用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉症 - 三歲前確診及治療而最後可醫好的請進 ...
樓主: 陳爸爸
go

自閉症 - 三歲前確診及治療而最後可醫好的請進   [複製鏈接]

回復 LPYdad1 的帖子

I would like to know more about your experience. My son, 2 yrs 8 mths, has just finished assessment. I would like to learn and gather as much information to help him and find the appropriate treatment. Thanks

我个仔3歲, 只針了2次, 亞仔痛到不停的哭, 我便沒有再去了. 後經朋友介紹有个美國醫帥用能量石通過穴位治療, 己治療幾个月, 效果不錯!

能量石..........magic

apple~y 發表於 12-6-1 21:25
能量石..........magic
能量石....我感覺都係有點迷茫,

mel12 發表於 12-6-1 18:47
我个仔3歲, 只針了2次, 亞仔痛到不停的哭, 我便沒有再去了. 後經朋友介紹有个美國醫帥用能量石通過穴位治療 ...
請問效果不錯在那呢, 可否具體地分享下呢, thanks

e.g. 現在亞仔嘅眼神接觸都多左, 大叫行為減少,最近不再有了! 在教會叫他去同其它小朋友玩也肯, 在校的老師說他現在學習能力醒很多!

能量石....我感覺都係有點迷茫:  
醫帥說五千年前未有金針銀針時是用它來醫病, 後失傳…它有个名, 我不懂讀忘了, 所以叫它能量石, 黑黑的

2yrs前無眼神接触 (0%), 完全唔聽指令,不會說話(只識叫Daddy)
2yrs-開始 上學N1, 開始有少眼神接觸 (5%),聽指令(10%),說話(5%鸚鵡式)
2.5yrs (2012年1月)-做左評估, 醫生話仔仔有自閉症特徵, 言語發展delay大半年, 智能正常,體能發展delay少少.

2012年1月開始係 中X大學研究所中医部 針灸大約8次成效唔明顯(8次針灸仔仔都喊得好勁,我要佢坐係BB車針灸,因為抱唔到佢,佢會爭扎, 真係心痛死)
2月中轉左去灣仔針灸,每星期針灸2次 (頭4次針灸,仔仔都喊得好勁,第5次開始只需要抱住佢,落針後, 佢自己係可以坐sofa度,睇碟, 唔洗抱佢).
So fast, total around 3個半月, 仔仔的情況明顯改善, 開始有眼神接觸 (30%),聽指令(45%),同哥哥/同學們有互動,追逐玩, 說話(40%鸚鵡式), 有自發性例如講:我要抱抱, 我要飲奶奶, 我要食, 俾我等等...... 問答式:要唔要,好晤好,食唔食,玩晤玩,飲晤飲呀, 淋唔淋(頭)....仔仔都因情況是答得正確.

當然係呢段時間都做言語治療,學前訓練,家居訓練等.
但係最有成效,就係針灸.呢一些係我呢幾個月的觀察.
希望可以幫到你瞭解針灸.

請問係邊度同那一位醫師針?thank you

回復 myson727 的帖子

請問在哪個醫生CHECK? 價錢如何?

我家也有自閉兒,本人只覺得釦小朋友有進步,就算一早評估左係自閉,做父母也不會太著意的!

做父母只能盡量用方法去幫到小朋友發展,希望他們將來能融入社會~

我個仔兩歲前已評左係自傾,但佢的徵狀係跟住佢成長咁變得輕微,例如眼神接觸,社交,認知等~

我個仔未夠兩歲就已開始返社交小組, 兩歲就做左針灸, 一星期一次,我諗現在針左十次度,但每次去到,D街坊都係話我仔不停進步緊,呢三個星期,佢開始識跟我地講下野,而唔知係針灸定係N班影响(因我個仔兩歲開始返N班),社交,聽指令,適應新環境等的問題都有改善,佢會主動跟住小朋友玩,同埋識得分享, 仲有加埋可能佢一歲半前都係得工人揍,外界刺激比較少,語言溝通可以講係無!!

我都係由個仔一歲半多D決定做返全職媽媽,再加埋以上訓練,先有改善,我覺得乜野治療都唔夠有個媽媽自己揍咁好,因媽媽對小朋友乜都會上心D!我覺得樓主如可以,就希望老婆可以全職照顧小朋友,我相信你會好快見到小朋友好大進步~

我現在就係密集+N班+言語治療+全職媽媽照顧+針灸+日日帶佢落街玩~

回復 wilyun 的帖子

請問社交小組在那裡上?是上什麼?我想知道~~

回復 wilyun 的帖子

請問你找咩醫生評估佢自傾﹖密集訓練是否在政府排期先有,還是私人機構,可否提供資料及收費,謝謝﹗

回復 cc1228 的帖子

我係協康上的!但現在返左密集就無再返社交小組了,因密集已包埋社交訓練!

回復 華太太 的帖子

政府醫院內的精神科!密集是私人的!政府果度我就排緊早期訓練!

回復 兔女郎 的帖子

你仔同我仔差唔多喎,我仔都係咁,但佢眼神接觸我就無乜問題,但就唔可以太近,唔知佢點解唔可以太近對望,不過叫佢有回應了~我地大家都要加油!! ^^

回復 myson727 的帖子

我都想帶仔仔去檢查一下,能給我資料嗎??

回覆:myson727 的帖子

could you pm me doctor name and address?thx!

回覆:apple~y 的帖子

請問私人S位即係咩也?邊度可以查倒?

回覆:陳爸爸 的帖子

會不會很痛,落針多嗎?

‹ 上一主題|下一主題