用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 仔仔常常叫我買IPHONE給他, 他說可以查字典, 點算好? ...
go

仔仔常常叫我買IPHONE給他, 他說可以查字典, 點算好? [複製鏈接]

1    0    0    0

買部字典俾佢咪得囉!

查字典好!印象更深刻!根本你兒子想拿來玩過過用來查字典!0米俾他騙!0米心軟!否則你第日出街,他變成自閉,不斷玩手機,不理你了!

wongkwanmeii 發表於 11-12-21 15:42
點算好? 仔仔迎排常常叫我買IPHONE給他,但我驚佢會成日羅住部IPHONE 打機.

我想過買快譯通或好易通給他 好 ...

個人經驗,用iPad會比iPhone好,起碼冇咁傷眼。

家中小朋友所用的iPad,要打機時先download games, 打完就delete games,所以大部份時間都係用在學業上。

iPad字典有一個好處,就係每個字你都可以㩒落去,畫面即時跳去那個字的解釋,唔駛自己再打字落去查。現在小朋友iPad上的英文字典有Oxford, Cambridge 同 Longman, 中文字典就有新華同現代教育。

另外有好多詞語係字典上解釋唔到。好似孩子昨天看故事書有一段:
... lifting a shiny silver dagger off the desk.  The blade was curved, and the handle was shaped like a soaring hawk.
孩子首先查dagger, iPad上Longman字典睇到相片同解釋, 跟住查soaring又搵到解釋,但佢始終唔明白dagger handle 點可以似soaring hawk(字典都幾難搵到呢類詞語的相片同解釋),結果我用iPad上google check soaring hawk, 同俾佢睇soaring hawk相片,佢即時明白。

我試過問佢一D以前查過的生字及詞語,以同故事有關連及有相片、聲音及動畫等記憶最深。所以個人覺得平板電腦上的字典及上網功能應該可以比一本字典更加可以幫助小朋友學習語文。

用電子字典,很多二手拍賣網平價買到

買快易通果d咪得lor
下次你答咁不如買快易通
如果佢話咁唔洗
咁你就知佢係咪真係想check dictionary la:)

我囝囝小三, 佢佢好想買IPHONE, 手機之類...
但我唔買比佢既主要原因,
1)無用------佢一係同媬母一齊, 一係同我們兩公婆一齊..
2)因為有輻射.....
3)如果買智能手機, 又要用上網PLAN, 浪費金錢....
4)買貴既電話, 有被劫,被偷既風險,
5)買山寨機有爆炸風險
6)IPHONE LEE D 應該係有經濟能力既人用的.....  父母係應該提供生活"必須的", 及對小朋友"有益的".而唔係"車此品"....IPHONE最起碼都要出黎打工, 自己賺錢買....
如果小朋友有四五年級,有機會自己出出入入(去補習等)..有個手機都OK...但只限好"實際"既款式... 但太名貴的.都係等佢大少少, 自己儲下錢, 賺到外快先擁有會好D....
其實有d apps 真係幾好用for查字典, words bank, or 其他... may be i-touch都可以用到....
我都有買ipad... 但只會借比囝囝用,......

我仔仔2歲半, 見到我用iphone查過一次字典後(按發聲), 佢一見到唔識的字咭點讀, 佢就自己拿部iphone來入英文, 然後按發聲.....自學呀! 幾勁!
不過iphone真係大細, 對隻眼唔好, 所以, 我download埋落ipad度!

PNGCC  請問你邊個 iphone app 係有發聲字典架, 請告知, 謝謝 !!  發表於 12-4-12 22:11

買電子字典啦

牛津、朗文呢啲大牌子嘅辭典都有隨書附送CD。

但大人有需要花啲時間教小朋友查辭典,
而家嘅中、小學生都唔多用辭典。

同埋買辭典都要按小朋友嘅個別需要去買。

幼稚園、初小、高小、初中、高中/大學、母語同外語學生所需要嘅辭典都唔同,
千祈唔好隨便買本高階辭典比個小朋友就算。

回覆:仔仔常常叫我買IPHONE給他, 他說可以查字典, 點算好?

我個女六歲,都有用iPad查中文字筆劃、解釋、讀音等,我們不在家,嫲嫲會幫手睇住佢只可最多用十五分鐘。佢又唔會亂玩遊戲apps喎。(屋企有wifi)

YY Mom :-D
‹ 上一主題|下一主題