用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 會否為培道有小學backup加大抽獎而放棄創價呢? ...
go

會否為培道有小學backup加大抽獎而放棄創價呢? [複製鏈接]

女孩請問創價同培道你們會怎樣揀呢?可否比下意見分析一下thanks
   0    0    0    0

PT has primary school back up

回復 Sumin 的帖子

Hello! Sumin,

你囡囡好叻考到創價! 創價同培道比, 一其實只係考慮你會鍾意培道小學嗎? 因為講環境, 程度, 同名譽, 創價都優勝過培道.
我聽朋友(的朋友)講創價有好多有$OR專業人事的子女讀, 感覺好高尚(純粹聽聞, 我唔識人讀創價, 我兩位公子亦考唔到創價)!

至於培道(親身見聞, 純粹個人觀感), D家長比較平民, 去過家長會唔見有人著得特別高貴或隆重!老實講阿仔到時都會去考其他私小/直資, 若唔成功我亦唔反感佢讀培道小學(我地無背景, 無宗教, 亦無世襲, 唔相信大抽獎會咁好運).

Just for fun, 我對培道中學印象唔差, 我見陳法蓉, 宣萱都讀過, 覺得有好多靚女讀 (但我o哥個係仔) ^_^

我知你關心校車問題, 我係屋企附近(葵涌)見過創價校車(保母車)的! 另外有朋友讀宣道, 佢話佢係保母車, 宣道同創價一車的!

真係睇下你自己想唔想係培道既小學讀喇..如果唔想..我就真係覺得創價好D..因為佢既環境,師資都真係有各界既認同同埋唔差既..不過係有錢人讀or專業人士既子女讀..我就唔係咁認同囉..我朋友佢都係住共屋既..佢都入到去讀..你去隔離個post睇下..有d係公務員..同乜乜專業人人士..有家姐哥哥讀緊,有創價學會人介紹..好多都唔得...反而係d住共屋呀..冇乜背景既普通家庭就收..不過面試呢樣野真係好難講既,唔係話你識哂就一定得..唔識答就唔得..真係好睇番當時既表現,眼緣各方面既,同埋你話培道平民look,好多有錢人..專業人士都好平民樣架啦.正所謂人不可以貌相..而家搵學校啫..唔係搵老婆..我覺得反而最緊要了解番學校既背景同自己既要求囉~

回復 davywm 的帖子

But what is the problem of 平民 look?  If you want to let your kids study in a school with a lot of 有$OR專業人事的子女, DGJS should be the one.  However, if you are not in their "group", you will be left out.  I just don't find any problems of studying with 平民.

回復 manman0808 的帖子

唔好意思, 我諗我表達得唔清楚! 我無覺得平民look有問題(我絕對就係平民), 所以我唔想去高攀”d$group亦無能力afford!

我咁講係因為有人可能鍾意高調or高尚o既感覺, 咁培道就唔係佢地杯茶, 培道俾人嘅感覺同村校無分別, KV, SC, MS, KM,創價係唔同LEVEL!

好有朋友唔係有$,入讀坊間某名校, 校費,校車,學校旅行都要$$$$, 已經好吃力. 之後去家長會, 旅行見同學們, 家長們身光頸靚, 覺得好自卑

所以我先講出個人感受, 若果鍾意名校,面子嘅就唔駛考慮培道啫

****純粹個人感受, 不喜勿插話****

吓其實 SC,KV,MS,KM同創價比都已經係唔同LEVAL啦..創價只不過係係有學卷當中叫做口啤幾好吓既學校..但講名氣..佢仲未入到樓叫名幼囉~

Sorry davywm, I misunderstood your meaning.

Honestly, for some 名校, it is not really suitable for local "normal" people to go.  99% of people in HK are 平民, if we don't let our kids to hang out with 平民, they will not know how this world goes in the future.   Of course, everyone's target is different.  For me, I am happy to send my kid to 平民 school, but I still want the school to be a good one and christian school.

我識得培道老師, 她說她們選學生不看學生背景, 今年連父母是否舊生也不考慮, 返而你有否參加開放日會是她們考慮因素之一.

係,咁我無參觀佢開放曰都有位咪真係好好彩,JR東曰本,你有朋友係老師咁你可否比下意見呀,另外佢會否知道校車小朋友會最早幾點?我怕佢要跟小學一齊,好早

I choose pooi to kindergarten for several reasons, firstly, the teachers are really caring and experienced. My daughter really enjoys her school life. Then, I want my daughter to develop her knowledge as well as her attitude. As we all know, they can get a lot of knowlege from the internet, I am not worry about she will not learn any vocabulary. Also, it is 100% promoted to pooi to primary school, as I want her to study with a familiar envoronment and people for the rest of years. it is important for her development in her whole life.

其實呢... 我見舊年囡囡創價D同學仔去考培道小學都收,所以我又覺得樓主唔需要為左想入培道小學&中學而一定要讀培幼。(個人意見,如有得罪,請見諒)

個人覺得幼稚園的理念同教學方法比較重要。你不如從呢方面著手去諗下!

若果家底背景是學校的收生原則, 我想, 如此的學校, 不去也罷!
培道的情況是如何, 我不太清楚, 始終沒有第一身的經驗可以分享, 也認為不可以將"呀邊個個邊個"的未經証實的話post出來.
至於創價, 我可以說, 由課程, 教職員以至校舍設施配套, 都是無得頂的.  回應是否有錢人學校問題, 肯定的告訴你, 非也! 而學校除學費及書簿費外, 也沒有收雜費,

老實說培幼小學並不是我最想要的,當然最想派位可以抽到間好學校,(因為有兩個),但每年出生率都不斷上升,三年前考名牌幼稚園就算稱唔上容易都一定唔叫難,08年打後d小朋友就完全唔同,之前通常有哥哥姐姐讀緊都較易入返同一間幼稚園,今年學校實在太多選擇,出面d post好多細佬妹就算in得比當年哥哥姐姐好都落選呢!我有個朋友嘅女女現係培正讀k2,佢夠話當年阿女只是冇喊都冇train其他,但我今年同阿女in根本見大部份小朋友都冇喊,表現我相信仲犀利過d大人見工,但始終要係6000幾人中㨂240人,我深信除左叻運氣都好緊要,就幼稚園比較都真的覺得創價會較好,但三年後派位如一跌出三大志願(因為我校網好學校不多),到時要叩門爭得咁少位讀創價仲有冇用呢?唉依樣就係我最擔心,今年爭幼稚園都咁誇,三年後既小學肯定更恐怖(因為仲有班國內有錢人係上面讀緊幼稚園,到時落埋黎爭小學)所以就不斷問緊自己係咪要㨂得穩陣d,如果讀培道萬一抽派位抽得太差都可以繼續讀培道小學,起碼有間backup佢間小學唔會係差

多哥哥
其實學校將家底背景,住址遠近都加入收生原則,我相信係咁多選擇下都在所難免,
以前可能冇咁多小朋友,當然表現好就收先,但可能而家同分同表現好既小朋友實在太多,正常學校都會係同分既情況下再選啦,我相信到時住址都有關啦,校網派得好都會歸功於學校呢

回復 Sumin 的帖子

到你3年後,可以考定私小做back up, 再去抽小學。
我呀女今年畢業,我見好多同學都叩到一D熱門學校,e.g 華德,舊油天,荔天,9官,聖家,荃浸等等... 更加有小朋友可以全憑自己實力叩入St Mary。

我覺得有小學backup 好d,三年 後考不到私小做backup的話,就要睇運氣了

我都覺得培道既老師好有經驗,interview時問好多問題,一路同我傾時又同時觀察小朋友,老師好淡定,比我好好既印象.
‹ 上一主題|下一主題