冊又無eclass, 家長勁無奈叫班主任幫幫眼, 班主任話"我o係課室都好忙"), 咁叫做有支援, 哎.............亦聽過有小朋友主科全部合格但班主任話社交唔得, 要留班wor........聽完真係唔開心架, 我仔都係special need, 我好明佢地需要既係包容同多dd幫手姐, 佢地都有本事學得好架, 偏偏有d辦教育既人唔拎個心出黎認真對待

除了嶺南和huga 還有冇其他有heart 的學校呀

咁沙田區的直資,那間好?