用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 HKBUK Offer List
樓主: charlotte2008
go

HKBUK Offer List   [複製鏈接]

WKF係直資英文小學,應該浸幼畢業生都係要考入去,不過有優先考慮的優勢

係噃, 直資唔關自行分配事噃. 即係要考, 真係想知個標準會點先收番呢?

Cmee 發表於 11-12-21 21:38
WKF係直資英文小學,應該浸幼畢業生都係要考入去,不過有優先考慮的優勢

有好多家長仍好支持津貼學校,如果直資有得大抽獎,咪好混亂!支持津校嗰批就"碌"咗入直資!!
所以WKF應該是沒有大抽獎既!係要考入去亦與自行分配無關!

Hi.... 已於facebook開了一个群組group account , 名稱如下 :

Hong Kong Baptist University Kindergarten - K1 - 2012/13

請大家湧躍登記加入 , 参予討論和分享資料 , 歡迎大家加入浸幼的大家庭 , 多多指教...........

SORRY呀, 只係我攪錯而已.

thanks charlotte, join fb already

my daughter 06/09 was offered seat for pm class, we are staying in tuen mun.
But still struggled in between HKBUK and Victoria.  If any one knows there different, pls guide me. thanks.

回復 charlotte2008 的帖子

nice to meet u all
my kid is a girl

回復 hahahahan 的帖子

in PM class

My girl 0812 got pm offer living in shatin, nice to meet u all!

昨晚同個沙田友(人)傾開. buk佢唔熟, 但wkf佢話當年都reserach過, 亦有朋友小孩讀. 佢個仔選左同區另一大熱PK (培橋). 因為佢得wkf行ib (其實唔係正式ib), 讀wkf小學既都會龍上wkf中學, 走唔番去傳統學校. 而中學後又會要出國讀. 佢話wkf都有間ib 浸會U係隔離接wkf中學 (呢個我1st聽) 唔知大家有冇多d info? wkf中學接唔番本地U咩??

最重要...佢話d 費用好貴...學費+活動費...有冇讀緊既可以澄清下呢??

以我所知, 就算中學真係讀IB制 (如: DBS 也有3-3-4制 , 同時有IB制) , 也可報讀本地大學 , 只不過同本地3-3-4條隊唔同 , IB制的港生會跟从外国讀中學而又想回流入本港大學的學生排另一條隊 , 而WKF不是真的行IB制 , 只是融合某些IB元素 , 應該唔會影響入讀本地U架喎

當然 , WKF中學很新 , 沒有業績參考 , 都係我地家長的一个concern.

HKBUK以遊戲學習 , 我反而想佢如果WKF也行IB制 , 不是傳统式教學可能更好.....更配合孩子从kinder再上小學和中學 , 培養自我學習精神, 不只着重背誦式的學習.

順帶一提 , 好似保良局蔡繼有只行IB , 都有很多家長都好like佢 , 但佢沒有kinder

而家很多直資或私立小學也有很多活动和交流 , 也須自費 , 這一點家長確實要考慮清楚 , 跟官津校同

其實好多新學校初時成績唔會好突出 但係會越來越好

Charlotte : 我見FB 應該唔係一個群組 我會再開多一個試下 去INVITE LIKE左的MAMA PAPA

Please JOIN the HKBUK 2012 K 群組
個群組係唔公開 保障係2012K的成員
當你地入下面個web 或係fb打 'hkbuk 2012k' 然後click加入
我會accept你地入群組
http://www.facebook.com/groups/126559517460995/

回復 ksorange 的帖子

hi... ksorange,

唔該哂呀...我之前都覺得怪怪地 , 好似沒有顯示join咗嘅朋友......anyway, 睇吓你幫手再開嘅群組work唔work.

Thanks very much :)

I offered PM class ar live in Hunghom

am class for my girl.
‹ 上一主題|下一主題