用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 想問下大家有冇申請傷殘証呀?
go

想問下大家有冇申請傷殘証呀?

醒目開學勳章

我只知道有些優惠,但係就要申請傷殘証,想問下點樣申請呀?唔該~~

醒目開學勳章

我仔申請左,到各區民政處拿申請表,如果你有認可醫生証明書就OK,如果無入面有份表,拿比小朋友跟開個醫生簽署,同一張相寄返去就可以了。

回復 414928 的帖子

去海洋公園唔洗錢,陪同者有半價

我都想申請, 如用智能測驗, 話bb有自閉果份report, ok ma?

醒目開學勳章

jessiechengkw 發表於 12-1-4 13:58
我都想申請, 如用智能測驗, 話bb有自閉果份report, ok ma?

一定要香港政府認可的心理醫生,你可以去社處問下。

0K,智能測驗報告上面有醫生簽名

好有用ga,唔係要貪佢d著數因為佢地d資料會入咗中央系統,對佢地將來如果找政府工會優先處理ga
我最愛的BOWIE 仔2004/3/7 2.73kg (早產b)2006/12  30lbs 92cm

其實要咩病症先可以申請呢?

剛取了申請表... 果份都要比醫生簽名的...對嗎?

阿仔份智能測驗報告上面, 無醫生簽名架! 個評估係半年前的, 可以用嗎?

發展遲緩可以怎樣申請? 個社工都建議我幫阿仔申請, 幫補下複診的車費開支和輪侯學前服務時, 部分私人訓練的支出. (因關愛基金我們不符合資格申請)

回復 kikigal 的帖子

傷殘證
http://www.rehabguide.hk/living_ben.php?id=1#ben_7         資料
(http://www.lwb.gov.hk/chi/forms/).                                       form

傷殘津貼

http://www.rehabguide.hk/right_ss.php?id=3#eq_2

普通額傷殘津貼 & 高額傷殘津貼

我阿仔批普通額傷殘津貼,每月$1xxx。唔覺都拎左半年,幫補下私人訓練。

anhemama 發表於 12-1-11 12:38
好有用ga,唔係要貪佢d著數因為佢地d資料會入咗中央系統,對佢地將來如果找政府工會優先處理ga  ...

但有人又會擔心, 搵政府工時會成為障礙.

版主

自閉症, 注意力不足/過度活躍症, 特殊學習困難 都可以申請

(II. 申請資格
各類殘疾人士,包括聽覺受損、視覺受損、言語障礙、肢體傷殘、
自閉症、精神病、弱智及器官殘障/長期病患、注意力不足/過度活躍
症、特殊學習困難,均可申領登記證。)

如果有政府的評估報告, 唔洗醫生簽名都可以申請 (我都係冇醫生簽名, 申請表+評估報告就可以)

我都唔係想要佢D咩野福利, 我只係想政府知道, 依家有幾多個LEE 一類的小朋友

醒目開學勳章 王國長老

係咪要批左傷殘津貼, 就可以申請埋扣稅? 呢樣對我緊要D
http://www.gov.hk/tc/residents/t ... nces/allowances.htm

YingYin  $60000 tax allowance  發表於 12-7-7 19:24
bobolam  YES  發表於 12-2-14 17:21

申請了!我地有未來有無服務都好依靠我地有無依張證,因為佢地個data會input資料,大家明白嗎!
我最愛的BOWIE 仔2004/3/7 2.73kg (早產b)2006/12  30lbs 92cm

乜唔係話有証公眾泳池唔駛錢咩??費用同小童收費無分別!

bbricky  只係陪同者半價,每年國際復康日就眞係唔洗$!  發表於 12-7-7 19:55

傷殘津貼都無,社工話我囝囝的情形取唔到,我樣樣錢都是用老本,真的老左要上班了

我問社工兩次都答我攞唔到

rabbit1411 的帖子

傷殘証唔同傷殘津貼㗎喎!

傷殘証易攞好多!!!也無需經社工㗎!

回復+kikigal+的帖子 傷殘證http://www.re

原帖由 methy 於 12-01-13 發表
回復 kikigal 的帖子

傷殘證
如返緊S位可叫學校社工攪,填好份表佢就幫你搵埋醫生簽名。

傷殘津貼其實批唔批好睇醫生肯唔肯幫你簽.唔多關社工事.
至於殘疾証,我之前都係用阿仔張評怙信+醫生信 (封信係之前我叫醫生寫比學校要求調適) .好快就ok咗.
歡迎參觀軒軒趣味站 2003年12月7日响QE出院, 2.84KG 2004年6月9日 7.6KG