用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 西貢區BAND 2生升中自行選校討論
go

西貢區BAND 2生升中自行選校討論 [複製鏈接]

西貢區BAND 2生升中選校討論 --

我仔BAND 2 . 不選聯繫小學了. 免得浪費機會.
選 區內鄭裕彤 .  區外聖若瑟  . 好唔好呢?
定係鄭裕彤 及鄭植之好D呢?
我諗住聖若瑟男校. 跟鄭植之比. 少了女生爭.
   0    0    0    0

鄭植之is co-ed school. my friend's son studies there, because they live in Sai Kung. He is in elite class. The school is OK and his son is happy. But he thinks the curriculum is a bit too easy.
His son is B2 lst division in Wong Tai Sin.

西貢區個個都BAND 1 , 得我仔BAND 2 ?

好多都未派成績表呀!

都唔明西貢區間間都話自己係BAND 1,BAND 2 就得個兩三間,仲要有間係有接龍添!!!唉....!叫啲學生去邊????

我UPLOAD 左BK 個排位. 好似同我之前睇的不同. 景嶺是2A ??
127        景嶺書院                            英中*        西貢區        2A
129        東華三院呂潤財紀念中學        中中        西貢區        2A
158        港澳信義會慕德中學         中中        西貢區        2A
169        順德聯誼總會鄭裕彤中學         中中        西貢區        2A
179        仁濟醫院王華湘中學         中中        西貢區        2B
215        寶覺中學                            中中        西貢區        2B
224        新界西貢坑口區鄭植之中學         中中        西貢區        2C
231        匯知中學                                           中中        西貢區        2C
249        保良局甲子年中學                           中中        西貢區        2C
250        博愛醫院八十週年鄧英喜中學         中中        西貢區        2C
260        香港道教聯合會圓玄學院第三中學中中        西貢區        2C

You shall download the file name : school information list 2010.

hw1115 發表於 11-12-20 11:12
You shall download the file name : school information list 2010.

YES. 我就是DOWNLOAD 依個. 唔通我之前睇的FILE 是舊料.

鄭裕彤自行只收25位

我個情況同你一樣,同你仔一齊爭了,煩惱中!

cherryk74 發表於 11-12-20 13:48
我個情況同你一樣,同你仔一齊爭了,煩惱中!

我學校校長話甲子年BAND 1 , 真的嗎?
2010 年有281入表甲子年爭54位,  明年我估多100人爭 ,
我地D 包尾生可能索性在統一時考慮BAND 3 好過

寶覺中學
http://www.pokok.edu.hk/Joomla/
校風掂唔掂?

Phoebe,

I suggest you to select
鄭植之中學    in the 1st round.

also select in this 2 school in the 1st round (東華三院呂潤財紀念中學     & 王華湘中學 )

hw1115 發表於 11-12-21 13:19
also select in this 2 school in the 1st round (東華三院呂潤財紀念中學     & 王華湘中學 ) ...

呂潤財紀念中學  , 校長也叫我可試下但得20個位, 高風險  
  王華湘中學 2010入表人數仲多過宣中.  包尾2 更加搏唔過.

我對鄭植之始終冇咩好感. 因以前超差. 近年改善了. 但始終不便.
MAYBE 統一時我會選佢做1ST . 但自行就仍在考慮

Band 2 報 呂 / 王 機會低
呂潤財扣除一條龍小學留位後, 所餘學位有限, 而且學校可以揀學生亦主要在自行階段.  必定嚴挑成績最好的, BAND 2 機會真的不高
王華湘近年積極催谷, 極有可能成為 另一間全開英文班的中學, 亦是 BAND 1 尾的熱門中學, 競爭激烈.
BAND 2 最好選鄭植之, 甲子, 鄭裕彤位少要考慮

BSCYL,

Long time no see la.
您係時候幫忙吓
我地啦 ! 嘻嘻 !

我想試下慕德,甲子年, 寶覺,吳知邊間好?王華湘放棄了,很多人選.

慕德 band 2報自行, 成功機會較低, 但都可一試
若果報寶覺, 自行收了, 無機會博抽, 是否會後悔, 若果滿意, 不妨申請, 成功機會估計比甲子高

寶覺跟鄭植之那間校風,師資好d?
我地小學是基督教,校長介紹學校時,因教派問題,校長對寶覺,正覺避而不談,(要不得的行為)
‹ 上一主題|下一主題