用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無讀德信小學的家長入來傾吓計 ...
樓主: catcatmom
go

有無讀德信小學的家長入來傾吓計 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 有無讀德信小學的家長入來傾吓計

catcatmom,

sorry 呀,原來我PM咗比自己,haha,我已再PM比你

hidemode
我收到你pm,多謝你的sharing.

hidemode 寫道:
catcatmom,

sorry 呀,原來我PM咗比自己,haha,我已再PM比你

Hi hidemode,

我個仔係德幼K1 (am),  我見過小學部女校長, 都幾有堅持, 但唔覺得佢惡.  我個仔唔鐘意返學, 因為架校車去太多地方(仔仔路經就話我聽去呢到, 去果度)  7:20上車
究竟校車交10期 or 11期 ?   我見今個月極早 10号前已派車費袋.

Tks,
Tinkerbell

hidemode, catcatmom,

仲有20分真係有機入喇沙, 所以油天冇理由仲難入過喇沙.

我個女P.1, 同年所有frd都第1輪如願1 個20分喇沙, 2 個入舊小拔(1個25分後轉新小拔, 1個20分)1個20分英華.
我個女都成功.   但前一年 即今年P.2 (1共4個)個個都no luck,  連round 2都唔知派咗去no. 5, no. 6

Tks,

醒目開學勳章

Hi Tinkerbell,

我記得舊年K1我個仔都係好唔鐘意返學,又係因為搭校車問題,日日放學都喺校車訓著,我個仔搭4號車,佢7:45上車,12:20落車,今年時間都一樣,但可能佢大咗同習慣咗就冇乜扭計,但有時都話希望唔搭校車想我接送佢返/放學,我知有住將軍澳既學生要6:50上車,我今日先派車費袋,車費係收11個月,但上學期7月佢就收2百幾(唔記實際數).

其實我都好心儀英華,但細仔只得15分,實冇機會,而家都唸緊出年第1round報德小(必收)定報我母校,我母校係港島區官小,佢會有20分,真頭痛

我個仔番7:20, 放12:50,  所以個仔日日都扭計唔肯起身. 6:15就起身飲奶.

我老公都係心儀英華, 但個仔只有basic 10分, 我就覺得自己冇可能抽到頭獎, 叫我老公放棄, 希望太渺茫.  
我就想係德信. 瑪利諾神父. 陳瑞祺之間揀, 保險d.  

Tinkerbell

一年一年出生率低左, 喇沙一定難入過油天, 喇沙是香港的名校,油天只係油麻地最威.今年可能在1round有幾個拿20分抽入喇沙, 因领洗紙大把人有.
我個仔讀緊德信P1, 前年(2002) 油天綱上資料,20分無得抽, 所以我去左德信, 德信是男校, 機會很大.今年拿15分,人人都有得 入讀德, 出生率低 & 男少女多, 唔需要领洗, 但前2年德信要收曬20分,先至係15分裹抽.都有人入唔到.雖然校舍细,但勝在校綱好,其實我uncle同德信校長好熟,因uncle都係小學校長,德信校長親口同uncle講,話d舊校生唔想德信轉全日,因會少左機會比自己仔女入, 因尖沙咀無地,2007轉全日,一,是幼稚園搬,二,是縮班.就算uncle同校長好熟,都無用,亞仔入德信無搵uncle,因pointing system,所以德信幼稚園d Mum,15分都唔一定 surewin.好質疑,除非德信無人讀.

Tinkerbell 寫道:
hidemode, catcatmom,

仲有20分真係有機入喇沙, 所以油天冇理由仲難入過喇沙.

我個女P.1, 同年所有frd都第1輪如願1 個20分喇沙, 2 個入舊小拔(1個25分後轉新小拔, 1個20分)1個20分英華.
我個女都成功.   但前一年 即今年P.2 (1共4個)個個都no luck,  連round 2都唔知派咗去no. 5, no. 6

Tks,

醒目開學勳章

轉載自bk網友:
以下是香港政府的出生人口紀錄,可作參考.
出生數目('000)
1996 63.3
1997 59.3
1998 53.0
1999 51.3
2000 54.1
2001 48.2
2002 48.2
2003 47.0

我個仔2000年出生,即出年9月選小一,比今年多成3000人,
競爭大過今年,第1round真係要保險d  

catcatmom,

當然15分去德小唔係sure win,  最起碼有得抽,  但攞住15分去喇沙, 油天都一定抽都冇得抽,  所以我識d mum 揀德信.  佢地話20分都博吓,  15分就唔博.  我都係怕大抽獎連安
慰獎都抽唔到.   去到no. 5, no. 6, 唉 !
但就唔鍾意半日, 仲要shift.  縮班也不為過, 佢有6班, 減到4班都唔少人吖.  陳瑞祺07年有新校舍, 轉全日. 我比較buy此優點.

真係冇諗過油天20分都冇機, 我絕無煲扁之心, 只因一直冇target 此校, 冇做過research.  舊年我d frd 全部都好好彩, 所以一直覺得20分去邊都有得抽.  我女有同學入到St. Mary & Maryknoll, 都係20分.  差一年差口甘多人嘅?

有冇2001年吖 ?  For my son

醒目開學勳章

我update番d資料la :

醒目開學勳章

我今日返幼稚園果邊聚會,我識嘅幾個k3媽咪揀德信入咗,又八到都有好多男仔考出面嘅小學,如九龍塘小學,九龍塘官小,
聖三一等都ok咗,今年好以少咗人考返德小,但同k1,k2啲仔嘅媽咪傾,暫時都幾多會唸住讀德小 :

Tinkerbell
Sorry!
我唔知原來仲有間陳瑞祺(喇沙)小學,大家是不是講緊這間喇沙,定係喇沙利道間喇沙小學.
20分入到St. Mary 唔出其, 但20分抽到Maryknoll
就係luck la! 
"我絕無煲扁之心" 大家Mum交流d info,有mud講mud, 唔需要甘拘束.
如果唔係好鬼悶架!

catcatmom,

當然15分去德小唔係sure win,  最起碼有得抽,  但攞住15分去喇沙, 油天都一定抽都冇得抽,  所以我識d mum 揀德信.  佢地話20分都博吓,  15分就唔博.  我都係怕大抽獎連安
慰獎都抽唔到.   去到no. 5, no. 6, 唉 !
但就唔鍾意半日, 仲要shift.  縮班也不為過, 佢有6班, 減到4班都唔少人吖.  陳瑞祺07年有新校舍, 轉全日. 我比較buy此優點.

真係冇諗過油天20分都冇機, 我絕無煲扁之心, 只因一直冇target 此校, 冇做過research.  舊年我d frd 全部都好好彩, 所以一直覺得20分去邊都有得抽.  我女有同學入到St. Mary & Maryknoll, 都係20分.  差一年差口甘多人嘅?
:  :  :  :  :

醒目開學勳章

catcatmom,

我想問你個仔讀得辛唔辛苦,而家習慣咗未?

hidemode

唔辛苦,英文淺,中文深d;我個仔是唔smart 果種架!
但d Mum 話 P2,3 開始深.
要問d 讀緊 P2,3 的 Mum 先至知羅!
我無記錯;hidemode 個仔讀緊P4 ? 甘深唔深呀?

hidemode 寫道:
catcatmom,

我想問你個仔讀得辛唔辛苦,而家習慣咗未?

catcatmom,

喇沙係La Salle, 陳瑞祺小學好似冇喇沙兩個字, 中學個名先有.

好奇怪你反而覺得St. Mary 比Maryknoll 易d.  我d friends一面倒 (for girls)揀St. Mary.  buy女孩比較纯及乖巧.  當年我個女選校, 契媽要我選Maryknoll,  我都唔制呀. 今年我家姐個女20分都係St. Mary 同 St. Rose選.  佢老公都係不考慮 Maryknoll.  可能我哋互相影响啦.

油天就很出名, 但我完全冇考慮佢, 因為冇中學back up. 我唔想P5 P6再頭痛, 希望至少有d 渣拿.

唔拘束就啱我,  老公成日話我太直, 得罪佢屋企人.  我自己亞媽一家好friend,  買護膚品見到減價會預埋家姐, 弟婦.  買衫買鞋比小朋友都一齊.  連弟婦外家的外家 (即弟婦嘅弟婦) 都一齊開小朋友party.  可能相对我係長輩, 我唔拘束就冇問题.  但係男家, 我老公最細.   冇話事杈.
:cry:

catcatmon,  please check PM also

hidemode,

多謝update.  2000年真係多好多小朋友,  死喇, 實有d 細B 流落2001年到.  我個蛇仔都好危險.  雖然女多男少.

考私小back up一d都唔奇,  九龙塘官小係津校, 冇得考噃.
我只係考慮考St. Francis

你地係咪都覺得 女多男少 ?  會唔會對男孩子有d jetso ?

tinkerbell
陳瑞祺全名是陳瑞祺(喇沙)小學, 有喇沙的,不過加左右()羅!
你個蛇仔唔冼驚!2007/8入學,去邊到都得,如果你住沙田讀呂明才(沙田圍果間), 九龍私小讀st.francis,陳守仁,
(英文要俓好). 有個朋友個小朋友讀陳守仁最近退左學,因為上課唔知老師講mud 野.喇沙(大家一起抽一起fight),用st.francis做support 羅!我個細女想讀陳守仁,但收左無得大抽獎.我老公想入maryknoll,拿著15分發夢都無甘早,可能我有4,5個朋友個女讀st mary,前幾年是考,近幾年就抽入,都入到,maryknoll,就難好多,有無其他mum 比d意見.

Tinkerbell 請check PM!

uote]
catcatmom,

喇沙係La Salle, 陳瑞祺小學好似冇喇沙兩個字, 中學個名先有.

好奇怪你反而覺得St. Mary 比Maryknoll 易d.  我d friends一面倒 (for girls)揀St. Mary.  buy女孩比較纯及乖巧.  當年我個女選校, 契媽要我選Maryknoll,  我都唔制呀. 今年我家姐個女20分都係St. Mary 同 St. Rose選.  佢老公都係不考慮 Maryknoll.  可能我哋互相影响啦.

油天就很出名, 但我完全冇考慮佢, 因為冇中學back up. 我唔想P5 P6再頭痛, 希望至少有d 渣拿.

唔拘束就啱我,  老公成日話我太直, 得罪佢屋企人.  我自己亞媽一家好friend,  買護膚品見到減價會預埋家姐, 弟婦.  買衫買鞋比小朋友都一齊.  連弟婦外家的外家 (即弟婦嘅弟婦) 都一齊開小朋友party.  可能相对我係長輩, 我唔拘束就冇問题.  但係男家, 我老公最細.   冇話事杈.
:cry:

catcatmon,  please check PM also

[/quote]

Hi catcatmom,

我多數唔會楝沙田区, 希望第一round入到, 唔想大抽獎.

你朋友個小朋友係陳守仁P1 ?  點解唔堅持耐d ?  小朋友好易pick up.  我個仔唔知英文算係好唔好, 朝早個仔唔肯起身同bun bun講 :  Don't Play, no school.  I no like school.  I want to sleep...
:cry:  :cry:   :cry:   :cry:   :cry:   :cry:   :cry:   :cry:  :cry:  :cry:  :cry:

醒目開學勳章

其實揾一間好同適合自己小朋友嘅學校,真係好頭痛,由幼稚園到中學,條路真係好長,而家d小朋友多數都係家長催谷下先有好成績,每個家長都望子成龍(自己都係),家長同小朋友都有壓力,好以我個大仔咁,上學年3年班最後個考試期間,突然肚痛咗幾日,個樣睇落去好辛苦,又睇醫生又去醫院,食咗藥後冇事,但每日臨出門口返去考試時又話痛,直至考完試後就冇事,今次學測驗又係有一日返學前,又頭暈又嘔,咪唯有比藥佢食,等佢好番d後,咪要佢返去測驗,放學唸住同佢睇醫生,佢又話冇事唔使睇,之後到而家都未試過有病,你哋話係咪佢有壓力先至咁??嚟緊一月考試,又唔知會唔咁喇
‹ 上一主題|下一主題