用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港島東區選校
go

港島東區選校 [複製鏈接]

如女仔,選甚麼學校好?
   2    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

東區, 即係16網?

鰂魚涌嘉諾撒, 有英中, 而且校風不錯~

回復 ahkit0425 的帖子

Can you provide more background info about your daughter?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

女兒比較好動,本人亦想她可向音樂方面多發展。是否活動教學適合些?

天主定基督教,有+分好唔同

可惜我無宗教或校友,但我感覺上覺得基督教會好d?

net 14 or net 16?

讓我分亨一下吧. 小女因為也是好動. 我也不知她的讀書能力.因不想太多工課和生命中只得讀書. 所以選了一所學校以品德為先的. 校方稱有30%為band 1. 我打個8折..也能接受.
一年級起全級考15-25名內/130人....她每天很快已完成功課. 默考也不需太多時間溫書. 心想她理應是band 1生. 不要為了考第一而放棄其它活動.所以從不吹浴.
可是今年5年級的她, 從學長得知. 考全級12, 只是band1尾...考18名的學長被評為band 2......
死得....
我給你們的忠告是. 不管如何, 先找一所勁小學. 如果真的跟不上才轉校. 總好比浪費了有讀書能力的小朋友.

選小一...
1. 基灣
2. 聖米

醒目開學勳章 王國長老

應該一早打探定升中情況呀, 尢其揀左間小學係無一條龍無直屬無聯繫中學, 更加一早就要裝備好準備考中學啦, 學校之前有幾多升去band one/bank two中學, 你5年來都無留意嗎?

hialice 發表於 11-12-21 12:23
鰂魚涌嘉諾撒, 有英中, 而且校風不錯~

同意呀, 如果我個係女, 在東區一定簡佢.

回復 chunheimama 的帖子

同意,但是天主教(net 14),而且爭崩頭入

mengtakparent 發表於 11-12-29 14:32
讓我分亨一下吧. 小女因為也是好動. 我也不知她的讀書能力.因不想太多工課和生命中只得讀書. 所以選了一所 ...

咁近年師兄師姊派位如何呢? 如果真是有30%入到 Band 1中學, 那就不用後悔了.
{:1_1:}

Jasmine-4711 發表於 11-12-29 20:39
回復 chunheimama 的帖子

同意,但是天主教(net 14),而且爭崩頭入

同意, 是爭崩頭.

chunheimama 發表於 11-12-29 20:40
咁近年師兄師姊派位如何呢? 如果真是有30%入到 Band 1中學, 那就不用後悔了.

此校從不公報升中情況...大家可想而知...

Charlotte_mom 發表於 11-12-29 16:10
應該一早打探定升中情況呀, 尢其揀左間小學係無一條龍無直屬無聯繫中學, 更加一早就要裝備好準備考中學啦,  ...

所以後悔....
1. 太信學校...4年級時有問過老師, 她也是說約30%
2. 自己太懶惰. .

醒目開學勳章 王國長老

mengtakparent 發表於 11-12-29 21:29
所以後悔....
2. 自己太懶惰. .

唔緊要啦, 而家轉校又太遲, 唯有操FIT個女啦, 好彩佢不嬲排名都OK, 如果KEEP住有BAND ONE, 再加埋D課外活動, 應該都穩陣
(又或者事實唔係考18都BAND TWO呢, 有可能係另一邊收錯料呢)

chunheimama  I think so  發表於 11-12-30 19:28

Net 14 揀唔到基灣

mengtakparent 發表於 11-12-29 21:29
所以後悔....
2. 自己太懶惰. .

睇咗呢度咁多post,宜家都覺得,學校靠得住,XX會上樹。
最多信學校一半好喇,其餘家長們努力吧!

唔會掛, 全級18係BAND 2? 好有興趣知邊間小學... 頭一班應該=BAND 1, 點都有頭30個... 除非一級少於4班...
‹ 上一主題|下一主題