用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行時會保守定"搏"呢?
go

自行時會保守定"搏"呢? [複製鏈接]

學校猛話"搏", 如band 3就揀band 2 schools, 因之後有大抽獎, 你地點睇呀?  但覺得好冒險喎!
   0    0    0    0

版主

其實學校都冇錯,因自行可以睇埋面試表現,若你是band2尾band3頭,呢個時間真係可以試,因一到大抽獎就冇得你博.但苟你已經心儀一間係你banding內的學校,就冇所謂.

Lovely媽咪 發表於 11-12-20 10:35
其實學校都冇錯,因自行可以睇埋面試表現,若你是band2尾band3頭,呢個時間真係可以試,因一到大抽獎就冇得你博 ...

但驚太搏嘛?

咁即係都應該博?

版主

博既意思只係提議你選高一級,即band2尾就選band2頭甚至band1尾,但真係要清楚小朋友既能力,我識得有個band2靠人仕入咗間band1英中,但見佢真係讀得好辛苦.
如你band3你可選一間band2中,一間band2尾,若你選一間band2,一間band3,若band3那間自行時已收你會否甘心,所以一係只選一間, 一係選2間差不多程度的,但若你心目中已有一間band3好適合你小朋友,就可自行時選,因就算唔得,大抽獎仲有機會,到真係衰咗,叩門時都叫做夠哂誠意

上年真係有人去叩林百欣得到既回應係:「唔好意思,你自行時冇選我地,我地係優先派表俾自行選我地的學生」

簽名被屏蔽

老師都叫我們搏高一級, 因第三次呈分仍有機會提升BANDING
‹ 上一主題|下一主題