用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無讀德信小學的家長入來傾吓計 ...
樓主: catcatmom
go

有無讀德信小學的家長入來傾吓計 [複製鏈接]

Re: 有無讀德信小學的家長入來傾吓計

我返黎傾計啦!late 排去左第2個topic度傾計, 自己又衰口多,同d唔arm嘴形嘅媽咪傾左好耐,算啦!返德信大本營.
我個仔一樣,話老師教佢讀e.g.
There is a (呀)cat!我教亞仔讀 There is a (A) cat.
甘唔係好容易將a 同are mix up 埋一齊,佢都唔聽我講.
堅持讀(呀)
可能p4便開始分啦?老公話分左你都唔知,這件就由hidemode八吓啦,
我八得離都arm,  Tinkerbell用 賓賓,我用印印,用左幾年,覺得同賓賓差不多,有時駁嘴,11點唔比佢訓,即刻
黑過屋企廚房隻pan, 我個仔都算叻!講what time is it go to mongkok ? 我無笑佢,學語言要肯講就係好開始.
我隻印印都唔會續約,佢返鄉下,唔冼做.老公要請賓賓,
就算係3隻貓英文,better than Nothing.好過無.

醒目開學勳章

呢排好多嘢做,所以冇上嚟,嚟緊大仔又考試,又要作戰啦!!!

我都係用bun,理由係用catcatmom一樣,老公話比佢哋講多d,好過冇,我係全職mom,試過冇maid時做到我喊,但我真係好唔想用,對佢我要求唔算高,好以我叫佢每日飯後要切水果比仔食,到而家佢做咗2個月,都係唔記得要我叫,厨房油立立,要我叫先枺,我屋企唔算多嘢做,佢下午可以同細仔一齊午睡,我食乜佢食乜,好多嘢係我叫至做,真係激氣,用咗maid4年幾,真係冇個好,但唔用又困身,又做得辛苦,都唔知點好.

21号返小學做義工,睇下有冇嘢8到,
10号返幼稚園家長聚會,校長會係到,Tinkerbell有冇嘢想問 ??

各位媽咪,

我都好鬼唔得閒, 亞仔手睜脫臼, 又唔識講, 又唔係喊得好惨.  漏夜入急症又照唔到有事,  以為係個仔嗲我地.  结果再睇家庭医生先托番正, 搞咗幾日.    Anyway, 总算冇事啦 !!  嚇到我係急症室連地址都唔記得. 佢冇返學, 下晝老師打电話比我又叫我睇跌打, 又要戒口.  想起先前有媽咪話老師惡, 又唔似係吖.

我大女上星期五先派成績表, 月底又test 啦, 真係冇氣透 !
又新識個Tak Sun媽咪, 大女同我女係同班同學.  大家傾完大女, 又傾細仔    :

我用緊嘅bun bun係睇住我細仔出世,所以特别鍚個仔.  so far so good啦.   我家姐就好大鑊, 我都冇post 去 論盡家傭.

上個月係佢工人renew新约回鄉後幾日, 有個bun bun打去佢屋企揾工人, 話工人家裏找她, 工人沒有回鄉.  Philippine即日乜都到呢 !  我家姐一家每日都係真空冇人, 只有工人.  但口甘橋佢個仔扭傷腳沒有外出.  當日下晝有人按門鐘, 很短一下, 我姨甥在房, 沒有即時出廳.  過了10多分鐘就聽到廳有雜声, 出房門見有一個皮膚黑(like a Philippino) 嘅男人係門口想離開,  個死PK 轉身踢到我姨甥做戲口甘飛埋d 鞋櫃, 鞋櫃都爛咗.   姨甥叫救命, 個PK 仲想番轉頭再有所行動.  好彩姨甥撲去関上鐵閘.  我地成家都覺得好險, 因為個賊有刀.  姨甥入咗医院, 全身照x-ray看有否內傷,  隻腳要打石膏.

大閘閉路影到個Pk, 差佬都話真係好Philippino.  Pk只用了15minutes 就入屋finish 搜掠 , 仲只係開2間房之2個drawers,  家姐屋有4間房, 细路d房都冇搜過.  大門冇撬開, 即係用key開門.   我家姐平日有大量財物放屋企, 呢個bun bun都好和味.   到上星期尾個工人當冇事返港, 我家姐唔比佢stay at home.  我叫佢即時contact police 同immigration black list 佢.  家姐話冇証據charge佢前, 仲要照pay salary, 煩死.  請著呢d工人 咪仲死  !!!!!  

hidemode, thank you.  我暫時冇嘢想問校長,  但係想問你  school picnic係咪要著 PE 衫.  Friday亞仔去旅行呀!
catcatmom 你又真係好夜鬼 !  

Tks,

醒目開學勳章

Tinkerbell,

Hope your son get well soon !!Don't worry!!
School picnic 要著P.E. uniform,friday得10-13度,記住着自己外套,好凍,以我兩年嘅經驗,食完早餐去就唔使再帶食物,因為冇時間,可帶小量snack去.

請工人都係睇好唔好彩,我朋友屋企老中少夾埋9個人,個bun都打理得井井有條,又錫小朋友,嚟緊續第4個contract,我就冇咁好福氣.

個仔下星期exam,佢仲唔願温書,激死我

catcatmom,

你個仔溫好書未  

Hello hidemode,

Thank you.  我個仔冇事啦, 回復平日一樣奀皮.  
佢噚日番學, 老師有問佢隻手仔好番未 ?  叫佢唔好曳

醒目開學勳章

Tinkerbell,

BBQ 係學校入面活動,同school picnic 唔同,每個學生都有一個家長義工陪住佢,本來我都返去幫手,但聽日我唔得閒,picnic 嘅 lunch係營地個飯堂食,一圍10個8個人,學校安排坐位,會有親子活動一齊玩,都幾好玩.

hidemode

Morning hidemode,

我經綱上係知道有BBQ活動,  但係收唔到通告.  係唔係今日呀 ?  亞仔話要帶碗同义,  又話冇帶食物學校都有供應.  又唔知係唔係 唔使帶茶點, 结果今日乜都帶晒.

今日仲未凍, 希望picnic day唔好凍住 !

Tks,
Tinkerbell

醒目開學勳章

Tinkerbell,

我唔記得係咪今日K.1 BBQ,因為好以成2個月之前學校問得唔得閒做義工,呢d活動係冇通告,但唔記得帶都冇問題,學校會有預備,其實好多嘢學校都唔出通告,例如:下星期課書講新年,會叫學生帶有關圖片或物品,會用嚟做教材同同學分享(當然學校都有教材),我個細仔K.1時成日都唔記得同我講,或者遲咗同我講,成日都冇帶嘢,但今年K.2佢就習慣哂,好好記勝,乜都會同我講,一齊上網揾圖片,佢見到自己帶嘅嘢有得做教材會好開心,老師同我講過,如果仔仔話要帶,就比佢帶,就算遲咗都冇問題,其實我覺得幾好,唔好依賴家長睇手册或通告,幫佢預備好,起碼老師講嘅嘢要佢自己記住,等佢緊張自己嘅嘢,如果你仔仔有時講得唔清楚,唔肯定要帶乜,打去學校問老師都得!!!

catcatmom,

做乜咁多日冇上嚟,係咪同仔仔溫習呀?

Tinkerbell
Friday亞仔去旅行呀---你仔仔係k1咩     
我friday都要請假去旅行喎

hidemode
我唔記得係咪今日K.1 BBQ --- 係星期二bbq,其實我覺得冇通告話bbq,不過星期一有memo叫星期二帶6粒魚蛋回校    放學回來話"燒烤"喎
冇錯,栗子係話[size=xx-large]"燒烤",唔係燒野食喎   

我覺得德信d通告訓練我多d喎     
說來汗顏,我一早將2005個個月曆mark哂d假期,活動......手機又set up two days advance reminder........     

醒目開學勳章

栗子媽媽 ,

""我一早將2005個個月曆mark哂d假期,活動""................我都係,而我自己個書櫃,長期貼滿兩個仔校內外嘅活動通告tim  :

我初初都學校會有FURTHER REMINDER,攪到好亂,E+見通告即MARK起佢啦,
水啦,明天一定好涷,仲要去旅行

Hi,

我亞仔噚日真係BBQ,  話食咗hot dog (=sausage)同雞蛋.  真奇怪BBQ 燒雞蛋咩 ??  反而自己帶嘅魚蛋就冇食到.

亞仔到而家都未試過叫我帶物件, 希望遲d train up到佢表達能力啦!   我個日曆又要mark亞女d功課(欠交功課數次會有老師打俾我架)同活動, 又要亞仔活動, 自己約會...花碌碌要用不同顏色筆分開.   個玻璃櫃櫃門永遠貼上亞女考試/test通告, 非常重要.

栗子媽媽, 明天北風下見啦 !  吹到個頭癲  

1/ 我試過栗子叫我搵樹葉比佢帶返學校,攪到我黑麻麻搵樹葉比佢.唉,原來大小姐時空交錯,搵樹葉係之前既事   
因為老師真係試過叫佢地帶樹葉,唔出MEMO,睇下有冇人記得,好似話全班得3個人有帶咋
2/ 可以AM/PM CLASS D BBQ 時間5同啦
3/ 我問學校明天落雨是否照舊,學校話UNLESS "物雨"WARNNG,OHTERWISE,照去.......
4/ 我PM  個 MP 比你,你方便明天CALL我相見啦
Tinkerbell 寫道:
Hi,

我亞仔噚日真係BBQ,  話食咗hot dog (=sausage)同雞蛋.  真奇怪BBQ 燒雞蛋咩 ??  反而自己帶嘅魚蛋就冇食到.

亞仔到而家都未試過叫我帶物件, 希望遲d train up到佢表達能力啦!   我個日曆又要mark亞女d功課(欠交功課數次會有老師打俾我架)同活動, 又要亞仔活動, 自己約會...花碌碌要用不同顏色筆分開.   個玻璃櫃櫃門永遠貼上亞女考試/test通告, 非常重要.

栗子媽媽, 明天北風下見啦 !  吹到個頭癲  

1/琴日終於見到TINKERBELL同琛琛啦,仲係舞蹈室跳舞TIM,希望栗子既熱情(5怕醜)5好嚇親琛琛啦
2/琴日返到屋企有D傷風,飲左杯28味,好D,不過,栗子有D傷風,今日都要睇定E生
3/講開跳舞,大小姐琴既要我同老公陪佢跳番琴日隻舞,我係咁2跳,冇拍手那一PART,比佢提我TIM呀   

Tinkerbell

呢排好鬼忙!公司趕貨,我真係忙到抽根,但都要日日係公司吞pop,打mock examin paper 比亞仔做,其實亞仔係屋企嘅表現唔錯,但考試亞仔就好唔小心,無曬d分,話極都無用,Tinkerbell你囝囝上星期都test啦!下星期考試,,亞仔讀書一向唔多tim, left ear in & right ear out, 琴日睇左BK's文章,//成績一直處於下峰//好岩聽!睇到好開心!鼓勵埋自己,我個仔讀書成績一般,但我老公外家d人讀書好鬼叻!我以前(亞仔幼稚園時候)又無mud埋佢, 一d都唔緊張, 後知後覺, 而加知"死"字點寫,變得好鬼緊張, 好大壓力,因我以為亞仔好鬼唔tim果隻. 點知!!!希望佢細個係白癡,大個原來係天才d故事發生我身上啦!

各位好,

同栗子媽媽上星期终於相認    冷親嗰個好似係我呀 ! 亞仔好興

醒目開學勳章

Hi everybody,

記唔記得我之前話個我大仔由P.3開始,考試期間試過嘔,頭暈,肚痛等,今次又有新嘢,昨晚佢比我睇佢d手,腳,身,背脊出現咗皮膚病,有d紅紅哋,有d好以水痘結咗焦咁,我而家等緊佢考完試返嚟睇醫生,真係唔知關唔關考試事  

P.S. 佢d皮膚由细到大都好靚ga

hidemode

醒目開學勳章

Tinkerbell,

我睇咗你係""談幼稚園""講德幼個miss,我終於知道我個細仔點解成日話我講錯miss個名,因為我成日以為佢叫"Vicky",我個仔就話我錯,教我講係"Viki" , 我仲成日話佢錯,以為教佢又唔聽我講,原來錯果個真係我

hidemode
‹ 上一主題|下一主題